KPMG

'Vergoedingssysteem voor fondsmanagers moet dringend op de schop'

07|05|09 - Martijn Huiskers, partner bij KPMG Financial Services: 'Het gaat niet om de vraag of hedge funds te veel verdienen, maar om de vraag wat een faire beloning is'.

Het vergoedingssysteem voor fondsmanagers is hopeloos achterhaald en moet ingrijpend worden gewijzigd. Het systeem vertoont volgens Martijn Huiskers, partner bij KPMG Financial Services, een duidelijke mismatch tussen de roep om korte termijn rendement door vermogensbeheerders en de lange termijn visie van pensioenfondsen en verzekeraars. Vooral bij de verdiensten van hedge-fundmanagers is volgens Huiskers sprake van een aanzienlijke discrepantie.

Huiskers: "Bij hedge funds zijn in het verleden zeer hoge performance fees uitgekeerd, gebaseerd op een percentage van de assets under management en op het behaalde korte termijn rendement. De cruciale vraag is echter of dat ook in het belang is van de lange termijn doelstelling die pensioenfondsen en verzekeraars er op na houden en of bestuurders van pensioenfondsen en verzekeraars zich wel voldoende bewust zijn van de mogelijke consequenties van een dergelijke kortetermijnvisie. Het strikt volgen van de korte termijn leidt er in het algemeen toe dat vermogens worden ondergebracht in sexy hedge fund-of-funds met uitzicht op uitzonderlijk hoge rendementen, terwijl pensioenfondsen en verzekeraars beter af zouden kunnen zijn een wat saaier langer termijn mandaat. In dat geval hoeft er minder fee betaald te worden en kiezen zij weer voor ouderwetse veiligheid en degelijkheid."

Volgens Huiskers is het op zich een goede zaak dat er een financiële prikkel is voor het behalen van rendement. Huiskers: "Het gaat niet om de vraag of hedge funds te veel verdienen, maar om de vraag wat een faire beloning is. Het probleem is dat een tegenhanger ontbreekt. Bij slechte prestaties wordt de performance fee niet ingeleverd of terugbetaald. De enige maatregel is het opnieuw moeten bereiken van de 'high watermark' voordat er weer performance fees worden uitbetaald. Deze 'high watermark' ligt echter vaak zo hoog dat het opnieuw bereiken ervan onhaalbaar geworden is. De 'high watermark' wordt dan of naar beneden bijgesteld of het fonds wordt gesloten en geliquideerd. Vervolgens richt de manager een nieuw fonds op en wordt opnieuw begonnen."

Een alternatief beloningsmodel dat wel rekening houdt met de lange termijn is volgens Huiskers de 'accrued fee'. Huiskers: "Dit is een gecumuleerde vergoeding die gerelateerd is aan een bepaalde tijdsperiode en wordt uitbetaald aan de fondsmanager wanneer hij bijvoorbeeld drie achtereenvolgende jaren aan zijn 'high watermark' voldoet. Ook kan gedacht worden aan een berekening waarbij alleen over stijgingen boven de benchmark performance fee behoeft te worden betaald. Een ander alternatief is een vergoeding voor vermogensbeheerders die afhankelijk is van de ontwikkeling van de dekkingsgraad. Dat is een lastige omdat in veel gevallen het bestuur van het pensioenfonds de besluiten neemt.

In dat krachtenveld spelen de actuaris, de vermogensbeheerder en de fiduciair manager een rol. Veel vermogensbeheerders gaan actuariële diensten verlenen en adviseren over mandaten en over de percentages die je alloceert aan bepaalde assetklassen. De partijen kruipen dus dichter naar elkaar toe. Bij fiduciair management is al sprake van overlap. De actuaris laat zich betalen tegen uren maal tarief, de vermogensbeheerder echter niet. Maar de gezamenlijke doelstelling blijft het voldoen aan de dekkingsgraad. In elk geval zou een deel van de beloning moeten worden uitgesmeerd over een langere periode. Daar kan een deel van de oplossing liggen voor de oplossing van het grote gat tussen tussen korte termijn fixatie en langetermijnvisie." Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Andy Bellm, (020) 656 7039.

© 2009 KPMG N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857 and a Dutch limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.