Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Hooghalen, 4 mei 2009
Grote belangstelling herdenking Nationaal Monument Westerbork
De herdenking bij het Nationaal Monument Westerbork, waar stilgestaan werd bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, werd door beduidend meer belangstellenden bijgewoond dan in voorgaande jaren. Zeker 5.300 mensen namen deel aan de stille tocht vanaf de ingang van het kampterrein van het voormalig kamp Westerbork naar het Nationaal Monument Westerbork om daar aanwezig te zijn bij de herdenking. Aan de kop van de stoet liepen oud-kampgevangenen en leerlingen van cbs De Wegwijzer en obs De Lindelaar. Deze basisscholen uit Westerbork hebben het Nationaal Monument Westerbork en het Verzetsgraf geadopteerd. Tijdens de tocht werd de uit het kamp afkomstige klok geluid.
Bij het monument vertelden drie generaties hoe de oorlog hun leven getekend heeft: Ernst Verduin (1927), Yoka Verduin en Daan Zaat. Ernst Verduin werd in januari 1943 samen met zijn ouders en zus opgepakt. In september 1943 werd hij met zijn zus doorgestuurd naar kamp Westerbork. Uiteindelijk werd Ernst Verduin naar Buchenwald gedeporteerd, waar hij in april 1945 werd bevrijd.
De persoonlijke overdenking werd uitgesproken door Rita Lensink-Bosman (1927). Via kamp Westerbork werd zij gedeporteerd naar Theresienstadt. Een muzikale bijdrage werd geleverd door Maarten Peters. Hij zong ondermeer het nummer Maak voor mij het verschil, dat hij speciaal voor deze herdenking schreef.
Het Kaddish werd uitgesproken door Joop Waterman die in 1943 in kamp Westerbork werd geboren. Hij maakte hier ook de bevrijding op 12 april 1945 mee. De twee minuten stilte werd gevolgd door de Last Post. Kinderen legden vervolgens rozen op de rails. Namens de provincie Drenthe legde de Commissaris van de Koningin Tichelaar, voor het eerst in functie, een krans bij het Nationaal Monument Westerbork. Aanwezig waren verder vertegenwoordigers van de gemeente Midden-Drenthe, betrokken organisaties en nabestaanden van slachtoffers van de Holocaust.
In het Herinneringscentrum vertelde eerder deze dag oud-kampgevangenen hun levensverhaal voor een zeer grote groep belangstellenden. Ook de tentoonstellingen in het Herinneringscentrum werden vandaag druk bezocht.