Socialistische Partij Rotterdam
Hier past geen mast!
04-05-2009 * Al ruim een week heeft het actiecomité 'Hier past geen mast' uit protest zijn tenten opgeslagen in het park op de hoek van de Essenburgsingel en de Diergaardetunnel. Met de 'camping' verzetten de buurtbewoners zich tegen de plaatsing van een 53 meter hoge c2000 zendmast in hun park. Vanochtend organiseerde het comité een ontbijt waarbij de uitgebreide en goed onderbouwde klacht richting nationale ombudsman gepresenteerd werd. SP-raadslid Leo de Kleijn en afdelingsvoorzitter Ineke Palm ontbeten mee. De tweede kamer fractie van de partij heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan de minister.
C2000 is een digitaal communicatiesysteem voor politie en brandweer. Niemand betwijfelt het nut van dit systeem voor hulpdiensten en politie. Maar de bewoners in de omgeving, gesteund door de overgrote meerderheid van de Rotterdamse politiek, vinden de plek voor deze mast een onverantwoorde keuze. De zendmast verpest een groene zone - onderdeel van het Rotterdamse Singelplan - in een verder dichtbevolkt gebied. Bovendien zijn er twijfels over de gezondheidsrisico's, die ondersteund worden door het Europees Parlement dat op 2 april van dit jaar een resolutie aannam die de plaatsing van C2000 apparatuur dichtbij scholen afraadt. Binnen een straal van 400 meter van de nu gekozen locatie zijn er nota bene 12 scholen met in totaal 5000 leerlingen.
Het meest steekt de bewoners nog wel het eenzijdige dictaat waarmee Binnenlandse Zaken deze locatie voor de zendmast heeft aangewezen. In juni 2008 werd zonder informatie of inspraak vooraf doodleuk begonnen met de bouw van de betonvloer voor de mast. C2000 locatie zijn formeel vergunningsvrij. In de praktijk is hun park daarmee 'vogelvrij' vinden de bewoners.
Na acties van bewoners en ingrijpen van de gemeenteraad werd de bouw van de mast vorig jaar opgeschort om onderzoek te doen naar alternatieve locaties zoals de zogeheten Sporendriehoek, 250 meter verderop. De argumenten die het ministerie vervolgens inbracht tegen deze alternatieve locatie werden stuk voor stuk verworpen, zowel door onafhankelijk onderzoek van TNO als in de second opinion, uitgevoerd in opdracht van het ministerie.
Daarna kwam het ministerie met een niet eerder genoemd technisch argument - het zogenaamde 'handover-probleem' - en concludeerde in een brief aan de bewoners vorige week doodleuk dat er 'geen alternatief is voor deze locatie' en er dus begonnen zou worden met de bouw.
De bewoners willen van geen wijken weten en zijn bereid om zich desnoods vast te tekenen aan het beton om de bouw van de mast tegen te houden. Leo de Kleijn liet vanochtend weten dat de actievoerders kunnen rekenen op steun van de SP. "De SP is een actiepartij en als het moet schrikken we niet terug van wat burgerlijke ongehoorzaamheid. Als het helpt ben ik van de partij bij de vastketen-actie."
In de vandaag ingediende schriftelijke vragen dringt SP-kamerlid Ronald van Raak aan op opschorting van de bouwwerkzaamheden "om alsnog de alternatieve locatie te overwegen, fatsoenlijk overleg te voeren met de bewoners, scholen, gemeenteraad en deelraad en de procedure bij de Nationale Ombudsman af te wachten".