Wageningen, 24 april 2009
Herdenking en viering in de Stad der Bevrijding
Wageningen neemt op 4 en 5 mei in Nederland een bijzondere plaats in bij de herdenking van de capitulatie en viering van onze vrijheid. De stad heeft een belangrijke historische betekenis. Op 5 mei 1945 werden in het Wageningse Hotel De Wereld onderhandelingen gevoerd over de capitulatie van de Duitse troepen in ons land. De ondertekening daarvan betekende voor Nederland het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Op 4 mei worden allen die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Op 5 mei wordt de bevrijding in 1945 van het Koninkrijk van de Duitse- en Japanse bezetter herdacht en gevierd. Wageningen, Stad der Bevrijding, organiseert jaarlijks tal van lokale en nationale activiteiten om de capitulaties van toen en de vrijheid van nu te herdenken en vieren.
Het Comité 4 en 5 mei Wageningen (C45W) organiseert op 4 mei een stille tocht, een herdenkingsconcert en de Bevrijdingsvuurceremonie. De bevrijding wordt op 5 mei gevierd met activiteiten zoals de nationale Bevrijdingsvuurestafette, het allegorische programma op De Dreijen, en het Gelderse Bevrijdingsfestival. Op 5 mei zal de stad bruisen van de vele activiteiten, verbonden door de thema's 'Vrijheid maak je met elkaar; Vrijheid en identiteit'.
Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen (NCHC) is verantwoordelijk voor de organisatie van het jaarlijkse ochtendsymposium, de herdenkingsbijeenkomst in de Johannes de Doperkerk, de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 op het 5 Mei plein en het vernieuwde Bevrijdingsdefilé. De activiteiten van het NCHC staan dit jaar in het teken van 60 jaar NAVO.
Stille tocht 4 mei
Na het verzamelen, vertrekt de stoet vanaf het bordes van het gemeentehuis en volgt er een korte ceremonie bij het Joodse Monument waar men een steentje kan leggen. Daarna zet de stoet de weg voort naar het Monument voor de Gevallenen om twee minuten stilte in acht te nemen. Aansluitend volgt er de kranslegging en kunnen aanwezigen bloemen bij het monument plaatsen.
Herdenkingsconcert 4 mei
Het Herdenkingsconcert vindt plaats in de Grote Kerk op de Markt en wordt dit jaar verzorgd door het Wageningse Orkest Sonante. Uitgevoerd worden stukken van Max Bruch, Paul Ben-Haim en Antonín Dvo?ák.
Bevrijdingsvuurceremonie
De ceremonie op het 5 Mei plein is de afsluiting van de Dodenherdenking en symboliseert tevens de overgang van 4 naar 5 mei. Tijdens de overgang wordt een voordracht gegeven door Mondo Leone. Daarop volgend arriveren de fakkeldragers van de Wageningse atletiekvereniging Pallas '67. Deze overhandigen het bevrijdingsvuur dat door Burgemeester Geert van Rumund ontstoken wordt.
Bevrijdingsvuurestafette
Op 7 juni 1944 bevrijdden de geallieerden tijdens D-day als eerste plaats in Normandië het stadje Bayeux. Het vuur dat daar werd ontstoken is in 1948 naar Wageningen gehaald. De ontsteking van het bevrijdingsvuur vindt nog steeds jaarlijks in Wageningen plaats. Het vuur wordt vervolgens door sporters (voornamelijk estafettelopers, fietsers en skaters) door heel Nederland als een 'lopend vuurtje' vanuit Wageningen verspreid. Dit jaar bestaat de nationale Bevrijdingsvuurestafette 61 jaar.
Bevrijdingsschaaktoernooi
Het bevrijdingsschaaktoernooi heeft al een lange traditie. Het is direct na de oorlog voor het eerst georganiseerd en wordt sindsdien jaarlijks georganiseerd door de Schaakvereniging Wageningen. Locatie: Vredenhorst.
Programma De Dreijen
Het programma De Dreijen vindt plaats op het terrein van de Wageningse Universiteit. Het programma begint om 10:00 uur. Er is o.a. een static-show met historische voertuigen, een parachutistenlanding, optredens van diverse muziekkorpsen. Verder zijn er deze dag stands van diverse stichtingen en musea te bezichtigen, met als bijzonderheid een miniatuur van het oorlogsschip de Missouri, waarop in 1945 de capitulaties van Japan is getekend. Ook maken verschillende demonstraties en een filmprogramma deel uit van het programma dit jaar.
Ochtendsymposium
Het jaarlijkse ochtendsymposium van het Nationale Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen (NCHC) staat dit jaar in het teken van het thema: 60 jaar Navo. Onder leiding van de dagvoorzitter Prof. Dr. Ir. G.E. Frerks zullen de heer Prof. Dr. Mr. F. Bolkestein en mevrouw Drs. F. Halsema ingaan op het thema "60 jaar NAVO, Mid-life crisis? Tweede jeugd? Of vervroegd met pensioen?" Het symposium is alleen voor genodigden toegankelijk.
Herdenkingsbijeenkomst
De herdenkingsbijeenkomst in de Johannes De Doperkerk wordt dit jaar verzorgd door Fanfarekorps Koninklijke Landmacht "Bereden Wapens". Mevrouw Sorgdrager zal een toespraak houden. Deze herdenkingsbijeenkomst is eveneens alleen op uitnodiging toegankelijk.
Herdenking Nationale Herdenking Capitulatie 1945
Jaarlijks organiseert het NCHC een indrukwekkende herdenkingsceremonie op het 5 Mei plein. Tijdens deze plechtigheid reiken schoolkinderen de vlaggen aan waarna de vertegenwoordigers van de geallieerde landen de vlag in een vlaggenstandaard plaatsen. Na enkele ceremoniële handelingen en een korte toespraak wordt de plechtigheid beëindigd door het loslaten van witte duiven als symbool van vrede en vrijheid. Dit is tevens het officieuze startsein voor het Bevrijdingsdefilé.
Bevrijdingsdefilé
Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties, onder voorzitterschap van de Gelderse Commissaris der Koningin, Clemens Cornielje, heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om de herdenking van de capitulaties in 1945 weer een nationaal karakter, met een internationaal tintje te geven. Hiervoor is het defilé vernieuwd en zijn uitgenodigd: WOII- veteranen, Indië-veteranen en erfopvolgers van de Nederlandse en buitenlandse legeronderdelen die een bijdrage hebben geleverd aan de bevrijding van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Op basis van een jaarlijks te kiezen thema worden elk jaar andere veteranengroepen uitgenodigd. In 2009 is het thema: 60 jaar NAVO.
Met deze invulling keert het NCHC terug naar de oorsprong van de herdenking: stilstaan bij de capitulaties van Duitsland en Japan in 1945 en de bevrijding, die van groot belang zijn voor de Nederlandse geschiedenis.
Het vernieuwde Bevrijdingsdefilé bestaat in 2009 uit ca. 1200 deelnemers, 50
historische voertuigen en 10 muziekkorpsen
. De route van het defilé is gewijzigd en het beste te aanschouwen vanaf de Ritzema Bosweg. Daar vindt vanaf 15.00 uur een voorprogramma plaats.
Route Vrijheidsdefilé: Gen. Foulkesweg - 5 Mei plein - Bergstraat - Stationstraat - Stadsbrink - Ritzema Bosweg.
Bevrijdingsfestival
Het Bevrijdingsfestival bestaat uit maar liefst 15 pleinen, met een breed assortiment van muziekstijlen. Alles van wereldmuziek, dance, blues, jazz, pop, rock, hardrock, muziek van eigen bodem, en veel meer is te beluisteren. Het programma begint om 12.00 uur op de markt, waar een actie wordt gehouden met ambassadeur Jochem van Gelder als ambassadeur voor de stichting Energy4All. Hoogtepunt van deze actie is het ontsteken van het bevrijdingsvuur om 13:00 op de Markt bij het hoofdpodium. Dit is het officiële startsein van het Bevrijdingsfestival. De band Jeugd van Tegenwoordig opent vervolgens op het hoofdpodium. Daar zijn ook artiesten zoals Boris, Bertolf, Zuco 103 en C-Mon & Kypski te vinden. Ellen ten Damme en Dj Isis zijn dit jaar Ambassadeur van de Vrijheid. Ze gaan het Bevrijdingsfestival afsluiten met een spetterend optreden. Nieuw is dit jaar, dat ook op de Markt Oost-kant een podium komt en daar ook het programma op het hoofdpodium te volgen is.
Dance liefhebbers kunnen uit hun dak op Dance Sqaure. Voor de alternatieve gitaarmuziek is Kabaal am Gemaal het ideale podium met dit jaar o.a. tRAM, Vandal X en Hooghwater. Nieuw dit jaar is Kabaal Digitaal, waar onder ander Electric Kettle en Mochipet gaan optreden. Voor ouderen (50+) is er een speciale plein, het Vilente 50+ plein. Hier komt onder ander Willeke Alberti en Sonja Onderstal.
De markt, de vele pleinen en straten in het centrum van Wageningen zijn tijdens het Bevrijdingsfestival feestelijk gevuld met diverse podia waar voor ieder wat wils is, in diverse sferen en stijlen. Jong of oud, iedereen vindt er iets van zijn gading. Wederom een zeer veelzijdig en afwisselend muziekprogramma met eveneens een cultuurpark, straattheater, (dans-)workshops, kinderfestival.
De Rijnstad Wageningen heeft een bekend bluesfestival. Daarom kan op 5 mei de Blues niet ontbreken. Het Beuningplein is jaarlijks de aangewezen plek. Het programma: Bas de Haan, Moos Blues, The Electrophonics, Monique's Blues Selection, Rob Orlemans & Half Past Midnight.
Om de kinderen niet te vergeten, is er een Kinderfestival. Ze kunnen lekker op de bungee jump of zich zelf verliezen in een droomwereld in de Theaterfiets. Als dat nog niet genoeg is, is er ook Circus Poehaa. Circus Poehaa is een circus wat gemaakt is door en voor kinderen.
Wat vroeger Ill Skill Groove heette, gaat nu door het leven als Just Entertainment Stage. Een echte hip hop podium met geweldige en vermakelijke optredens.
Op het Salverdaplein is weer een prachtig programma met wereldmuziek met Staff des Leaders, Septeo Nabori en Kal. In de Torckpark is Parka Kultura, een interactief cultuurpark met straattheater, acrobatiek, dans en nog veel meer. Daniel Warr is een beminnelijk, subtiele en geraffineerde clown en Double Trouble is een klein gezelschap die bestaat uit Mister ED en t'HARM ALARM. Ook is er een 'Dansdefilé' met een parade door de hits van de afgelopen decennia met Stephanie Cassandra, DJ T-Mouse ft. SpelenderWeiss? Bij het Junushoff is de Kleurrijke Oase t vinden met een spetterend middagprogramma, waar jong talent de kans krijgt om te laten zien wat zij in huis hebben. Salsagroep Con Yoli, breakdance groep Ill Skill Squad en zander/toaster Jay van de reggaeband New Sound Sistem. Tijdens de avondprogramma is Rotfront, Shain Band, Car Newa en DJ Saif erbij om een bijzondere optreden te geven. En achter de Junushoff is Free Space Stage te vinden met SuperGroover, Plu, Saaf, Back to mars vs Dogo en Firaga vs Norton.
Op het Bevrijdingsfestival in Wageningen is er voor ieder wat wils. Ook vinden veel inhoudelijke activiteiten plaats in het kader van het thema "Vrijheid en Identiteit". Het Plein voor de Vrijheid met veel maatschappelijke organisaties, een interactief game over de maatschappelijke kant van de oorlog vanuit de ogen van een veteraan en tien verschillende straattheateract's. In de schouwburg Junushoff zijn dit jaar enkele theatervoorstellingen te bezichtigen, waaronder het stuk "Stemmen" gespeeld door studenten van het RijnIJssel College, een optreden van Johan Goossens en van het Theater Cactus. In een groot, houten arena, het zogenaamde "Hart voor Vrijheid" vinden met de bezoekers interactieve thematische show's plaats. Het Hart wordt geopend door Femke Halsema om 13.30 uur. Voor de Tweede keer zal dit jaar een Freedom University gehouden worden. Bij de Freedom University zijn colleges van toonaangevende sprekers te volgen. Op een toegankelijke manier wordt over de achtergronden van vrijheid en identiteit gediscussieerd. De sprekers zijn Michiel Holtackers (Europarlementariër CDA), Paul Richards (Professor Wageningen Universiteit en Research), Jordy Sweep (VN jongerenvertegenwoordiger) en Wouter Neerings (Directeur COC).
5 mei TV
Wilt u niets missen? Op 5 mei is alles van 12.00-24.00 uur te zien op de UPC Showchannel kanaal 11 of op frequentie 176 Mhz.
Steun de Vrijheid
De vrijheid willen we met iedereen vieren. Het evenement is dan ook voor iedereen gratis toegankelijk. Omdat niet alles gedekt wordt door subsidies en sponsoren wordt de bezoekers gevraagd om een vrijwillige bijdrage. Bezoekers kunnen vanaf 13 april tot en met 10 mei het woord 'MEI' sms'en naar de shortcode 5454 en ontvangen één reply ter hoogte van E 1,50.
En er is nog meer
Op 5 mei, maar ook op andere dagen in het jaar is in Museum Casteelse Poort de capitulatietentoonstelling te bezichtigen.
Aansluitend aan het bevrijdingsevenement op 4 en 5 mei vindt op 8 mei de Bevrijdingsbraderie plaats en op zaterdag, 9 mei de jaarlijkse Capitulatiebevrijdingswandeltocht (CapBeTo). Deelname aan de CapBeTo is een uitgelezen mogelijkheid om de historische stad Wageningen en de prachtige natuurlijke omgeving te zien. Uiteraard is het altijd de moeite waard om op historische grond, de capitulatiezaal in het fameuze Hotel De Wereld een drankje of maaltijd te nuttigen.
Meer weten over activiteiten in Wageningen op 4 en 5 mei? Kijk op www.4en5meiwageningen.nl en www.nchc.nl
Activiteitenoverzicht van 4 en 5 mei:
4 mei:
|18.45 - 19.10 |Oecumenische meditatie (Grote Kerk) | |19.30 - 20.00 |Stille Tocht | |20.00 - 20.30 |Twee minuten stilte + kranslegging | |20.45 - 22.00 |Herdenkingsconcert | |23.15 - 00.10 |Bevrijdingsvuurceremonie (5 Mei plein) |5 mei:
|00.10 - 01.30 |Bevrijdingsvuurestafette | |Vanaf 09.00 |Bevrijdingsschaaktoernooi | |10.00 - 15.00 |Programma De Dreijen | |12.00 - 13.00 |Openingsactie voor Energy4All (Markt) | |13.00 |Ontsteking bevrijdingsvuur (Markt) | |13.00 - 24.00 |Bevrijdingsfestival op 15 podia | |16.00 - 16.15 |Nationale Herdenking Capitulaties 1945 (5 Mei | | |plein) | |16.15 - 17.00 |Bevrijdingsdefilé |8 mei
Bevrijdingsbraderie
9 mei
Capitulatie-bevrijdingswandeltocht
Het uitgebreide programma is op de site www.nchc.nl en www.4en5meiwageningen.nl te vinden.
- einde persbericht -
Ingezonden persbericht