Ingezonden persbericht


Ervaren generatie niet onverdeeld negatief tegenover verhoging van de AOW leeftijd

Amsterdam, 4 mei 2009 - De ervaren generatie staat niet onverdeeld negatief tegenover het voornemen van minister Donner om de AOW leeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar. Dit blijkt uit een poll op de website van uitzendorganisatie Oudstanding. Ruim 40 procent van de 340 respondenten gaf aan neutraal tot positief tegenover de voorgenomen maatregel te staan. Nog eens een derde van de respondenten kan zich vinden in een parttime functie tot deze leeftijd. Mits de mogelijkheid tot flexibel werken wordt geboden lijkt de maatregel de steun van de ervaren generatie te krijgen. De beeldvorming omtrent oudere werknemers dient echter drastisch te veranderen om dergelijke maatregelen succesvol te maken.

Flexibel werken
Ruim 27 procent van de ondervraagden ziet de voorgestelde verhoging van de AOW-leeftijd als een kans. Het wordt voor hen dan eenvoudiger om langer door te werken. Werken heeft voor hen namelijk een toegevoegde waarde zo besluiten ze. Nagenoeg een derde van de respondenten ziet full time werken tot aan hun 67ste niet zitten maar vind parttime werken geen probleem, dit komt overeen met resultaten uit eerder onderzoek van Oudstanding in samenwerking met TNO (Wat drijft gepensioneerden om te blijven werken? januari 2008). Uit dit onderzoek kwam ondermeer naar voren dat (pre)gepensioneerden vooral werk zoeken waarbij de flexibiliteit groot is en waarbij rekening gehouden wordt met hun wensen en behoeften. Men zou het prettig vinden als mogelijkheden voor doorwerken na hun 65e opgenomen worden in organisatiebeleid. Door praktische en veelal financiële complicaties in het systeem wordt langer doorwerken nu nog vaak ontmoedigd.

Waardering oudere werknemers lager
27 Procent van de respondenten beoordeelt de voorgestelde verhoging als verschrikkelijk en zou het liefst al ruim voor zijn 65ste stoppen. Patricia Heerkens, oprichter en directeur van Oudstanding, begrijpt deze negatieve reactie en verwijst hierbij naar het op 23 april verschenen CPB rapport Retinking Retirement. "Ik merk dat de arbeidsparticipatie van de ervaren generatie is gestegen in de tien jaar dat wij bestaan, maar deze ligt nog steeds schrikbarend laag. De ervaren generatie zit daarbij ook nog eens vast in hun huidige baan. Van baan wisselen is erg lastig en een oudere werknemer zonder baan vindt nauwelijks nog een baan op het eigen niveau. De motivatie om langer door te werken als je het gevoel hebt dat de arbeidsmarkt eigenlijk niet op je zit te wachten is begrijpelijkerwijs dan ook niet zo groot."

Terwijl de arbeidsmarkt eigenlijk niet zonder de ervaren generatie kan: "De vergrijzing speelt hierin een belangrijke rol maar ook de ervaring en kennis van oudere werknemers is van onschatbare waarde. Als coach en mentor van de jongere generaties zijn ze zeer belangrijk voor organisaties. Een mentaliteitsverandering bij het management is noodzakelijk om deze ervaren werknemers en hun toegevoegde waarde voor organisaties te behouden, de arbeidsparticipatie van de oudere generatie te verhogen en zodoende het draagvlak voor de maatregel van minister Donner te vergroten."

De resultaten van de poll vindt u hier

/ / / /

Noot voor de redactie:

Over Oudstanding
Oudstanding, opgericht in 1998, is een uitzendbureau dat kansen op werk creëert voor de ervaren generatie (circa 45-75 jaar). Daarbij gaat het om kandidaten met aantoonbaar minimaal 15 jaar recente werkervaring. De organisatie bemiddelt in functies van minder gecompliceerd tot hoger managementniveau en werkt vanuit vijf regiokantoren, waardoor zij een landelijke dekking heeft.