RWE Innogy participeert financieel in C-Power's Offshore Windenergiepark op de Thorntonbank in België

04/05/2009 10:44

C-POWER

RWE Innogy participeert financieel in C-Power's

Offshore Windenergiepark op de Thorntonbank in België

 Socofe en Ecotech Finance dragen een aandeel van 20,22% in C-Power over aan RWE Innogy en behouden een significant aandeel in het project (20%)

 RWE verwerft een bijkomend aandeel van 6,5% in C-Power via de andere aandeelhouders

 Aanbouw gepland van een windenergiepark met een totale capaciteit van 300 MW

 Eerste zes turbines zijn al geïnstalleerd

Zwijndrecht, 4 mei 2009

RWE Innogy heeft een overeenkomst getekend voor de overname van 20,22% van de aandelen van C-Power. C-Power is de ontwikkelaar en uitvoerder van offshore windenergieparken waarin de Belgische investeringsondernemingen Ecotech Finance en Socofe participeren. RWE Innogy heeft, naast de overname van de directe participatie van Ecotech Finance en Socofe, tevens ingestemd een aanvullend aandeel van 6,5% over te nemen van andere C-Power-aandeelhouders (EDF Energies Nouvelles, NUHMA en DEME).

C-Power heeft niet alleen het offshore windenergiepark Thornton Bank ontwikkeld, maar is tevens verantwoordelijk voor de realisatie hiervan. Het Thornton Bank project is het eerste offshore windenergiepark voor de Belgische kust dat al volledige goedkeuring heeft gekregen. De bouw werd op 23 mei 2007 gestart en na de bouw van de windturbines in de zomer 2008 werd ook de aansluiting op het elektriciteitsnet eind 2008 gerealiseerd en sinds begin dit jaar wordt er reeds elektriciteit in het transportnet geïnjecteerd.

Prof. Fritz Vahrenholt, directeur van RWE Innogy: "Thornton Bank is een van de eerste offshore windenergieparken op de hele wereld. Het park zal worden gebouwd tot 30 km van de kust, op een waterdiepte tot wel 28 meter. Deze investering is voor ons dan ook de uitgelezen kans om een bijdrage te leveren aan de offshore-branche, maar ook om op dit gebied nog veel meer ervaring op te doen. Dit zal zeker ten goede komen aan onze ambitieuze ontwikkelingsdoelstellingen voor de offshore-branche."

Filip Martens, Algemeen Directeur van C-Power: "We zijn zeer verheugd dat wij in RWE een zeer ervaren partner hebben gevonden voor de bouw en verdere ontwikkeling van het Thornton Bank-project, omdat we met dit windenergiepark hoge standaards willen zetten in de offshore-branche."

Claude Grégoire, directeur van Socofe: "Socofe en Ecotech Finance begeleiden hun dochteronderneming C-Power al vanaf de start van dit project. Onze betrokkenheid maakt al bijna tien jaar lang de financiering van deze technisch-economische ontwikkeling mogelijk. Met een aandeel van nu 20 procent zijn we nog steeds maatgevend betrokken bij dit project, en zijn wij nog steeds overtuigd van het succes van het project. "

Michel Savonet, voorzitter van het uitvoerend comité van Ecotech Finance: "We zijn vooral blij met het feit dat de overname wordt gerealiseerd door RWE, een groep met een goede reputatie en kennis van zaken. Samen met Socofe zullen wij het project blijven stimuleren en deelnemen in de financiering van de tweede fase met de verkoopsopbrengst. Ook het opstarten van vergelijkbare projecten is denkbaar."

Het windenergiepark heeft een totale geïnstalleerd vermogen van wel 300 MW en zal naar verwachting ongeveer 1.000 GWu stroom per jaar produceren. Dit stroomvolume is voldoende voor de energiebehoeften van ongeveer 600.000 mensen. Het park zal worden uitgerust met 60 windturbines van 5 MW. De eerste zes windturbines zijn al in de pilootfase naar tevredenheid gebouwd. De volgende projectfasen zullen tegen het jaar 2013 volledig uitgevoerd zijn. Het windenergiepark zal al een aanzienlijke bijdrage leveren aan de verwezenlijking van de hernieuwbare energie doelstellingen die de Belgische regering heeft gesteld. In vergelijking met een moderne gasgestookte krachtcentrale zorgt het windenergiepark voor een verminderde CO2-uitstoot van 450.000 ton per jaar.

Voor de productie van de offshore windenergie worden Groene Stroom Certificaten toegekend.

De elektriciteitsleveranciers actief op de Belgische markt moeten in verhouding tot hun geleverd elektriciteitsvolume een bepaald percentage duurzame energie opnemen dat evenredig is aan de doelstellingen. De prijs van de certificaten is gebaseerd op vraag en aanbod, maar afhankelijk van de energietechnologie kan de prijs lager uitvallen. De minimumprijs van een offshore windcertificaat is vastgesteld op ¤ 107/MWu voor de eerste 216 MW. Er geldt een toeslag van ¤ 90/MWu wanneer de 216 MW wordt overschreden.

RWE Innogy is in Groot-Brittannië reeds sterk vertegenwoordigd in de offshore windenergiesector. Naast het bestaande 60-MW-windenergiepark North Hoyle voor de kust van Wales zal het bedrijf daar dit jaar al zijn tweede windenergiecentrale Rhyl Flats met 90 MW geïnstalleerd vermogen in bedrijf nemen. Het eveneens voor Wales geplande offshore-windenergiepark Gwynt y Môr zal met 750 MW wereldwijd een van de grootste in zijn soort worden. Met 50 procent is RWE Innogy bovendien betrokken bij het voor de Oost-Engelse kusten gelegen offshore-windenergiepark Greater Gabbard. Dit windenergiepark zal tegen de voltooiing in 2011 over een geïnstalleerd vermogen van 500 MW beschikken. Ook langsheen de continentaal-Europese kust wil RWE Innogy de offshore-windenergie-opportuniteiten verder uitbreiden. Zo plant het bedrijf in Duitsland 40 kilometer voor het Noordzee-eiland Juist de aanleg van de circa 960 MW windenergiecentrale Innogy Nordsee 1 en in Nederland zal voor de Noord-Hollandse kust het 300-MW-offshore windenergiepark Tromp Binnen ontstaan. In totaal ontwikkelt RWE Innogy op meerdere locaties in Nederland windenergieprojecten op zee met een geïnstalleerd vermogen van 2.000 MW.

Ga voor meer informatie over het Thornton Bank-windenergiepark naar www.c-power.be.

Foto's vindt u op www.rweinnogy.com.

Contact: RWE Innogy RWE Innogy

Barbara Woydtke Konrad Böcker

PR-manager Press Relations

T: +49 201 1214074 T: +49 201 12 14071

M: +49 173 29 04651 M: +49 162 25 46238

C-Power SOCOFE

Hilde Fredrickx Claude Grègoire

Communicatiemanager C-Power Directeur van SOCOFE

T: +32 3 250 55 51 T: +32 475 45 80 92

M: +32 484 69 63 69

ECOTECH FINANCE

Michael Savonet

Voorzitter van het bestuurscollege

T: + 32 475 41 83 70

Redactionele opmerkingen

1. RWE Innogy bundelt de knowhow op het gebied van duurzame energiebronnen en krachtcentrales binnen de RWE Groep. Het bedrijf plant, bouwt en exploiteert duurzame stroomopwekkingscentrales en is van plan om zijn capaciteit aan duurzame krachtcentrales in Groot-Brittannië en op het continent stevig uitbreiden. De uitbreiding van onshore en offshore windenergiecentrales zal de drijvende kracht blijven achter de groei van RWE Innogy in de toekomst; Biomassa en wachterkrachtcentrales zullen echter eveneens flink worden uitgebreid. De onderneming zal tevens mogelijkheden toetsen op het gebied van zonne-energie en geothermische energie, evenals golven- en getijdenkracht. Innovatie is een ander kernthema voor RWE Innogy, waarbij niet alleen de klassieke research en ontwikkeling aan bod komen, maar waarbij tevens wordt geïnvesteerd in geselecteerde technologiebedrijven.

2. C-Power NV is de projectontwikkelaar voor het eerste offshore windenergiepark op de Belgische Noordzee. C-Power's aandeelhouders hebben hun expertise gebundeld dit innovatieve project te kunnen realiseren: de DEME-groep als wereldwijd opererende maritieme engineering specialist, ECOTECH FINANCE en SOCOFE als specialisten voor de financiering en ontwikkeling van milieu- en utilityprojecten, NUHMA als het investeringsinstrument dat gekoppeld is aan de overheden van de provincie Limburg voor de deelneming in electriciteits- en utility-ondernemingen met een jarenlange reputatie binnen de Belgische energiemarkt en EDF-Energies Nouvelles als toonaangevende Europese investeerder en ontwikkelaar op het gebied van duurzame energie. Momenteel versterkt RWE Innogy deze groep buitengewone aandeelhouders nog verder om het project tot volle ontwikkeling te laten komen.

3. Het regionale investering- en holdingbedrijf SOCOFE neemt deel in economische en financiële projecten die van collectief en strategisch belang zijn voor haar aandeelhouders. Terwijl de aandacht in het begin vooral op de energiesector was gevestigd, heeft SOCOFE zijn activiteiten sindsdien uitbreid naar velden waar lokale autoriteiten belangen hebben die om bescherming vragen: water, het milieu en kabeltelevisie. Door lokale overheden samen te voegen, stelt SOCOFE ze in staat om invloed uit te oefenen op projecten, die hen betreffen. Direct of indirect heeft SOCOFE participaties in ondernemingen als SPE, ELIA, DISTRIGAZ, FLUXYS, ECOTECH FINANCE (dochteronderneming van SRIW gespecialiseerd op milieu), SPGE (openbaar waterleidingbedrijf), BeTV en ondernemingen die gespecialiseerd zijn in duurzame energie. Tot SOCOFE's aandeelhouders behoren eveneens plaatselijke overheden en financiële organisaties als ETHIAS, Dexia, de ARCO Groep, via AUXIPAR en SRIW. (www.socofe.be)

4. ECOTECH FINANCE, een dochteronderneming van SRIW (het regionale investeringsbedrijf van Wallonië), werd opgericht om het milieubeheer in Wallonië te stimuleren door deelnemingen te nemen in bedrijven die actief zijn in deze sector: om hun economische ontwikkeling veilig te stellen, om arbeidsplaatsen te creëren en om bedrijven te stimuleren om oorspronkelijke know-how te vergaren en om deze naar snel groeiende globale markten te exporteren. Sinds 1999 heeft ECOTECH FINANCE belangen verworven met een waarde van zo'n 135 miljoen euro in ongeveer dertig ondernemingen in de milieusector, die actief zijn op het gebied van waterzuivering, afvalbeheer, ontsmetting van slib en grond en in duurzame energie en milieu-gerelateerde biotechnologieën. De hernieuwbare energie sector zal prioriteit krijgen om zich de komende jaren te ontwikkelen door de bedrijfsactiviteiten te versterken op het gebied van biobrandstoffen, biogaswinning, warmtekrachtkoppeling en zonne- en windenergie.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel