Weldergroep control"

Nieuw van Welder: "Werkmodel voor de werkende in control"

Van iemand die ziek wordt of een functionele beperking heeft wordt verwacht dat hij of zij vooral zelf verantwoordelijkheid neemt voor herstel en re-integratie. Maar in onze visie is beleid gericht op het vergroten van de verantwoordelijkheid echter gedoemd te mislukken als dit niet ondersteund wordt met initiatieven om het vermogen om de eigen regie te voeren te vergroten en verder te ontwikkelen.

Om hulpverleners hierbij concrete handvatten te bieden is een benadering uitgewerkt voor de empowering van cliënten/patiënten met gezondheidsklachten of functionele beperkingen. In het project `Werkmodel voor de werkende in control' ontwikkelde Welder met financiële ondersteuning van Stichting Instituut GAK samen met professor dr. Frans Nijhuis een praktisch bruikbaar Werkmodel voor de empowering van de werkende met gezondheidsklachten en / of functionele beperkingen.

"Werkmodel voor de werkende in control" is een gesprekshandleiding die u als hulpverlener/professional kunt gebruiken om de beschreven inzichten aan uw eigen gedrag te toetsen. Het ondersteunt u bij het ontwikkelen van een meer empowerende benadering.

Het probleem van empowerment van mensen die met gezondheidsklachten of met functionele beperkingen uitvallen is dat zij vaak niet (meer) in staat zijn om zelf beslissingen te nemen. Er komt een grote hoeveelheid informatie op hen af, vanuit allerlei hoeken. Die informatie is meestal niet eenduidig en draagt daardoor niet bij aan de beslissingen die de persoon moet nemen. Veel mensen hebben in het hulpverleningsproces de eigen regie verloren. Bovendien zijn hulpverleners / professionals niet altijd gericht op het vergroten van de eigen regie van mensen in behandeling of begeleiding.

Het vergroten van de zelfregie van patiënten/cliënten kan een belangrijke bijdrage leveren aan de snelheid, kwaliteit en doeltreffendheid van de begeleiding of behandeling die zich richt op het vergroten van de (arbeids-)participatie van mensen met gezondheidsklachten en/of een functionele beperking. Eigen regie betekent dat iemand zelf keuzen maakt, op basis van eigen voorkeuren, normen en waarden, rekening houdend met de eigen positie, beperkingen en mogelijkheden. Deze vorm van zelfbeschikking leidt tot een herstel- en re-integratie proces dat meer kans op een snelle en succesvolle werkhervatting biedt dan een proces, waarbij de betreffende werknemer door anderen wordt aangestuurd.

Het werkmodel biedt de professional handvatten om de cliënt(e) te ondersteunen in het wegen van de informatie die hij/zij ontvangt over zijn/haar gezondheid, over de implicaties van zijn/haar gezondheidsaandoening voor het functioneren en voor het nemen van de regie in het herstel- en werkhervattingproces. Deze werkwijze noemen we een empowerende benadering.

De globale methode - open zorgvuldig gesprek over:


* Bespreken visie op gezondheid en kennis / informatie
* Uitvragen participatiemogelijkheden en ondersteunen beslissingen
* Gespreksvoering gericht op vergroten autonomie (verkennen mogelijkheden / beperkingen, ondersteuning, informatie, handelen)
* Op basis beslissing cliënt monitoren afspraken en voortgang en ondersteunen aanpassing

* Dezelfde conclusies? Eens over gemaakte afspraken en stappen? Vervolgafspraak, waar zo nodig weer bij stap 2 wordt gestart

U kunt het "Werkmodel voor de werkende in control" sinds 15 april 2009 bij Welder bestellen.

Blijf op de hoogte...
VraagWelder is gesloten op:

21 en 22 mei (Hemelvaart)

1 juni (2e Pinksterdag)

mega.jpg

meld uw ervaringen met medische keuringen »»

Rapport: Werkmodel voor de werkende in control (15/4/2009)

meer informatie?
Bij onze medewerkers van de VraagWelder advieslijn

Onze brochures, infobladen en andere publicaties

Bij het Welderforum »»

Persoonlijke hulpmiddelen


* Inloggen