Gemeente Schouwen-Duiveland


oorlogsslachtoffers met kransleggingen in Renesse en in Bruinisse

Schouwen-Duiveland herdenkt oorlogsslachtoffers met kransleggingen in Renesse en in Bruinisse

Publicatiedatum: 27 april 2009
Datum laatst gewijzigd: 27 april 2009

PERSBERICHT

Datum

27 april 2009

Informatie

N. Dorst telefoon 0111 452 168

Maandag 4 mei herdenkt Nederland diegenen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog door oorlogsgeweld zijn omgekomen of die bij het uitoefenen van een vredesmissie om het leven zijn gekomen. Op Schouwen-Duiveland gebeurt dit met een centrale herdenking in Renesse. Daarnaast wordt ook in Bruinisse een krans gelegd. Deze kransleggingen zijn 's avonds tussen 19.00 en 20.00 uur.

Renesse . De centrale kranslegging is in Renesse. Tijdens een korte samenkomst (19.00-19.40 uur) in het dorpshuis zijn er toespraken door P. Stal, directeur van basisschool 't Staepel 'of, burgemeester G.C.G.M. Rabelink en een voordracht van L. Brink namens gevallen militairen. Ook zijn er enkele voordrachten door leerlingen uit de groepen 7 en 8. Rond 19.40 uur vertrekt het gezelschap vanuit het dorpshuis naar het verzetsmonument aan de Oude Moolweg. Dit monument is geadopteerd door basisschool 't Staepel 'of. Leden van muziekvereniging Luctor et Emergo vertolken hier koraalmuziek. Daarna volgt de kranslegging door het gemeentebestuur, leden van het Voormalig verzet en leden van de Vereniging Oud-militairen Indiëgangers in Zeeland en het insteken van bloemen door leerlingen van 't Staepel'of. Na het blazen van de taptoe en twee minuten stilte (20.00 uur) worden twee coupletten (vers 1 en 6) van het Wilhelmus gespeeld en volgt een rondgang langs de graven van de 'tien van Renesse'. Na afloop is er vanaf 20.15 uur nog een informeel samenzijn in het dorpshuis.

Bruinisse . De herdenking begint om 19.30 uur in de hal van dorpshuis De Vanger. Om 19.35 uur vertrekt de stoet vanuit het dorpshuis richting begraafplaats, waar wethouder G.E. Houtekamer namens het gemeentebestuur het woord voert (ca. 19.40 uur) en een krans legt. Leerlingen van de Meerpaal, Op Dreef en de Pieter van Dijkeschool vervolgens een graftak en dragen gedichten voor. Na het blazen van de taptoe door E. Radewalt volgen twee minuten stilte. De plechtigheid wordt afgesloten met het spelen van de coupletten 1 en 6 van het Wilhelmus, daarna is er (vanaf 20.10 uur) nog gelegenheid voor een kort samenzijn in het dorpshuis.

Voorheen werd in Zierikzee ook een krans gelegd op 4 mei. Leerlingen van de Jan Louis de Jongeschool hebben deze herdenking bij het Joods Monument op 24 maart gehouden. Op die dag werden in 1942 achttien Joodse families uit Zierikzee weggevoerd.