Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Nationale Dodenherdenking 2009

Maandag 4 mei wordt in de deelgemeente Kralingen-Crooswijk op diverse locaties de Nationale Dodenherdenking 20009 gehouden. Tijdens deze herdenkingsdienst worden alle Nederlandse burgers en militairen die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en vredesoperaties herdacht.

In de gemeente worden verschillende herdenkingsdiensten gehouden om de omgekomen burgers en militairen te herdenken. Om 13.30 uur zal de voorzitter van de deelgemeente een krans leggen bij het verzetskruis aan de Boezemlaan. Om 14.30 uur is op de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhoflaan in Crooswijk de stedelijke herdenkingsdienst. De deelgemeente organiseert zelf ook een herdenking.

Drie herdenkingsdiensten

Evenals voorgaande jaren worden de herdenkingsdiensten bij De Steen van de Miljoenen Tranen op het kruispunt Oudedijk Willem Ruyslaan, het herdenkingsmonument aan de Hoflaan en het verzetskruis aan de Jan Vermeersingel. Rond 19.30 uur openen muziekverenigingen de ceremonie, waarna om 20.00 uur twee minuten stilte wordt gehouden. Hierna volgen het taptoesignaal en Het Wilhelmus. Vervolgens leggen diverse verenigingen en organisaties een krans. De dagelijks bestuurders leggen namens de deelgemeente een krans bij de drie locaties. Deelgemeentevoorzitter Gerard Schuiling legt een krans bij De Steen van de Miljoenen Tranen, portefeuillehouder Michel de Visser legt een krans bij het herdenkingsmonument aan de Hoflaan en portefeuillehouder Lucas de Boer legt een krans bij het verzetskruis aan de Jan Vermeersingel.

Steen der Miljoenen Tranen -->

De Steen der Miljoenen Tranen is een landelijk monument ter nagedachtenis aan de vele burgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog het slachtoffer werden. Het monument kwam tot stand in opdracht van de Stichting Burger-Oorlogsgetroffenen (SBO) en is ontworpen door de beeldhouwster Truus Menger Oversteegen. In 1990 werd het monument door de toenmalige minister-president Ruud Lubbers onthuld.


Het herdenkingsmonument aan de Hoflaan werd geplaatst als herdenking aan de twintig burgers die als represaille voor het doodschieten van een majoor van de Nederlandse politie en lid van de S.S. werden gefusilleerd.

Monument Jan Vermeersingel -->

Het monument aan de Jan Vermeersingel werd geplaatst als herdenking aan de tien Rotterdamse mannen die werden gefusilleerd als vergelding op een bomaanslag door verzetsstrijders op een trein. De eerste herdenkingsdienst vond plaats op 9 mei 1945 om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Het gemeentebestuur van Amsterdam had een dag eerder een besluit hierover genomen. Er werd een minuut stilte gehouden om de gevallenen van de oorlog tussen 1940 en 1945 te herdenken. Vanaf 1961 worden ook andere Nederlandse slachtoffers herdacht die zijn omgekomen tijdens een oorlogssituatie en vredesoperatie vanaf 10 mei 1940 de dag waarop Duitsland Nederland binnenviel.