Opening fototentoonstelling omkijken in amsterdam
AMSTERDAM, 20090429 -- Op zondag 3 mei 2009 wordt de tweede editie van de straattentoonstelling Omkijken officieel geopend. Vijfentwintig foto's van de bezettingstijd in Amsterdam worden neergezet op de plek waar de fotograaf ze oorspronkelijk heeft gemaakt. De tentoonstelling duurt van 1 mei tot 15 juni 2009. Er is ook een website: omkijken.nl. Dit project wordt georganiseerd door multimediabureau Interakt in samenwerking met het Amsterdams 4 en 5 mei Comité.
De fotopanelen met hun rode, ronde voet staan verspreid opgesteld door de stadsdelen Centrum, Oost-Watergraafsmeer, Oud-Zuid, Zuideramstel en De Baarsjes. Aan de rand van trottoirs, op plantsoenen en pleinen duiken foto's op, die de voorbijgangers uitnodigen om een blik te werpen op precies hetzelfde straatbeeld, ergens tussen 1940 en het einde van 1945.
De tentoonstelling bestaat uit een verzameling van foto's die gemaakt zijn door amateurs en in het geheim werkende beroepsfotografen onder wie Cas Oorthuys en Frits Rotgans, maar ook uit fotomateriaal van de Sicherheitsdienst, dat is onderschept door Canadese soldaten rond de bevrijding.
Bernd Wouthuysen (fotograaf) kreeg een paar jaar geleden het idee om foto's terug te plaatsen. Samen met vormgever Jeroen de Vries en René Mendel, directeur van Interakt, is het project vervolgens ontwikkeld. Het beleefde vorig jaar een succesvolle eerste keer. Aan de reacties op omkijken.nl was af te lezen hoe de tentoonstelling onder Amsterdammers leefde. Moeders met hun kinderen, docenten en leerlingen, fietsers op doortocht, toevallig passerende wandelaars en mensen die enthousiast alle foto's in een tourtocht afgingen, lieten hun reactie achter.
Dit jaar hebben we een bijzondere, nieuwe selectie van foto's en locaties samengesteld. Op veler verzoek zijn de onderschriften bij de foto's ook vertaald in het Engels. De routekaart, foto's en teksten zijn terug te vinden op de aan de tentoonstelling gekoppelde website omkijken.nl.
De foto's zijn afkomstig uit de archieven van het Nederlands Fotomuseum, de beeldbankcollectie van het NIOD, het Verzetsmuseum Amsterdam en het Stadsarchief Amsterdam. De tentoonstelling komt tot stand met financiële steun van het Amsterdams 4 en 5 mei Comité, Stichting Democratie en Media, Stichting Centrum voor Propaganda voor Eenheid in de Vakbeweging, Stadsdeel Amsterdam-Centrum, P.W. Janssen's Friesche Stichting, Kattendijke/Drucker Stichting.
Voor meer informatie ga je naar omkijken.nl.
Ingezonden persbericht