Ingezonden persbericht

OVERLEVEN OP DE K2 : Lezing door Wilco van Rooijen
3 mei 2009 in Museum Volkenkunde

In augustus 2008 waagden een groep internationale klimmers een poging de Killer Mountain, zoals de K2 genoemd wordt, te bestijgen. Het team met daarin de Nederlandse beroepsavonturier Wilco van Rooijen behaalde na een barre tocht met succes de top. Tijdens de voorbereiding voor de afdaling sloeg de tot dan toe succesvolle expeditie echter om in een rampscenario. Expeditieleider Van Rooijen vertelt in zijn lezing "Overleven op de K2" het onwaarschijnlijke verhaal van de rampzalige expeditie naar deze top, gelegen in het Karakoramgebergte van de Himalaya. De lezing begint om 3 uur en de toegangsprijs is inclusief museumbezoek. Dit biedt ruimschoots de gelegenheid om voorafgaand aan de lezing een bezoek te brengen aan de tentoonstelling Karavaan door de Karakoram over de grote Nederlandse expeditie van 1929-1930 naar dit gebergte.

"Overleven op de K2" is het fascinerende verhaal van een reis die de gemoederen wereldwijd bezig gehouden heeft. Terwijl het team van zeventien klimmers zich opmaakte voor de afdaling, nadat het met succes de top had behaald, voltrok zich een ramp. Een ijslawine die alle veiligheidslijnen had weggeslagen, maakte een veilige afdaling onmogelijk. Een etmaal later bleken elf klimmers de terugtocht niet te hebben overleefd. De overgebleven expeditieleden moesten hun tocht vervolgen met achterlating van hun teamleden. Van Rooijen zelf overleefde twee nachten op de berg zonder slaapzak, eten of drinken. Zijn lezing is het ooggetuigenverslag van deze barre onderneming.
Na afloop van de lezing is er gelegenheid om het boek dat Van Rooijen over deze noodlottige expeditie schreef aan te schaffen en door hem te laten signeren. Dit zal plaatsvinden in een speciaal voor de gelegenheid aanwezige stand van National Geographic, uitgever van het boek.

Liefhebbers van het onderwerp, moeten voorafgaand aan de lezing zeker een bezoekje brengen aan de tentoonstelling Karavaan door de Karakoram -de laatste ontdekkingsreizigers in de Himalaya (1929-1930). Deze tentoonstelling schetst een gedetailleerd beeld van de grote expeditie van 1929-1930 naar het Karakoramgebergte in het grensgebied van India, Pakistan en China. Aan het begin van de twintigste eeuw waren delen van Centraal-Azië nog witte vlekken op de wereldkaart. Deze expeditie bracht daar verandering in. Aan de hand van het materiaal dat na het overlijden van expeditielid J.A. Sillem aan Volkenkunde is geschonken, wordt deze avontuurlijke tocht vanuit zijn perspectief in beeld gebracht. Er zijn originele reisbeschrijvingen, foto's, filmfragmenten en voorwerpen te zien. De lezing "Overleven op de K2" is de eerste uit een reeks van vier lezingen die aansluiten bij deze tentoonstelling.

Aanvang lezing: 15.00 uur. Arrangementsprijs: ¤ 12,50 (lezing inclusief museumentree).
Reserveren via tineke@volkenkunde.nl.

Steenstraat 1 Leiden, T 071 5168 800 www.volkenkunde.nl info@volkenkunde.nl
Openingstijden: di tm zo 10-17 uur. Gesloten op maandagen, 1 jan, 30 apr, 3 okt en 25 dec.
Entree: 8, 50 / 6,00, Mk geldig. Elke woensdag GRATIS naar de vaste en galerijtentoonstellingen
Voor de tijdelijke tentoonstelling 'Music in Motion' geldt een toeslag van ¤ 1,00.