Ingezonden persbericht
Ricciotti's Arrangeerwedstrijd 2009
Unieke Arrangeerwedstrijd in Bimhuis
Iedereen kan wel een paar componisten opnoemen. Maar een paar arrangeurs? Dat gebrek aan roem is onterecht: arrangeurs spelen een cruciale rol in de uitvoering van muziek. Om meer aandacht te schenken aan het nobele ambacht dat arrangeren heet, organiseert het Ricciotti ensemble voor de tweede maal een grote Arrangeerwedstrijd. De finale vindt op 2 mei om 12.30 uur plaats in het Bimhuis in Amsterdam.
Een arrangeerwedstrijd is uniek in de wereld: behalve Ricciotti's Arrangeerwedstrijd 2006 vond er nooit eentje plaats. De opdracht aan de deelnemers was om een jazzstandard te bewerken voor het Ricciotti ensemble, een veertigkoppig straatsymfonieorkest. De finale valt namelijk binnen de Off-Broadway Tour van dat orkest. De drie stukken die geselecteerd zijn voor de finale staan tijdens de tournee al op het programma.
Voor de beoordeling van de arrangementen zijn iconen van de Nederlandse muziek aangetrokken: jazzcoryfee Henk Meutgeert, Thelonius Monk Award-winnaar Ilja Reijngoud en Gijs Kramers, artistiek leider van het Ricciotti. De prijswinnaars ontvangen respectievelijk E1500,-, E1000,- of E750,-.
Ricciotti
De Arrangeerwedstrijd past uitstekend in het straatje van het Ricciotti. Het in 1970 opgerichte orkest, voornamelijk bestaande uit conservatoriumstudenten, is de belichaming het ideaal "kunst de straat op". Dat streven is springlevend: de liefde voor wat deze jonge musici doen, is op hun gezichten te lezen. Iedere luisteraar wordt gegrepen door de charme van het orkest, de veelzijdigheid van de muziek en de kwaliteit van de uitvoering. Geen strakke pakken, uitgestreken gezichten en uitgekauwd repertoire: dit orkest doet alles anders. Zo speelt het orkest staand, is het in staat om binnen drie minuten op te stellen en treedt het minstens drie keer per dag op. Het record staat op twaalf.
Ricciotti geeft drie tournees per jaar. Tijdens iedere tournee worden optredens op de gekste plekken gegeven. Besloten optredens zijn meestal in (jeugd)gevangenissen, asielzoekerscentra, ziekenhuizen, psychiatrische inrichtingen, etc. Openbare optredens vinden plaats op straat, in het winkelcentrum of in het buurthuis. Hoe dichter het orkest bij het publiek komt, hoe beter. Het is voor het eerst dat een straatsymfonieorkest het Bimhuis bezoekt. Ricciotti gaat voor de overval, de verrassing. Wie het orkest toevallig op z'n weg tegenkomt, zal het niet snel vergeten.
Noot voor de redactie -
Ingezonden persbericht