Ingezonden persbericht
EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 19
Nooit meer laf, maandag 4 mei, 22.45 uur, Nederland 2
De ongemakkelijke waarheid van een verzetsheld/deel 1
De Evangelische Omroep presenteert een tweedelige documentaire van Geertjan Lassche: Nooit meer laf. De Netwerk-onderzoeksjournalist dook in het oorlogsverleden van verzetsheld Gerrit Gunnink, oud-lid van de knokploeg Meppel. Gerrit deed in de Tweede Wereldoorlog alles waar de meeste Nederlanders te bang voor waren, maar waar we vandaag de dag met plaatsvervangende trots naar kijken in films als Zwartboek en Oorlogswinter. Toch voelt Gerrit zichzelf een lafaard. Er zijn een paar gebeurtenissen bij het gewapend verzet waar hij nooit over heeft verteld. Aan het eind van zijn leven besluit Gerrit de film terug te draaien. Tot in detail reconstrueert de documentaire twee hoofdstukken uit zijn oorlogstijd. Nooit eerder zocht een verzetsheld zover publiekelijke toenadering tot zijn vroegere vijanden om daardoor de waarheid te openbaren.
In 1944 krijgen Gerrit Gunnink en zijn verzetsvrienden een waarschuwing: even verderop staan landwachters te controleren. De groep besluit de gok te wagen en schiet zich er doorheen. Een week later nemen de Duitsers wraak en wordt een onschuldige schoolmeester voor het oog van zijn gezin vermoord. Gerrit voelt zich al 65 jaar schuldig aan die gebeurtenissen. Waarom? Hoe reageert de familie van de schoolmeester als Gerrit zijn verhaal doet?
Nooit meer laf, woensdag 6 mei, 23.00 uur, Nederland 2
De ongemakkelijke waarheid van een verzetsheld/deel 2
De Evangelische Omroep presenteert een tweedelige documentaire van Geertjan Lassche: Nooit meer laf. De Netwerk-onderzoeksjournalist dook in het oorlogsverleden van verzetsheld Gerrit Gunnink, oud-lid van de knokploeg Meppel. Gerrit deed in de Tweede Wereldoorlog alles waar de meeste Nederlanders te bang voor waren, maar waar we vandaag de dag met plaatsvervangende trots naar kijken in films als Zwartboek en Oorlogswinter. Toch voelt Gerrit zichzelf een lafaard. Er zijn een paar gebeurtenissen bij het gewapend verzet waar hij nooit over heeft verteld. Aan het eind van zijn leven besluit Gerrit de film terug te draaien. Tot in detail reconstrueert de documentaire twee hoofdstukken uit zijn oorlogstijd. Nooit eerder zocht een verzetsheld zover publiekelijke toenadering tot zijn vroegere vijanden om daardoor de waarheid te openbaren.
In 1943 beweert het verzet dat een onderduiker spioneert voor de Duitsers. In een vergadering beraadt men zich op deze situatie. Gerrit Gunnink krijgt opdracht deze onderduiker naar Meppel te brengen. De familie van de onderduiker heeft nooit meer iets van hem vernomen. Wat is er gebeurd? Welke rol heeft Gerrit daarin gespeeld?
Elly en de Wiebelwagen, maandag 4 mei, 10.00 uur, Z@pp
Tussen de leeuwen
Elly vertelt over Daniel in de leeuwenkuil. Dop en Kurk worden kletsnat. Waarom?
Ingang Oost, maandag 4 mei, 19.25 uur, Nederland 1
De heer Esseboom is van achteren door een auto aangereden.
Sylvia Bijl heeft tijdens sporten haar kuit geblesseerd.
De Ambulancedienst brengt de heer Oosterveer naar de Spoedeisende Hulp van Medisch
Centrum Haaglanden, locatie Westeinde te Den Haag; hij is longpatiënt en heeft erge last van
benauwdheid.
Op de Spoedeisende Hulp heeft zich Chantall Rieff gemeld. Ze heeft een ontstoken vinger.
De heer Scherpenzeel heeft zich met een scherp mes in zijn vinger gesneden.
Onverwacht Bezoek, maandag 4 mei, 22.10 uur, Nederland 1
Na een turbulent leven in Nederland vertrok Sandra naar Canada. Ze liet vooral haar moeder achter met een leeg gevoel van gemis. Vreugde en verdriet volgden toen Sandra, zwanger, terugkeerde naar Nederland met de beginselen van kanker. Toen haar man het jaar daarop geen verblijfsvergunning kreeg en terug moest keren naar Canada, kon ze hem niet alleen laten gaan. Sandra liet voor de tweede keer, alles wat haar lief was achter.
Sandra's moeder Henny mist haar dochter enorm, maar was de afgelopen jaren niet in staat naar Canada te reizen. Andersom kon Sandra het zich niet veroorloven haar moeder op te zoeken. Het jonge gezin staat namelijk op het punt om hun huis te verliezen. Onverwacht Bezoek gaat dit keer over de band tussen moeder en dochter, die tot aan de andere kant van de oceaan reikt.
Onverwacht Bezoek is een programma over Nederlanders die om zeer uiteenlopende redenen voorgoed hun land hebben verlaten. Zij hebben hun dierbaren moeten achterlaten om een totaal nieuw bestaan op te bouwen in verre en exotische oorden. Door hun vertrek hebben ze vrienden en familie al heel lang niet meer gezien. Zonder dat zij ook maar enig vermoeden hebben, komt er onverwacht bezoek.
Elly en de Wiebelwagen, dinsdag 5 mei, 10.00 uur, Z@pp
Bij elkaar blijven
Elly vertelt over meegaan naar een ander land. Dop gaat met de muziek mee. En Kurk dan?
Intensive Care, dinsdag 5 mei, 19.27 uur, Nederland 1
Opereren in de baarmoeder
Een reportage over academisch-medische topzorg op de Intensive Care-afdelingen van ziekenhuizen in Nederland.
Bij ongeboren kinderen is soms het middenrif niet goed gesloten waardoor de longen zich niet goed kunnen ontplooien. In het Universiteit Gasthuis van Leuven (België) kan in de luchtweg
van het nog ongeboren kindje een ballonnetje worden geplaatst die de druk in de
longen helpt vergroten.
Šimek voor De Verandering, dinsdag 5 mei, 22.50 uur, Nederland 2
Vanavond gaat Martin Šimek in gesprek met Aad Peters.
Sir Geoffrey, Bulletje, Stekeltje en Spijkertje is een aantal van de creaties van deze bekende poppenspeler en tv-maker. Peters is begonnen met het geven van theatervoorstellingen aan kinderen van prostituees. Naast talloze optredens in theater en op televisie verzorgde hij wereldwijd voorstellingen voor kinderen en volwassenen in oorlogsgebieden. In Libanon gaf hij zes jaar lang voorstellingen aan beide kanten van het front, voor kinderen en volwassenen die door de Libanese Burgeroorlog waren getraumatiseerd. Via poppentheater wil Peters niet alleen een spiegel voorhouden maar ook iets duidelijk maken over de God van de bijbel. Soms met een bijbelverhaal, soms heel subtiel. Zo gebruikt hij in Iran een ezel als pop. In de Iraanse cultuur wil niemand een loser of een ezel zijn. Maar Jezus kwam op een ezel Jeruzalem binnen en niet op een Arabische volbloed.
Voor Aad is God een 'ongelofelijk breed verhaal'. Vanavond praat Šimek met Aad over dit verhaal.
In Šimek voor De Verandering gaat Martin Šimek in gesprek met een bekendee christen over haar/zijn geloof in God en de aan de basis daarvan liggende verandering. Waarom gelooft zij/hij? Welk verschil maakt God nu op dit moment in hun leven? Met Šimeks stijl van interviewen en overwachte
invalshoeken belooft het een bijzonder gesprek te worden.
7th Heaven, woensdag 6 mei, 17.35 uur, Nederland 2
Zinloos geweld
Ruthie is in de greep van een gewelddadig videospelletje tot grote schrik van Annie, die haar probeert uit te leggen dat geweld niet zo onschuldig is als het lijkt. Een confrontatie tussen Simon en Deena's ex-vriendje Johnny loopt voor Simon uit op een gewelddadige bedreiging. Simon licht zijn vader in, die er meteen werk van maakt door de volgende dag een bezoek te brengen aan Johnny's ouders.
Nederland Helpt Extra, donderdag 7 mei, 13.55 uur, Nederland 2
Vinnie woont in een van de ergste sloppenwijken van Delhi, India. Een wijk die bol staat van schroothandel en metaalbewerking. Samen met zijn vriendje Depak zoekt Vinnie elke dag naar metaal. Mirjam Bouwman loopt een dagje mee en ziet dat hij er bijna niks voor krijgt; maar omdat zijn vader is gestorven moet Vinnie de kost verdienen voor zijn moeder en 3 broertjes.
Carla van Weelie reist naar plekken waar om hulp gevraagd is, en Herman Wegter verrast bijzondere mensen die zich inzetten voor het goede doel.
Nederland Helpt, donderdag 7 mei, 17.10 uur, Nederland 2
India is een van de landen met de grootste tegenstellingen in de wereld. Het is de grootste democratie ter wereld en staat hoog op de wereldranglijst voor de best en hoogst opgeleide mensen. Tegenstrijdig genoeg is in datzelfde land meer dan de helft van de bevolking analfabeet. Er is een enorme werkloosheid en de helft van de bevolking - een half miljard mensen! - leeft onder een aanvaardbaar bestaansniveau.
De komende weken vraagt Metterdaad uw aandacht voor de sloppenwijken van de Indiase hoofdstad New Delhi. Dit keer reisde Mirjam Bouwman af naar het project Asha. Het project ASHA geeft hoop in het leven van deze kinderen. Door ze weerbaar te maken, voor hun gezondheid te zorgen en te werken aan hun scholing, krijgt het leven in een troosteloze sloppenwijk een nieuw perspectief op een betere toekomst. Helpt u mee? Stort uw bijdrage op giro 300300 t.n.v. EO - Metterdaad te Hilversum, o.v.v. INDIA. Zie ook: www.eo.nl/metterdaad
7th Heaven, donderdag 7 mei, 17.35 uur, Nederland 2
Girl Power
Annie probeert rustig piano te spelen, maar tot haar ergenis wordt ze voortdurend gestoord door haar kinderen. Dan komt Eric thuis met het nieuws dat zijn ouwe schoolband in Glenoak is en hij heeft ze aangeboden bij de Camdens te logeren. Tot opluchting van Annie slapen ze in een camper op de oprit. Simon is intussen verslingerd geraakt aan koffie en Mary raakt in de ban van stimulerende pillen die haar een energie boost geven...
Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 8 mei, 14.38 uur, Z@pp
Lachen met Dop en Kurk
Dop vertelt een mop. Maar Kurk kan er helemaal niet om lachen. Hij vindt Dop niet grappig. Elly zegt dat Dop juist wel grappig is. Dop kan wel een hele groep mensen laten lachen, zegt ze. Dat kan Kurk niet geloven. Dus gaan ze het uitproberen. Ze vinden een groep mensen. Die kijken heel serieus. Maar dan vertelt Dop zijn mop...
7th Heaven, vrijdag 8 mei, 17.35 uur, Nederland 2
Over sex gesproken
Matt verzamelt informatie voor zijn werkstuk over seksualiteit en vraagt zijn familie om suggesties. Arme Lucy heeft het gevoel dat ze iets mankeert omdat ze niks over dat onderwerp weet te melden. Ze besluit uit te gaan met de 2 jaar oudere Jordan, die wat meer ervaring heeft op dat gebied.
Op de zwangerschapscursus raakt Annie bevriend met twee tieners die ongehuwd zwanger zijn en Eric heeft Simon intussen opgegeven voor een cursus oppassen...
Checkpoint, zaterdag 9 mei, 9.55 uur, Nederland 3
Vandaag in Checkpoint: mobiele telefoons krijgen heel wat te verduren. Maar wat kan een mobieltje eigenlijk allemaal aan? Overleeft het een ritje in de wasmachine?! En wat moet je doen als je gel op is? Wat is het beste alternatief in huis om te zorgen dat je haar toch goed zit: wordt het behangplaksel, groene zeep of toch suikerwater?! En de jongens gaan de strijd aan tegen de meiden in een supersnelle test: wie heeft het beste reactievermogen en overleeft de shoot out?
Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.
Nederland Zingt, zaterdag 9 mei, 18.30 uur, Nederland 2
Op zaterdag 25 april kwamen ruim 10.000 mensen naar de Jaarbeurs Utrecht komen om samen te zingen en te luisteren naar prachtige koren en vele solisten tijdens de Nederland Zingt-dag. Vandaag enkele muzikale hoogtepunten van deze dag.
Een Goed Begin, zaterdag 9 mei, 19.00 uur, Nederland 2
Jan en Els Niemeijer zijn al iets ouder als ze elkaar ontmoeten en trouwen. Vanaf het begin hebben ze een kinderwens. Els weet dat ze vanwege haar leeftijd niet te lang moet wachten. Gelukkig is ze snel zwanger. Maar het gaat mis. En het blijft niet bij één keer. Na een heftige buitenbaarmoederlijke zwangerschap en operatie besluiten Jan en Els niet langer op een kind van henzelf te hopen, maar schrijven zich in voor adoptie.
Ergens ver weg in Nigeria wordt er, op het moment dat Jan en Els zich inschrijven, een jongetje geboren met weinig kans op overleving en geluk.
In Een Goed Begin het verhaal hoe Jan en Els hun zoon Robert ontmoeten. Een ontmoeting die in hun herinnering gegrift zal blijven staan. Want op het moment dat ze Robert in hun armen sluiten, is hij ernstig ziek. Langzamerhand, na heel veel inspanning van Jan en Els, verandert hij in een levenslustig mannetje.
Het is een emotionele tijd voor Jan en Els. Aan het eind van het verblijf komen Jan en Els bij toeval nog achter een schokkend stukje verleden van hun Robert.
Mirjam brengt een bezoek aan het kersverse gezin als ze terug zijn in Nederland op de dag dat Robert 3 jaar wordt. Robert krijgt een cadeau waarmee hij zijn roots niet snel zal vergeten.
Nederland Zingt op Zondag, zondag 10 mei, 9.00 uur, Nederland 1
Ds. Arie van der Veer is te gast op de "Logos Hope", een groot schip van de zendingsorganisatie Operatie Mobilisatie. Vlak voordat het schip afvaart voor een zendingsreis rond de wereld heeft ds. Arie een ontmoeting met de jonge schipper Dirk Wander Colenbrander. Dirk wist al vroeg dat hij kapitein en zendeling wilde worden. Hij vertelt ds. Arie van der Veer hoe hij deze droom waar heeft kunnen maken. Meditatie en gesprekken worden afgewisseld met koor- en samenzang.
Samenzang eerste blok vanuit de Grote Kerk in Harlingen, tweede blok vanuit de Catharijnekerk in Brielle.
Snuf, de hond, zondag 10 mei, 18.10 uur, Nederland 3
Snuf en de jacht op Vliegende Volckert
Tom en Mirjam willen kapitein Brandenburg redden en gaan naar hem op zoek. Als ze op het eiland in de rivier zijn aangekomen, wordt hun boot lek gestoken en kunnen ze onmogelijk terug naar huis. Gelukkig vinden ze met dank aan Snuf uiteindelijk kapitein Brandenburg en komen ze toch nog de rivier over...
Tom en Mirjam denken dat de jachtopziener en de boer een verleden delen en dat Vliegende Volckert op wraak uit is. Misschien kennen ze elkaar van vroeger? Brandenburg gaat in het gemeentearchief op zoek, maar daar zijn een aantal belangrijke zaken spoorloos verdwenen.
ontopic, zondag 10 mei, 23.50 uur, Nederland 3
Ontopic is hét discussieplatform waarin de ontmoeting en confrontatie van jongeren met totaal verschillende achtergronden centraal staat. Drie pittige stellingen uit de actualiteit en de Nederlandse jongerencultuur brengen wekelijks etnische, culturele en religieuze overeenkomsten aan het licht. Het ontopic-cabaretduo, presentator Manuel Venderbos of een andere bekende Nederlander/deskundige leidt de stellingen in. Deze week zijn de onderwerpen: Nederland moet juryrechtspraak invoeren (Moszkowicz), Allah, God en Jahweh zijn dezelfde (Klaas) en In de liefde doet leeftijd er niet toe (Cabaret).
Hoedoejijdat.nu, zondag 10 mei, 00.15 uur, Nederland 2
Na jaren van drugsverslaving zit ik nu een jaar op Horeb om mijn leven een andere wending te geven. Nu wil ik jullie vragen om mijn leven verder op de rit te zetten. Ik ga deelnemen aan een project voor zelfstandig begeleid wonen in Amsterdam, maar ik heb daar nog geen dagbesteding en vrienden. Kunnen jullie mij helpen?"
Met deze vraag van Marco Kneepkens begint Hoedoejijdat.nu. Hij is de gast van deze aflevering en hoopt hiermee in het programma een stap verder te komen. Herman Wegter gaat bij hem op bezoek op Horeb, een christelijk woon- en leefgemeenschap. Hij laat hem onder andere de tip zien van ervaringsdeskundige Herman Haan, die Marco aanraadt om met behulp van een coach naar zijn sterke kanten te gaan kijken. Wat zijn z'n positieve eigenschappen, waar is hij goed in? Dat kan hem helpen om de juiste dingen te gaan doen. Ondertussen praat Mirjam Bouwman op Horeb met gasten en met leidinggevenden, die zelf verslaafd geweest zijn, over vastlopen in je leven en opnieuw beginnen.
Hoedoejijdat.nu is elke zondagavond laat te zien rond de klok van 24.00 uur op Nederland 2. De herhaling is op zaterdagochtend 9.00 uur, Nederland 2.
Kijk ook op de internetsite www.hoedoejijdat.nu . Daar kun je filmpjes zien met ervaringen van anderen. Allerlei vragen over onderwerpen als eenzaamheid, bidden, vergeving en zelfbeeld komen aan de orde. Wie weet, helpt dat jou ook een stap verder!
---
Noot voor redactie,
Ingezonden persbericht