Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 1 mei 2009

Slechts helft alle drinkwaterpunten in Myanmar hersteld 100.000 families jaar na ramp nog steeds zonder huis

Een jaar na de ramp in Myanmar leven ruim 100.000 getroffen families nog steeds onder tentzeilen. Tienduizenden getroffenen leven in hutjes die niet stormbestendig zijn. Een jaar na dato zijn slechts de helft van alle door de storm verwoeste drinkwaterpunten hersteld. Ruim 1 miljoen mensen hebben tot op heden hulp ontvangen van het Rode Kruis. De uitdagingen voor heropbouw blijven onverminderd gigantisch.

Tijdens de noodfase van de hulpoperatie werd levensreddende hulp verleend aan meer dan 280.000 gezinnen. Zij kregen hulp op het vlak van beschutting, schoon drinkwater en sanitatie, gezondheid en psychosociale noden. Het Rode Kruis distribueerde direct na de ramp 160.000 jerrycans, 155.000 dekens, 80.000 plastic dekzeilen, 30 tenten voor medische teams, 2 warenhuistenten voor de tijdelijke opslag van te verdelen goederen, 15.000 voedselpakketten, 80.000 hygiënepakketten, 70.000 kits met werktuigen voor kleine herstellingswerken aan woningen (hamer, zaag, draad, nagels) en 71.300 keukensets met kookpotten en keukengerei. 50.000 gezinnen kregen waterzuiveringstabletten en 80 waterbronnen zijn hersteld. Honderden scholen en gezondheidscentra zijn voorzien latrines.

De hulpoperatie van het Rode Kruis bevindt zich nu in de fase van herstel en rehabilitatie. Met het oog op het nakende regenseizoen gaat de aandacht vooral naar het ondersteunen van de meest kwetsbare gezinnen die niet in staat waren om hun huis zelf voldoende te herstellen. Hierbij krijgen ze in eerste instantie een som geld die hen toelaat om bijkomende materialen zoals plastic dekzeilen en gereedschap aan te kopen. Bovendien worden de getroffenen, samen met de plaatselijke Rode Kruisvrijwilligers, opgeleid om de herstelwerkzaamheden zo duurzaam mogelijk te maken.

In het kader van een verbeterde gezondheidszorg krijgen vrijwilligers van plaatselijke gemeenschappen EHBO cursussen en worden voorlichtingscampagnes gevoerd over malaria, TBC, dengue, sexueel overdraagbare ziekten en AIDS. Daarbij wordt tevens bijzondere aandacht verleend aan de psychosociale noden van de overlevenden.

De wereldwijde noodoproep van het Rode Kruis leverde 40 miljoen euro op. Tot op heden is 22 miljoen euro besteed. Uit Nederland is een financiële bijdrage gekomen middels de fondsenwervende actie van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). De hulpprogramma's van het Rode Kruis duren tot april 2011.

Noot voor de redactie,