Gemeente Bernheze


Nieuwe verkeersregels per 1 mei 2009

Per 1 mei 2009 verandert een aantal verkeersregels. Hieronder treft u een overzicht aan van de belangrijkste wijzigingen.


- Personenauto's en bestelauto's die een lichte aanhangwagen trekken, mogen op autowegen en autosnelwegen voortaan 90 km per uur rijden. Heeft de aanhanger een eigen kenteken, dan staat de `toegestane maximum massa' vermeld in het kentekenbewijs.


- Kampeerauto's met een toegestane maximum massa van meer dan 3.500 kg die afgeleid zijn van een vrachtauto, mogen op autowegen en autosnelwegen niet harder rijden dan 80 km per uur.


- Een parkeerschijf mag voortaan alleen nog achter de voorruit van de auto worden geplaatst. Van buitenaf moet de parkeerschijf goed zichtbaar zijn. Bovendien mag het tijdstip van aankomst op de parkeerschijf alleen nog handmatig worden ingesteld. Bij het instellen van de parkeerschijf mag het tijdstip van aankomst naar boven worden afgerond op het eerstvolgende hele of halve uur. Dit was al zo, maar veel mensen waren hiervan niet op de hoogte.


- Op een gehandicaptenparkeerplaats waar met een bord een maximale parkeerduur is aangegeven, moet een parkeerschijf worden gebruikt.


- Bestuurders en passagiers van een open brommobiel waarin geen gordels zitten, moeten voortaan een helm dragen.


- Het vasthouden van een mobiele telefoon is voortaan ook verboden voor bestuurders van een snorfiets. Voor bromfietsen en brommobielen gold dit verbod al, evenals voor andere gemotoriseerde voertuigen.


- Bestuurders die na het verlaten van de doorgaande rijbaan op een uitrijstrook rijden, moeten deze uitrijstrook blijven volgen. Deze regels zijn onderdeel van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens. Een verkorte versie van dit reglement is te vinden op www.verkeerenwaterstaat.nl onder `Verkeersborden en verkeersregels'.

De volgende wijziging maakt deel uit van de Regeling voertuigen die eveneens per 1 mei 2009 in werking treedt:

- Lichtarmaturen van voertuigen mogen voortaan alleen voorzien zijn van het type lamp waarvoor ze zijn goedgekeurd. Zo moet in koplampen met een code HC, HR of HCR een halogeenlamp zitten. Gasontladingslampen (Xenonlampen) horen in armaturen met een code DC, DR of DCR.

Op de website van Postbus 51 vindt u informatie over verkeer, verkeersregels, voertuigen en wegen. U kunt zich op www.postbus51.nl abonneren op de gratis nieuwsbrief: Geregeld! Automobilisten.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,

5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,


5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35