Ingezonden persbericht


Theater LANTAREN/VENSTER

PERSBERICHT

Maandag 6 april

2 JAZZPROGRAMMA - mei 2009

Vrijdag 1 mei 2009
Stefon Harris
Vibrafonist en componist Stefon Harris werd in de The Los Angeles Times 'Een van de belangrijkste jonge musici in de jazz' genoemd. Hij staat ongetwijfeld aan het begin van een lange en bijzondere carrière. De gepassioneerde manier waarop hij met zijn kunstenaarschap omgaat, zijn energieke presentatie en zijn verbazingwekkende virtuositeit hebben hem een plaats op de voorgrond van de huidige jazz scene gegeven. Stefon heeft inmiddels op alle grote concertzalen en jazzpodia gestaan, inclusief: Carnegie Hall, Lincoln Center en het Sydney Opera House. In ons land was hij eerder te horen op het North Sea Jazz Festival en speelde hij zijn eigen composities met het Metropool Orkest. Zijn cd's worden steevast goed ontvangen door de jazzcritici. Op de in 2006 uitgebrachte cd 'African Tarantella.Dances with Duke' (Blue Note) brengt hij moderne arrangementen van de muziek van Duke Ellington. Stefon Harris combineert nieuwe wegen op de vibrafoon met de mogelijkheden die de compositie in jazz hem bieden

Stefon Harris - vibrafoon en marimba
Marc Cary - piano en toetsen
Ben Williams - bas
Terreon Gully - drums
Casey Benjamin - altsaxofoon en vocoder

Aanvang 21:00 uur. Entree E 20,- / E 18,-

Zaterdag 2 mei 2009
Terence Blanchard
In zijn jeugd werd Terence Blanchard gecoacht en begeleid door Ellis Marsalis. De laatste jaren hebben Herbie Hancock en Wayne Shorter die rol overgenomen. Hun ervaring heeft het spel van Terence sterk beïnvloed. Via Wynton Marsalis kwam Terence eerst bij Art Blakey terecht, de musicus die in staat was keer op keer toonaangevende talenten in zijn band op te nemen, voordat Terence met Donald Harrison een eigen kwintet begon. Vanaf de 90-er jaren vervolgde hij zijn carrière als solist. Hij kreeg grote bekendheid door de soundtrack van 'Mo' Better Blues', een film van Spike Lee, met wie hij meer zou samenwerken. Hoe succesvol ook, het werken met concepten had tot nadeel dat zijn eigen band nooit echt de gelegenheid kreeg op te bloeien, totdat Blue Note hem in 2005 uitnodigde zijn platendebuut bij dit label te maken.

Terence Blanchard - trompet
Walter Smith III - tenorsaxofoon
Fabian Almazan - piano
Derrick Hodge - bas
Kendrick Scott - drums

Aanvang 21:00 uur. Entree E 20,- / E 18,-

Zaterdag 9 mei 2009
Tomasz Stanko Quartet
Tomasz Stanko is één van de Europese musici die in Amerika zeer wordt gewaardeerd. Dat moge blijken uit de vermeldingen die hij krijgt in de Polls van US Down Beat magazine. The New Yorker noemt hem 'Eén van de meest originele en creatieve jazz trompettisten van de wereld.' en The New York Times schreef 'Trompeting Freedom, in spirit, thought en jazz.' Critici vergelijken Tomasz steevast met Miles Davis of Chet Baker. In de praktijk van de concertzaal blijkt echter steeds weer dat hij een eigen artistieke geluid en een eigen wijze van improviseren heeft ontwikkeld. Door met een lyrische, doordringende toon eerder muzikale landschappen dan lijnen te ontwikkelen, ontstaat een fascinerende klankkleur en stemming. Bijzonder is ook de aanwezigheid van Marcin Wasilewski, de Poolse pianist, die de laatste jaren in Europa grote naam maakt.

Tomasz Stanko - trompet

Marcin Wasilewski - piano

Slawomir Kurkiewicz - bas

Michal Miskiewicz - drums

Aanvang 21:00 uur. Entree E 25,- / E 23,-

Vrijdag 15 mei 2009
Julian Lage
Hij begon met gitaar op zijn vijfde jaar en speelde aanvankelijk in de bluestraditie. Hij werd ontdekt door vibrafonist Gary Burton, die hem meteen inlijfde in zijn band. Een samenwerking die lang zou duren. Julian toerde met Gary en droeg een aantal composities bij aan het repertoire. Met Gary maakte hij de albums 'Generations' en 'Next Generation'. Julian Lage is componist, arrangeur en gitarist. Hij ziet muziek als een verlengstuk van de natuur. Hij werd geboren in Santa Rosa, Californië, waar zijn familie nog steeds woont. Hij kreeg een klassieke- en een jazzopleiding en studeerde Indiase muziek. Deze verschillende invloeden en de verwerking ervan in zijn muziek heeft Lage bij zijn muzikale ontwikkeling geholpen. 'Living in the space between acoustic, jazz, blues, Indian, and classical music has inspired me as a musician.' Lage speelt samen met een aantal jonge muzikanten die hij als student in Boston heeft leren kennen.

Julian Lage - gitaar
Tupac Mantilla - drums en percussie
Aristides Rivas - cello
Ben Roseth - alt- en sopraansaxofoon
Jorge Roeder - bas

Aanvang 21:00 uur. Entree E 17,- / E 15,-

Zaterdag 16 mei 2009
Dubbelconcert
Curios
Net wanneer je denkt dat EST, Brad Mehldau, of The Bad Plus de grenzen van het pianotrio hebben verlegd, komt er een nieuw talent op toetsen die weer nieuwe deuren opent. Dat is wat Pianist Tom Cawley doet met Curios. Alle composities die de groep speelt zijn van Cawley. Zij zijn vaak kort en dragen vaak een Satie-achtig karakter. De motiefjes hebben een sterke melodie, waardoor de gedachten onwillekeurig uitgaan naar een andere pianist, Abdullah Ibrahim. De muziek heeft een reflectief karakter maar Tom barst van de nieuwe ideeën. Curios is de winnaar van de BBC Jazz Awards Band of the Year 2008.

Tom Cawley - piano
Tom Herbert - bas
Joshua Blackmore - drums

Polar Bear
Polar Bear is op dit moment de meest gerespecteerde jonge groep in het Verenigd Koninkrijk. De band is moeilijk in een hokje te plaatsen. Bij Polar Bear gaat het niet zozeer om virtuoze improvisaties van de individuele muzikanten maar meer om melodie, het experiment in het groepsgeluid en hoekige akoestische grooves met een vleugje rockgevoel. Het lijkt een soort Cinematic Orchestra met minder nadruk op repetitie en iets meer rock in plaats van cool. De muziek is energiek, maar ook gevoelig en melancholiek. De muziek swingt, rockt en verenigt de beste elementen uit jazz, volksmuziek, pop, geïmproviseerde- en free-jazz, drum 'n' bass. Het is muziek die veel mensen moet aanspreken, ook niet-jazzliefhebbers. In 2006 is Polar Bear's 2e album 'Held on the Tips of Fingers' genomineerd door de BBC als een van de beste jazz-albums van dat jaar. In maart 2009 komt 'Bursting with edgy, forward-looking lust.' uit.

Seb Rochford - drums
Pete Wareham - tenor- en baritonsax
Mark Lockheart - tenorsaxofoon
Tom Herbert - contrabas
Leafcutter John - elektronica.

Aanvang 20:30 uur. Entree E 18,- / E 16,-

Zaterdag 23 mei 2009
Branford Marsalis
Dit kwartet is inmiddels legendarisch en heeft geen enkele nadere introductie nodig. De band groeit met de jaren en heeft, evenals andere legendarische groepen van sterren als: Miles, Coltrane, Mingus, Monk en Rollins, een geheel eigen herkenbaar geluid ontwikkeld. Het was de enige groep die zich waagde aan Coltrane's 'A love Supreme', en hoe. Zelfs nu, als je de band vergelijkt met vier jaar terug, klinkt de groep anders, hechter, explosiever. Het gevolg van het feit dat deze groep jaren bij elkaar gebleven is en zich zo de ruimte tot muzikale ontwikkeling verschafte. Om dat resultaat voor het voetlicht te brengen, kiest Marsalis voor de sterkste composities uit het huidige repertoire. Marsalis is wars van gemakzucht en tegen de trend dat jazzmuziek 'lekker' moet klinken. 'Echte luisteraars zullen ons horen.' is zijn devies. Dit concert is voor mensen die echt van muziek houden, niet voor publiek dat wil worden 'entertained'. 'I've had my forays into pop culture, but I left to do this and I'm willing to accept the consequences.'

Branford Marsalis - tenorsaxofoon

Joey Calderazzo - piano
Eric Revis - bas
Jeff 'Tain' Wats - drums

Aanvang 21:00 uur. Entree E 45,- / E 40,-

Zaterdag 30 mei 2009
Timuçin Sahin 4
Timucin kreeg in ons land bekendheid door in 2001 de Dutch Jazz Competition te winnen. Timucin Sahin 4 is zijn nieuwe groep. Deze groep stelt hem in staat om een combinatie aan te gaan tussen eigentijdse jazzmuziek en eigentijdse klassieke muziek. Timucin werd in 1973 geboren in Turkije. Zijn carrière begon met het spelen van rockgitaar. In 1992 verhuisde hij naar Nederland waar hij jazzgitaar studeerde aan de conservatoria van Hilversum en Amsterdam. Na zijn masters degree en zijn studie klassieke compositie vervolgde hij zijn leerweg op de Manhattan School of Music in New York. Timucin Sahin wordt gezien als een unieke persoonlijkheid in de hedendaagse jazz. Zijn unieke geluid op de fretloze gitaar en de inhoud van zijn composities maken hem moeilijk vergelijkbaar met andere muzikanten. In deze nieuwe groep heeft Sahin grote talenten om zich heen verzameld. Drummer Tyshawn Sorey, werd door Downbeat magazine genomineerd als Rising Star. Thomas Morgan is een jonge, lyrische krachtige bassist en altsaxofonist John O'Gallagher is al 20 jaar actief in de Amerikaanse jazzmuziek.

Timucin Sahin - 6 snarige elektrische gitaar, 7 snarige fretloze elektrische gitaar en elektronica John O' Gallagher - altsaxofoon
Tyshawn Sorey - drums
Thomas Morgan - bas

Aanvang 21:00 uur. Entree E 17,- / E 15,-

Noot voor de redactie,