Politie Brabant-Noord

Eerste Brabantse inzet cannachopper

's-Hertogenbosch, 01-05-2009

Eerste Brabantse inzet cannachopper in 's-Hertogenbosch

's-Hertogenbosch - De cannachopper is vandaag tijdens een hennepactie voor het eerst ingezet in Noord-Brabant. De recherche van de het district Den Bosch deed vrijdag, in samenwerking met het Programma Aanpak Georganiseerde Hennepteelt, op twee adressen in de stad onderzoek naar de eventuele aanwezigheid van een hennepkwekerij. Over beide locaties, een loods aan de Weidonklaan en een woning aan de Zirkoon, had de politie al eerder informatie ontvangen dat er mogelijk wiet gekweekt werd. De apparatuur van de cannachopper deed zijn werk prima, al werd in allebei de panden geen plantage aangetroffen.

Eerste vluchten

Onder ruime publieke belangstelling maakte de cannachopper zijn eerste vlucht in de Weidonklaan. De apparatuur gaf geen enkele indicatie dat in de betreffende loods een kwekerij zou zijn ingericht. Na controle bleek dat inderdaad te kloppen.

Bij zijn vlucht boven een woning aan de Zirkoon werd weliswaar een opvallend warmtebeeld gemeten, maar dit bleek later te verklaren door een fiks aantal koelmachines die in het pand stonden. Wel was hier te zien dat er in het verleden een wietplantage geweest was.

Testweek

De afgelopen dagen is de cannachopper tijdens een testweek ook met succes ingezet in andere delen van het land. De inzet van vrijdag was de laatste in een rijtje van vijf dagen. De resultaten worden geëvalueerd en geanalyseerd. De cannachopper is een onbemande helikopter die is voorzien van (warmtegevoelige-) camera- en geurdetectieapparatuur. Met deze zogenaamde 'cannasniffer' kan de specifieke henneplucht worden gedetecteerd.

Het Programma Aanpak Georganiseerde Hennepteelt

In opdracht van de Board Opsporing van de Raad van Hoofdcommissarissen is voor de jaren 2008 - 2011 het Programma Aanpak Georganiseerde Hennepteelt ingesteld. Dit programma heeft de volgende tweeledige opdracht meegekregen:

- het systematisch opsporen, bestrijden en reduceren van het fenomeen georganiseerde hennepteelt en -handel in zijn totale omvang en ernst;

- het doorbreken van het normaliseringproces omtrent het telen van hennep.

Aanleiding was de gewelddadige criminaliteit (geweld), de enorme winsten (financiële criminaliteit) en de verwevenheid tussen de onder- en bovenwereld (maatschappelijke integriteitsrisicos).