Nieuwe Regeling voertuigen: APK verandert

01/05/2009 07:00

RDW

Vereenvoudigde en modernere voertuigregelgeving

Zoetermeer - Vandaag, 1 mei 2009, treedt de nieuwe 'Regeling voertuigen in werking. Deze regeling vervangt het oude Voertuigreglement. Het doel van deze aanpassing is tweeledig. In de eerste plaats wordt hiermee voldaan aan de nieuwe Europese wetgeving. Ten tweede leiden de veranderingen tot vereenvoudiging en modernisering van de bestaande nationale regelgeving.

De belangrijkste veranderingen doen zich voor in de APK. De APK wordt meer van deze tijd, rekening houdend met veiligheids- en milieueisen van nu. De komende jaren zal de APK dankzij de nieuwe Regeling voertuigen sneller aangepast kunnen worden aan de nieuwste ontwikkelingen.

De nieuwe Regeling voertuigen heeft daarnaast ook gevolgen voor individuele keuringen en invoer van voertuigen.

Het invoeren van voertuigen met een bouwjaar voor 1998 wordt eenvoudiger. Tijdens de procedure toetst de RDW zo'n voertuig voortaan alleen aan de permanente eisen die gesteld worden aan het betreffende voertuig. Voldoet het hieraan dan kan het individueel worden toegelaten. Voorheen moesten kostbare en tijdrovende keuringen gedaan worden. Die zijn in deze gevallen niet meer nodig.

Als iemand zijn voertuig wijzigt, moeten de veranderingen vaker door de RDW worden beoordeeld. Zo moet bijvoorbeeld vanaf 1 mei het uitbouwen van gasinstallaties in een voertuig door de RDW gekeurd worden.

APK-handboek

De omvang van het APK-handboek met regels waaraan keurmeesters zich dienen te houden, is met maar liefst een derde van het aantal pagina's teruggebracht. In grote lijnen komt het erop neer dat er meer aan de kennis en kunde van de APK-keurmeester zelf wordt overgelaten.

Banden

Er zijn veel keuringseisen versoepelt of zelfs komen te vervallen, maar er zijn ook een paar nieuwe inspectiepunten bij gekomen. Zo moet bijvoorbeeld de bandenspanning op orde zijn, omdat auto's met de juiste bandenspanning veiliger zijn en zorgen voor minder verbruik. Dit laatste komt ten goede aan het milieu en levert een besparing op voor de consument. Ook moeten de bandenmaten op een as hetzelfde zijn en moet de band in de juiste draairichting gemonteerd zijn. Een noodwiel (thuiskomertje) is daarnaast niet meer toegestaan tijdens de keuring.

Verlichting

Andere opmerkelijke verandering is dat de sterk vereenvoudigde controle van niet toegestane verlichting. In de huidige situatie moet deze voor de APK afgekoppeld zijn. Vanaf 1 mei a.s. wordt alleen gekeken of deze verlichting niet werkt. Als deze verlichting later toch wordt gebruikt, kan de politie hier een bekeuring voor uitschrijven. Auto's met xenonverlichting die vanaf 31 december 2006 zijn toegelaten moeten voldoen aan bepaalde eisen waaronder een reinigingsinstallatie. Deze installatie moet er voor zorgen dat de koplampen niet bevuild raken. Xeonverlichting is feller dan conventionele verlichting en vervuiling leidt tot verblinding van tegenliggers.

Reparatieadviespunten APK

Nieuw is ook het fenomeen 'Reparatieadviespunten'. Als bijvoorbeeld een van fabriekswege gemonteerde airbag of gordelspanner niet meer aanwezig is of het controlelampje van de airbag of gordelspanner niet werkt, leidt dit niet tot afkeuring van de auto maar wordt de autobezitter er wel op gewezen dat het voor de veiligheid raadzaam is om te repareren. Dit gebeurt via een aantekening op het APK-rapport.

Blanco APK-rapport

Ook op het administratieve vlak gaat er het een en ander veranderen. Zo verdwijnt op afzienbare termijn het voorbedrukte APK-rapport. Het bewijs van goed- of afkeur mag dan gewoon op blanco papier afgedrukt worden. De wijzigingen zouden in de praktijk moeten leiden tot lastenverlichting voor de keuringsinstanties. Dat zou dus kunnen betekenen dat ook het keuringstarief omlaag kan. Dit is echter iets wat ieder bedrijf afzonderlijk kan regelen. De RDW heeft hier verder geen invloed op.

Kentekenbewijzen

Vanaf mei wordt op het kentekenbewijs een Europese codering toegevoegd voor het type van de carrosserie. Hierdoor wordt onderscheid gemaakt tussen bijvoorbeeld sedans, ambulances en kampeerwagens. Terreinvoertuigen krijgen een specifieke aanduiding. De toevoeging geldt alleen voor nieuw af te geven kentekenbewijzen.





http://regelingvoertuigen.rdw.nl

http://www.rdw.nl