Rijksuniversiteit Groningen

Novel cyclic AMP signalling avenues in learning and memory

Datum: 01 mei 2009

Promotie: A. Ostroveanu, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Novel cyclic AMP signalling avenues in learning and memory

Promotor(s): prof.dr. P.G.M. Luiten, prof.dr. E.A. van der Zee, prof.dr. U.L.M. Eisel

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Nieuwe aanknopingspunten behandeling geheugengerelateerde ziekten

Anghelus Ostroveanu deed fundamenteel onderzoek naar de moleculaire mechanismen die betrokken zijn bij de opslag van informatie in de hersenen. Ons geheugen wordt gevormd in de connecties tussen de zenuwcellen, de zogenaamde synapsen. Tot nu toe heeft men een groot aantal moleculen weten te identificeren die een verandering in de sterkte van deze verbinding tussen zenuwcellen teweeg kunnen brengen en die tevens betrokken zijn bij informatie-opslag.

In zijn dissertatie concentreert Ostroveanu zich op de rol van twee recentelijk ontdekte cAMP signaal transductie cascades, A-kinase anchoring proteinen (AKAPs) en exchange proteine activated by cAMP (Epac) in leer- en geheugenprocessen. Hij laat zien dat twee leden van de AKAP familie (mAKAP en AKAP150) maar ook Epac allen overal in de hersenen te detecteren zijn. Daarnaast toont hij aan dat AKAP150 en Epac beiden een opvallend specifieke rol spelen leer- en geheugenprocessen. Terwijl AKAP150 alleen een belangrijke rol speelt bij de opslag van het geheugen, verbetert Epac activatie juist specifiek het ophalen van deze opgeslagen informatie. Naast het verzamelen van belangrijke informatie over de rol van AKAPs en Epac in de verschillende stadia van het leer- en geheugenprocessen, bieden de resultaten van Ostroveanu ook interessante en veelbelovende aanknopingspunten voor de ontwikkeling van nieuwe, specifiekere therapeutische strategieen om geheugengerelateerde ziektebeelden zoals dementie te behandelen.

Anghelus Ostroveanu (Roemenië, 1976) studeerde biologie aan de universiteit van Boekarest. Zijn promotieonderzoek deed hij bij de afdeling Molecular Neurobiology van de RUG. Het werd gefinancierd met een beurs van het Ubbo Emmius Fonds voor internationale promotiestudenten. Inmiddels werkt hij als postdoc bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Laatst gewijzigd: 15 april 2009 10:57