Ingezonden persbericht

PERSBERICHT 22 april 2009, Den Haag

Haags Historisch Museum Museum de Gevangenpoort

Koninginnedag in Den Haag

KONINGINNEDAG
Haagse stadsgezichten, de Haagse kermis en boogschietles in het Haags Historisch Museum + een koninklijk arrangement

Haagse stadsgezichten: OH OH DEN HAAG
Een wonderschone collectie stadsgezichten uit de 16de, 17de en 18de eeuw
Als bezoeker kunt u een wandeling door Den Haag maken langs de collectie schilderijen, tekeningen en enkele historische stadsplattegronden die per plek samen zijn gebracht. Zo wordt aandacht besteed aan de Hofvijver en omgeving, aan het oude centrum rond Grote Kerk en Nieuwe Kerk, aan de randen van de stad en tenslotte ook aan de omstreken. Enkele nog niet eerder getoonde aanwinsten maken de tentoonstelling compleet.

Ook De Haagse Kermis is op enkele schilderijen en tekeningen afgebeeld. De Haagse Kermis werd voor het eerst in de 14de eeuw georganiseerd. Van 1581 tot 1886 werd deze vrije markt gehouden op het Buitenhof, de Lange Vijverberg en het Lange Voorhout. Alle lagen van de Haagse bevolking bezochten deze kermis.

Begin 20ste eeuw werd de kermis in Den Haag opnieuw ingevoerd. Ondanks de komst van veel nieuwe attracties zijn de nodige 'evergreens' gebleven, zoals de zuurstokken, nougat, poffertjes en suikerspin, evenals het spookhuis, het reuzenrad en de botsautootjes.

Het Buitenhof tijdens de Haagse Kermis, gezien naar de Gevangenpoort, 1781, schilderij door Hendrik Pothoven (1726-1807).
Kijkend in de richting van de Gevangenpoort zien wij voor een kraampje aan de Hofvijver de stadhouder prins Willem V met zijn gezin, die altijd een bezoek brachten aan de kermis.

De Haagse kermis is in het museum ook te zien op een schilderij van Adriaen Pietersz. van de Venne (1589-1662) uit omstreeks 1650 en op de prent van Daniel Marot: 'De Haagse Meikermis op het Buitenhof met een parade van de Haagse schutterij' uit ongeveer 1687.

BOOGSCHIETLES:
Handboogschutters aan de Hofvijver

Oude tijden herleven op Koninginnedag. Op de plek waar vele eeuwen geleden de schutters van het Sint Sebastiaansgilde op de schietbaan oefenden in het schieten met pijl en boog, verschijnen opnieuw handboogschutters. Jong en oud wordt ingewijd in de edele schietkunst.

Het "Haagsch Handboogschuttersgilde van Sint Sebastiaen" geeft op Koninginnedag demonstraties in het boogschieten. Op de binnenplaats achter het Haags Historisch Museum, het vroegere gebouw van de Sint Sebastiaans schutterij, kunnen bezoekers van het museum zelf aan de schietoefeningen meedoen. Het is een belevenis om de leden van het gilde, waarvan sommigen in historische kleding, aan het werk te zien. Voor het museum zal een boogmaker aan het schaven en beitelen zijn: vanuit een boomstammetje maakt hij een houten boog.

Het huidige handbooggilde, dat een opvolger is van de middeleeuwse schutterij, heeft zelf schietbanen op een terrein dicht bij de renbaan Duindigt, op de grens tussen Den Haag en Wassenaar. Meer informatie op www.sintsebastiaen.nl

KONINKLIJK ARRANGEMENT: Beleef een unieke Koninginnedag in het Haags Historisch Museum en de Koninklijke Schouwburg.
Op Koninginnedag naar het Haags Historisch Museum, een rondleiding door de stad met gids én naar de Koninklijke Schouwburg voor de voorstelling Koningin Emma, redster van Oranje van Nel Kars, dit alles voor slechts E 17,00.
Meer info op: www.haagshistorischmuseum.nl
Schrijf u nu in voor een onvergetelijke Koninginnedag via het Haags Historisch Museum 070-31 23 065 of educatie@haagshistorischmuseum.nl.