Emargobericht lintjesregen 2009 (verbeterde versie)

Gezamenlijk persbericht van het Kapittel voor de Civiele Orden en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

EMBARGO TOT 29 APRIL 2009 12.00 UUR
LINTJESREGEN 2009
Dit jaar zijn ter gelegenheid van Koninginnedag in totaal 3572 Koninklijke onderscheidingen verleend. Er zijn 3936 voorstellen voor de Algemene Gelegenheid 2009 of lintjesregen 2009 ontvangen; 61 meer dan het voorgaande jaar. Ten aanzien van 364 voorstellen (9,25% van het totaal) is een negatief advies uitgebracht. In de Orde van de Nederlandse Leeuw zijn 12 personen gedecoreerd en in de Orde van Oranje-Nassau 3560 personen. In de Nederlandse Antillen en Aruba is aan 39 personen een Koninklijke onderscheiding toegekend.

De positieve adviezen van burgemeesters, commissarissen van de Koningin en Kapittel voor de Civiele Orden zijn voor 96 % gelijkluidend, hetgeen borg staat voor een zuivere uitvoering van het stelsel.

In de bijlage treft u een selectie van bij de lintjesregen 2009 gedecoreerde personen die publieke bekendheid genieten, dan wel opvallen door de aard van hun verdiensten.

Het volgende is t.a.v. de lintjesregen waarneembaar:


1. Er zijn 1181 vrouwen die bij de lintjesregen 2009 gedecoreerd worden, 21 minder dan in 2008. In de Orde van de Nederlandse Leeuw zijn dit jaar geen vrouwen gedecoreerd.

In de provincie Zuid-Holland hebben de meeste vrouwen een Koninklijke onderscheiding ontvangen, namelijk 242, gevolgd door Noord-Brabant (232) en Noord-Holland (165).


2. In de Nederlandse Antillen en Aruba hebben 39 personen een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Dit betekent dat het aantal toegekende onderscheidingen in de overzeese Koninkrijksdelen met 7 is afgenomen. In de Nederlandse Antillen worden 31 personen gedecoreerd; 4 minder dan in 2008. Vanuit Aruba hebben 8 personen een Koninklijke onderscheiding ontvangen; 3 minder dan in 2008. Er worden 15 vrouwen gedecoreerd in de Nederlandse Antillen en 4 in Aruba. Dit betekent dat de helft van het aantal gedecoreerden in de overzeese Koninkrijksdelen vrouw is.


3. Er is opnieuw een toename van het aantal vrijwilligers dat gedecoreerd wordt. Voor de lintjesregen 2009 betreft het 3489 vrijwilligers, een stijging van 56.


4. Het aantal personen dat gedecoreerd wordt op grond van bijzondere verdiensten in hun beroepsuitoefening is gedaald. In 2009 gaat het om 240 onderscheidingen, oftewel 16 minder dan het jaar daarvoor.


5. Het aantal gedecoreerde personen dat vanuit de economische sector is gedecoreerd, bedraagt 149 en dat zijn er 2 meer dan in 2008.


6. De jongst gedecoreerde is de 33-jarige Z. van der Weerd uit Welsum (gemeente Olst-Wijhe). Hij is werkzaam als zelfstandig veehouder en is tevens coördinator van een zorgboerderij waar hij 23 bewoners met een lichamelijke en geestelijke beperking uit Apeldoorn een zinvolle dagbesteding bezorgt. Daarnaast is hij ook actief als zanger, dirigent, diaken bij de Hervormde Gemeente in diverse dorpen.


7. De oudst gedecoreerde is de 92-jarige H. de Jager uit Doorn (gemeente Utrechtse Heuvelrug). Hij heeft zich vanaf het midden van de jaren vijftig o.m. ingezet voor Scouting Nederland en voor de Bond van Nederlandse Oorlogs- en dienstslachtoffers (BNMO) en de vereniging Contact Oud Mariniers (COM) .

BIJLAGE bij het gezamenlijk persbericht van het Kapittel voor de Civiele Orden en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de Lintjesregen 2009

EMBARGO TOT 29 APRIL 2009 12.00 UUR
Wetenschap
Mw. J.G. van der Leeuw-Roord, 'Executive Director' van het secretariaat van EUROCLIO, European Standing Conference of History Teachers Association (Europese organisatie van verenigingen van docenten Geschiedenis in Europa). Zij heeft onder meer een belangrijke bijdrage geleverd aan het moderniseren en democratiseren van het geschiedenisonderwijs van Europa, met name in de voormalige Oostbloklanden. (Officier in de Orde van Oranje-Nassau, Den Haag).

Prof. dr. J.G.M. Klijn, voormalig internist-oncoloog en endocrinoloog van het Erasmus MC en voormalig bijzonder hoogleraar Endocriene Oncologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij behoort tot de top 10 van borstkankerspecialisten wereldwijd en heeft cruciale bijdragen geleverd aan diverse nieuwe behandelingsvormen van kankerpatiënte. (Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, Rotterdam).

Prof. Dr. M. Kon , hoogleraar en hoofd van de afdeling plastische, reconstructie en handchirurgie van het UMCU, Hij wordt beschouwd als een van de leidende plastische chirurgen in West-Europa en is o.m. een expert op het terrein van moeilijke neusoperaties, handwonden en oorreconstructies bij kinderen. (Officier in de Orde van Oranje-Nassau, Amsterdam).

Kunst/Cultuur
E. van der Wurff, musicus, componist, arrangeur en producent. Hij begeleidt al meer dan veertig jaar Herman van Veen op de piano en componeerde muziek voor theater, speelfilms en tv-series (bijvoorbeeld 'Van de koele meren des doods' en 'Ciske de Rat'). Hij arrangeerde muziekcomposities voor kleinkunstenaars als Jasperina de Jong, Robert Long en Herman van Veen. Hij is een van de oprichters van Harlekijn Holland BV dat zich bezighoudt met de productie van theater-voorstellingen en het ondersteunen van uitvoerende artiesten. (Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, Bilthoven).

Mw. drs. M.E. Wolffers Bloem (Marion Bloem), schrijver die in 1978 debuteerde met 'Geen Gewoon Indisch Meisje'en daarna vele boeken schreef die een stem gaf aan de tweede generatie Indische Nederlanders. Zij vervult een voortrekkersrol voor de emancipatie van nieuwe Nederlanders. Zij is verder regisseur, schilder en beeldend kunstenaar. Haar maatschappelijke engagement vertaalt zich o.m. door haar inzet voor oorlogsslachtoffers uit voormalig Nederlands-Indië en als directeur van de stichting Een Royaal Gebaar. (Officier in de Orde van Oranje-Nassau, Amsterdam, Bosch en Duin/gemeente Zeist).

F.F. Balinge (Frank Sanders), kleinkunstenaar en oprichter/directeur van de 'De Frank Sanders Akademie voor Musicaltheater.' Hij was o.m. de oprichter, artistiek leider, regisseur en auteur van 'Kabaret Tekstpierement' waar ook Jos Brink deel van uitmaakte. Ook heeft hij een belangrijke rol gehad bij de totstandkoming van musicals als 'Maskerade', 'Amerika, Amerika'en 'Sonneveld.' Daarnaast heeft zich ook ingezet voor de emancipatie en gelijke behandeling van homosexuelen. (Officier in de Orde van Oranje-Nassau, Amsterdam)

A.J.G.C. Beerendonk, Nederlands jazzmusicus die heeft opgetreden met diverse internationale jazzgrootheden en orkesten. Hij is bandleider van de 'David Livingstone and the Jazzmessengersband,' de grondlegger van diverse jazzfestivals in Nederland en docent. (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, Helmond)

K. (Karel) van de Graaf, (voormalig) radio- en televisiepresentator van programma's als 'Televizier'en 'Netwerk' maar ook van uitzendingen van de gezamenlijke omroepen bijvoorbeeld t.g.v. de Golfoorlog, verkiezingsuitzendingen en de tsunami. Daarnaast is hij actief voor bijvoorbeeld Stichting Valk (Vliegangstbestrijding Leidse Universiteit KLM) en het Toon Hermans Huis in Amersfoort dat een inloophuis is voor mensen met kanker. (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, Amersfoort)

Mw. D.J. Zeefuik (Denise Jannah), (jazz)zangeres die nationale en internationale bekendheid geniet. Zij heeft zich ontwikkeld tot een ambassadrice van de internationale jazzcultuur. Ze heeft in diverse musicals opgetreden, zoals 'A night at the Cotton Club'en 'Joe de musical'. Ook zet zij zich in voor diverse maatschappelijke doelen in landen als Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba, Indonesië en Zuid-Afrika. (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, Utrecht)

J.H.M. van Veen (Jan van Veen) radiopresentator die zijn carrière begon bij Radio Veronica. Hij geniet landelijke bekendheid door vooral zijn uiterst populaire radioprogramma Candlelight (1968). In Candlelight leest hij gedichten van amateurdichters op zijn zo kenmerkende stemgeluid. (Lid in de Orde van Oranje-Nassau, Hilversum)

Economische sector
E.J. van Kollenburg, eigenaar van Cafe Rouge en mede-organisator Amstelpodium en Gay Pride. (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, Amsterdam)

N.T. van Zon, eigenaar van lunchroom Blocks in Zwolle dat tevens een erkend leerbedrijf is. Hij wordt beschouwd als de nestor van de Zwolse horeca en heeft zich o.m. sterk gemaakt voor het bevorderen van de brandveiligheid in de horecasector en de veiligheid op straat. Ook was hij betrokken bij de totstandkoming van de regeling Primaire Beroepsgroepen Volwasseneneducatie waarbij kansarmen op de arbeidsmarkt d.m.v. een combinatie van opleiding en stage in het bedrijfsleven praktijkervaring konden opdoen met de garantie op een baan.

J.F.L. Guttmann, oprichter, eigenaar en CEO van Canal Company waar ook Canal Bike, Canal Bus en Holland International Rondvaart deel van uitmaken. Het bedrijf onderscheidt zich doordat de milieuvriendelijke wijze van werken en behoort tot de meest toonaangevende bedrijven in toeristisch Amsterdam met een internationale uitstraling. (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, Amsterdam)

Zorgsector
Mw. C. Albrechts-Schouten, o.m. mede-oprichter van en vrijwilliger bij de Epilepsievereniging in Nederland. Haar kennis op het gebied van epilepsie is bijna specialistisch te noemen. (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, Den Helder)

Dhr. L.A.M. en mw. M.J. van Bebber hebben zich ingezet voor de verbetering van de positie van pleegouders. Zij hebben het Landelijk Meldpunt Pleegouders mede helpen opzetten en zijn daar actief voor. Verder waren zij vele jaren zelf pleegouders. (beiden zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, 's-Hertogenbosch)

Mw. T.M. Scheepers-Derksen te Sterksel, mantelzorger en actief op het terrein van de vrouwenemancipatie en senioren, (Lid in de Orde van Oranje-Nassau, gemeente Heeze-Leende)

Integratie
M. Sini te De Meern, directeur Grote Stedenbeleid van het ROC Midden-Nederland die vooral een belangrijke bijdrage geleverd aan de interreligieuze dialoog en het integratiedebat in Nederland. Dit bijvoorbeeld als voorzitter van de Stichting Islam en Burgerschap. (Officier in de Orde van Oranje-Nassau, Utrecht)

Mw. K. Caouch-Khoija, vrijwilliger die zich inzet voor de integratie van m.n. de Marokkaanse gemeenschap in Gouda. (Lid in de Orde van Oranje-Nassau, Gouda)

Mw. S. Balasooriyan-Thambirajah, medewerker bij het ministerie van Financiën en vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk waar zij zich heeft ingezet voor Tamilvluchtelingen in Schiedam. Zij zelf is een voormalig vluchteling uit Sri Lanka. (Lid in de Orde van Oranje-Nassau, Schiedam)

Overig
Ir. C.J. Vriesman, oud algemeen directeur van Staatsbosbeheer en oud directeur van uitvoeringsprogramma Stad-Land in de Randstad met verdiensten t.b.v. Natuurmonumenten. (Officier in de Orde van Oranje-Nassau, Hippolytushoef /gemeente Wieringen)

P.M. van den Boomen, o.m. vrijwilliger bij de voetbalvereniging vanaf 1969. (Lid in de Orde van Oranje-Nassau, Ommel/ gemeente Asten)

J. Plak, vrijwillig opzichter en huismeester in zijn flat en omgeving. (Lid in de Orde van Oranje-Nassau, Rijswijk, LON)

Mw. E.P.G.M. van den Boogaart, vrijwilliger voor onder meer de stichting Kinderkampen KiKa. (Lid in de Orde van Oranje-Nassau, Eindhoven)

I. Serphos (directeur van de Joodse Gemeente Amsterdam) die zich onder meer heeft ingezet om een brug te slaan tussen de joodse en moslimgemeenschap in Amsterdam. (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, Amstelveen)

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed