Gemeente Lingewaard


Dertien inwoners van de gemeente Lingewaard hebben tijdens de traditionele lintjesregen op woensdag 29 april jl een koninklijke onderscheiding ontvangen. Twaalf gedecoreerden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, één gedecoreerde, zijnde Henk Gertsen uit Huissen werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Harry de Vries mocht in zaal

De Buitenpoort te Huissen de lintjes opspelden.

De gedecoreerden zijn:
Angeren: Geert Visser
Bemmel: Lenie Burgers-Polman, Minie Rasing-Verhaegh en Jan van Swelm Doornenburg: Piet Hendriks en Antoon Vermaas
Gendt: Jan Eltink en Fred van Heck
Haalderen: Ries Gadellaa
Huissen: Mariël Dröge, Gerrit Bedeaux, Sjaak Hendriksen en Henk Gertsen

De Motivaties:

Geert Visser
Geert Visser heeft veel betekend voor de Historische Kring Gente. Als voorzitter van de Historische Kring Gente is Geert Visser het boegbeeld van de kring.

De stichting tracht haar doelen te verwezenlijken door het organiseren van bijeenkomsten, lezingen, cursussen, tentoonstellingen, folkloristische optochten, archeologisch onderzoek, almede door publicaties van persoonlijk of gezamenlijk werk.

Hij promoot de lokale geschiedenis met artikelen, lezingen en workshops voor kinderen. Hij is schrijver van diverse jaarboeken of jubileumboeken.

Lenie Burgers-Polman
Mevrouw Lenie Burgers-Polman is sinds 1990 lid van het Oranjecomité Bemmel-Ressen. Een comité dat zich in zet om allerlei festiviteiten voor de hele Bemmelse gemeenschap te organiseren rondom het koningshuis, dodenherdenking en de 5 mei-viering. Voorts is zij. sinds 1981 actief lid van de EHBO-vereniging Bemmel-Haalderen en speelt zij een belangrijke rol in de organisatie van de jaarlijkse EHBO-wandeltocht.

Minie Rasing-Verhaegh
Mevrouw Minie Rasing-Verhaegh is al 25 jaar vrijwilligster bij de Stichting Tafeltje-dek-je voor Bemmel en Haalderen. Bracht zij in de eerste jaren de maaltijden bij de ouderen thuis, later - na de verhuizing van het Verzorgingshuis Liduina naar de Gouden Appel in Bemmel bezorgt zij de maaltijden van Tafeltje-dek-je bij de aanleunwoningen, behorende bij dit verzorgingshuis.

Voorts is zij vrijwilliger bij de Dienst Bibliotheek aan Huis (DBAH)zijnde een serviceverlening van de bibliotheek, waarbij boeken bezorgd worden bij personen die zelf niet in staat zijn de bibliotheek te bezoeken.

Jan van Swelm
Jan van Swelm is vanaf 1961 actief lid geweest van Volleybalvereniging Kidang Bemmel. Eerst als speler, later als trainer/coach van diverse teams en voorzitter.

Tussen 1989 en 1994, lid van diverse commissies zoals sponsoring, technische commissie, PR en eenmalige activiteiten.

Vanaf 1994 t/m 2006 was hij de trainer van de recreanten en van 1998 tot op de dag van vandaag is hij lid van de Commissie van Beroep.

Voorts is hij meer dan 30 jaar als vrijwilliger actief geweest in de toenmalige RK Donatusparochie te Bemmel. Lid van het lectorencollege en betrokken bij de voorbereiding en soms in het voorgaan bij avondwakes voor overleden medeparochianen.

Tevens is hij 18 jaar lang lid geweest van Dweilorkest De Boemels.

Piet Hendriks
Piet Hendriks is zeer betrokken bij kasteel Doornenburg. Hij zorgt ervoor dat het museum voldoet aan de eisen van een geregistreerd museum. Hij heeft grote aandacht voor het museaal bezit. Ook zijn functie van gespreks-/rondleider vervult hij met veel toewijding en overgave.

Voorts was hij van 1959 tot 1980 verbonden aan Scouting Gendt. Eerst als lid, later heeft hij in toenemende mate leidinggevende functies binnen deze vereniging verricht van verkennersleider, rowan, rowanleider tot stamleider.

Voorts is hij mede-oprichter van de inmiddels 44-jarige Zwem- en polovereniging Thetis. Hij heeft in de loop der jaren vele functies binnen deze vereniging vervuld zoals voorzitter, trainer coach en zweminstructeur met het doel om de leerlingen diverse zwemdiploma's te laten behalen.

Vanaf 1994 is de heer Hendriks lid van de plaatselijke politieke partij AWG Gemeente Bemmel. Na de gemeentelijke herindeling werd hij lid van Lokaal Belang Lingewaard. Sinds de instelling van de gemeentelijke rekenkamercommissie is hij hiervan lid namens Lokaal Belang Lingewaard.

Tevens is hij 2 à 3 keer per jaar gedurende een aantal dagen begeleider tijdens de door het Reumafonds georganiseerde Rijnreisjes voor zieken en reumapatiënten.

Antoon Vermaas
Antoon Vermaas verzorgt al 51 jaar zijn broer. Een enorme last die hij samen met zijn vrouw, tot op de dag van vandaag draagt.

Naast deze mantelzorg zong hij bij het herenkoor St. Caecilia uit Doornenburg en heeft hij gedurende circa 45 jaar het penningmeesterschap van dit koor voor zijn rekening genomen.

Voorts heeft hij gedurende 25 jaar carnavalskleding vervaardigd voor het buurtcarnaval van de Rijnstraat en daarnaast heeft hij altijd veel hand- en spandiensten verricht voor verschillende Doornenburgse verenigingen.

Jan Eltink
Jan Eltink is 47 jaar lid van de Vincentiusvereniging Heilige Martinus Gendt en 41 jaar voorzitter van de Eerste Gendtse Kegelclub. Daarnaast heeft hij zich 34 jaar lang ingezet voor de veiligheid van de Gendtse gemeenschap als lid van het vrijwillige brandweerkorps van de voormalige gemeente Gendt.

Fred van Heck
Fred van Heck heeft zich als vrijwilliger op velerlei terrein verdienstelijk gemaakt voor de Gendtse gemeenschap. Sinds 1995 is hij bestuurslid van het Schuttersgilde St. Sebastianus Gendt. In 1997 werd hij voorzitter. Hij weet als geen ander de tradities die bij een gilde horen te bewaken. Het aansturen van een vereniging met leden in de leeftijdsgroepen 8 t/m 70 jaar vergt een breed inzicht. Hij heeft deze kwaliteit in huis en de leden waarderen de wijze waarop hij het gilde bijeen weet te houden.

Hij is ook al lange tijd verbonden aan de Stichting Karnavalsgezelschap De Gentenarren uit Gendt. In eerste instantie als lid en later als bestuurslid/penningmester.

Tussen 1997 en 2004 heeft hij zitting gehad in het bestuur van één van de rechtsvoorgangers van Rabobank Oost Betuwe, te weten Rabobank Gendt-Doornenburg. Vanaf september 2004 tot de volgende fusie op 13 april 2008 was hij lid van de Raad van Commissarissen van de destijds ontstane bank Rabobank Oost Betuwe..

Voorts is hij penningmeester van de K.N.O.V. een belangenvereniging voor plaatselijke ondernemers.

Ries Gadellaa
Ries Gadellaa was in 1974 mede-oprichter van de Buurtvereniging Angeren en van de vereniging Dorpsbelangen Angeren. Tot 1982 was hij voorzitter van deze vereniging.

Hij begon zijn politieke loopbaan in 1978 als lid van de gemeentelijke commissie Jeugd en Jongeren van de voormalige gemeente Bemmel. Deze commissie werd later de commissie Welzijn en Sport genoemd.

Hij was lid van deze commissie tot 1981.Van 1985 tot 1994 was hij lid van de P.v.d.A./fractie van de gemeente Bemmel. Van 1986 tot 1994 was hij fractievoorzitter van de P.v.d.A.-fractie bij de voormalige gemeente Bemmel.

Tijdens zijn raadslidmaatschap heeft hij begin jaren tachtig een grote rol gespeeld bij het voortbestaan van de Rugby Club Betuwe uit Bemmel Ook heeft hij zich sterk gemaakt binnen de gemeentelijke politiek voor een goed uitgerust clubgebouw met kleedkamers voor deze rugbyclub.

In 1997 is er een nieuw bestuur geformeerd voor de Open Academie Bemmel. Hij werd voorzitter van dit bestuur.

Ries Gadellaa is een van de oprichters van de Stichting Herenzitting Bemmel 2000,is bestuurslid van carnavalsvereniging De Blauwe Pony ´81 en ondersteunt al vele jaren de organisatie van de Bemmelse Dweildag.

Gerrit Bedeaux
Gerrit Bedeaux hecht veel waarde aan de beleving van de lokale volkscultuur.Jarenlang heeft hij zich verdienstelijk gemaakt in het schrijven van liederen in het Huissens dialect met als onderwerp het leven van alledag in Huissen. Twintig jaar lang was hij dirigent en tekstschrijver voor zangkoor De Slubkes dat zich toelegt op het vertolken van lokaal georiënteerde liederen die nog steeds gezongen worden bij allerlei lokale festiviteiten met als hoogtepunt de carnaval. Zijn lied "Als in Huisse de sterren straole" wordt als het "Huissens volkslied" beschouwd.

Hij is een groot voorstander van het behoud van het dialect. Huissen heeft, zoals vele andere plaatsen, een eigen woordenschat. Om die woorden voor het nageslacht te behouden heeft hij begin jaren tachtig samen met Henny Derksen een Huissens woordenboek samengesteld onder de naam: "Rooie buukske". Onlangs nog heeft hij een nieuwe dichtbundel Rijmelerijtjes samen met de Stichting Vrienden van Huissen hiervan is hij sinds de oprichting in 1996 bestuurslid - uitgebracht. Ook is hij initiator van de door de stichting her in der in Huissen opgehangen (en nog op te hangen) tekstborden met daarop typisch Huissense spreuken en gezegdes.

Hij heeft als secretaris van de Woningstichting St. Joseph Huissen een belangrijke bijdrage geleverd aan de realisering van sociale woningbouw.

Tussen 1996 en 2007 was hij bestuurslid de Katholieke Bond van Ouderen in Huissen.

Mariël Dröge
Mariël Dröge is naast haar werk als ARBO coördinator al heel veel jaren circa 25 uur per week in touw als vrijwilliger bij Huissen TV. Zij vervult in het bestuur van de stichting de functie van secretaris en verzorgt de administratie en is zij actief als bestuurslid voor de vrijwilligers. Haar vrijwilligerswerkzaamheden bij HTV kun je het best omschrijven als floormanager, de tussenschakel tussen regiekamer en presentatoren en cameramensen. Een belangrijke taak om de rechtstreekse uitzendingen vlot te laten verlopen.

Mariël Dröge verzorgt,samen met haar echtgenoot Wim Evers, al gedurende meer dan twintig jaar het licht en geluid tijdens de repetities en carnavalszittingen van Stichting Huissens Carnavalsgezelschap De Kraonige Zwaone in Huissen.

Henk Gertsen
Henk Gertsen is een bekende binnen de wereld van de tuinders. Als jonge ondernemer werd hij lid van de Aartsdiocesane R.K. Boeren- en Tuinders Bond. In 1980 trad hij toe tot het plaatselijk afdelingsbestuur van de ABTB. Eind jaren 80 werd hij benoemd tot vicevoorzitter, waarna hij het voorzitterschap overnam. Voorts werd hij bestuurslid van de kring Betuwe van de ABTB. Van daaruit werd hij afgevaardigd naar het interprovinciale verenigingsbestuur.

Stijgende energieprijzen zorgden in de jaren zeventig en tachtig voor omschakeling in de tuinbouw van olie op gas. Verdere energiebesparing was nodig. Om de sector overeind te houden stelde de overheid subsidies beschikbaar voor energiebeperkende investeringen en glasafbraak om tot herstructurering te komen. Hij heeft er toe bijgedragen dat ook in de Overbetuwe ruimschoots van die mogelijkheden gebruik is gemaakt.

Deze problematiek herhaalde zich in de jaren negentig en de eerste jaren van de 21-ste eeuw. Om de sector overeind te houden, was vernieuwing en herstructurering onontkoombaar. Hij trok die kar als tuinbouwbestuurder van Bemmel/Huissen/Angeren.

Hij werd voorzitter van de Stichting Stimulering Tuinbouw Overbetuwe Liemers (STOL). Deze stichting bracht geld bijeen voor het laten verrichten van onderzoeken naar nieuwe tuinbouwlocaties. Het nieuwe glastuinbouwgebied Bergerden kwam op de kaart.

Voor de herstructurering van de glastuinbouw werd in 2004 de Stichting Herstructurering Glastuinbouw Betuwe Oost opgericht. Henk Gertsen is hiervan voorzitter.

Tevens is hij voorzitter van de sectie Oost-Gelderland van LTO Noord Glaskracht, een vereniging, met tien regionale secties verspreid over het land, samenwerkend met en nauw gelieerd aan LTO Noord. Als sectievoorzitter van Oost-Nederland neemt Henk Gertsen deel aan het bestuur van LTO Noord Glaskracht.

Van 1996 tot heden is hij gemeenteraadslid. Naast het raadswerk functioneert hij op regionaal niveau namens de gemeente Lingewaard als lid van de Stadsregio Arnhem - Nijmegen (KAN-raad).

Als voorzitter van de Stichting Mea Vota heeft hij met succes het behoud van een karakteristiek monumentaal tuinderscomplex als agro-industrieel erfgoed weten te bewerkstelligen. Op 12 september 2008 kon een nieuw tuinbouwmuseum worden geopend.

Om het geheel zover te krijgen heeft hij zich enorm ingespannen voor het verwerven van gelden uit de particuliere sector en het begeleiden van de uit te voeren werkzaamheden. Henk Gertsen is het boegbeeld van tuinbouwmuseum De Hofstèèj op landgoed Mea Vota. Huissen is een waardevolle attractie rijker, waarvan veel bewoners en toeristen kunnen genieten.

Sinds 1995 zit Henk Gertsen in het bestuur van het Waterschap Rivierenland

Sjaak Hendriksen
Sjaak Hendriksen is mede-oprichter van de Gendtse Winkeliers Vereniging en werd hij voozitter van deze vereniging geweest. In 1986 legde hij deze functie neer, maar in 1995 werd hij opnieuw voorzitter van de Gendtse Winkeliersvereniging.

Deze tweede periode van voorzitterschap was een roerige periode. Dankzij zijn inzet is de GWV blijven bestaan. Door het herhaaldelijk tonen van de belangrijkheid om als individuele ondernemers een eenheid te vormen heeft hij gezorgd voor een prettig winkelklimaat in Gendt.

Hij was nauw betrokken bij allerlei ontwikkelingen in het dorp, zoals de realisering van een nieuw winkelcentrum in het hart van Gendt met de vestiging van een Albert Heijn en de ontwikkelingen voor het centrumplan van Gendt. Hij trad op als gesprekspartner met de gemeente en de projectontwikkelaar. Het winkelbestand werd drastisch uitgebreid en telt momenteel een breed assortiment.

Ook is hij de grote drijfveer bij de organisatie en uitvoering van verschillende activiteiten die de Gendtse Winkeliers Vereniging jaarlijks organiseert voor de Gendtse bevolking, zoals het Kersenfeest, de intocht van Sinterklaas, de najaarsactie van de winkeliers en de kerstmarkt.

Van 2002 tot 2007 was hij voorzitter/president van Stichting Carnavalsgezelschap De Gentenarren. Hij was één van de initiatiefnemers van de verlichte carnavalsoptocht in Gendt. Deze optocht is uitgegroeid tot een van de drukst bezochte optochten in Lingewaard

Een vereniging, waar hij sinds 1976 aan verbonden is, is de Stichting Kersenfeesten Gendt. Dit jaarlijkse evenement, dat plaatsvindt in het laatste weekend van juni, wordt door bezoekers (circa 25.000) uit de verre omtrek bezocht.