Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

Koninklijke onderscheidingen voor twaalf Berkellanders

Koninklijk onderscheiden Berkellanders

V.l.n.r. de heer Cornelissen, de heer Roos, de heer Ten Hoopen, de heer Vellekoop, de heer A.J. ter Haar, mevrouw Onstenk, burgemeester Hein Bloemen, mevrouw Vellekoop, de heer Viscaal, mevrouw Weustenenk, de heer Klein Bluemink, mevrouw Ellens (de heer W.J. ter Haar ontbreekt op deze foto).

Burgemeester Hein Bloemen reikte woensdag 29 april 2009 bij gelegenheid van de jaarlijkse lintjesregen aan de volgende twaalf Berkellanders een koninklijke onderscheiding uit.


- de heer A.H. Cornelissen (63 jaar) uit Borculo, tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau;

- mevrouw T.P. Ellens-Rietbergen (72 jaar) uit Borculo, tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau;

- de heer A.J. ter Haar (55 jaar) uit Eibergen, tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau;

- de heer W.J. ter Haar (54 jaar) uit Neede, tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau;

- de heer H. ten Hoopen (55 jaar) uit Neede, tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau;

- de heer G.C. Klein Bluemink (62 jaar) uit Ruurlo, tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau;

- mevrouw J.G. Onstenk-Klomp (83 jaar) uit Borculo, tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau;

- de heer P.J. Roos (76 jaar) uit Eibergen, tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau;

- mevrouw H.E. Vellekoop-Jongste (80) Ruurlo, tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau;

- de heer W.A. Vellekoop (87) uit Ruurlo, tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau;

- de heer H.W. Viscaal (66) uit Ruurlo, tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau;

- mevrouw H. Weustenenk (69) uit Ruurlo, tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Cornelissen ontvangt deze onderscheiding voor de volgende verdiensten:

De heer Cornelissen is binnen de fietswereld al 30 jaar bijzonder actief is. Hij was in 1978 mede-oprichter van Toerfietsclub De Berkelrijders in Borculo. Voor deze club was hij vanaf de oprichting tot 2005 secretaris, eveneens vanaf de oprichting tot op heden organisator van weg- en ATB-tochten, vanaf 1980 is hij redacteur van het clubblad en sinds 2005 is hij weer actief als bestuurslid. De heer Cornelissen staat algemeen bekend als "het gezicht" van het toerfietsen in deze regio. Hij is een bevlogen en uitmuntend organisator van vele tientallen weg- en ATB-tochten.

Namens de Berkelrijders is hij contactpersoon en controleur/beoordelaar van weg- en ATB-tochten van de Nederlandse Toer Fiets Unie. Hij heeft zitting gehad in diverse commissies en werkgroepen. Hij heeft onder andere een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van een jeugdcursus. Sinds 2000 is de heer Cornelissen ook actief voor de Koninklijke Nederlandse Wielersport Bond, sectie Aangepaste Sporten. Hij is mecanicien bij de Nederlandse Damesselectie en voorrijder bij de tandems.

Zijn inzet sinds 1978 op sportief terrein zorgen er voor dat hij gekwalificeerd kan worden als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen". Mede gelet op de aard, duur, uitstraling en betekenis van zijn activiteiten voor de samenleving ontvangt de heer Cornelissen de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw Ellens-Rietbergen ontvangt deze onderscheiding voor de volgende verdiensten:

Mevrouw Ellens is beheerster van het vogelasiel in Borculo. Zij heeft vergunning voor het opvangen en verzorgen van gewonde vogels, uit het nest gevallen vogels en afgedankte vogels. Incidenteel vangt zij ook gewonde of verschopte zoogdieren op. Na genezing worden de vogels weer in de natuur teruggezet. Als vogels niet tijdig genezen zijn voor de grote trek, genieten zij ook gedurende de wintermaanden van kost en inwoning bij haar. Mevrouw zet zich hiervoor al 35 tot 40 jaar dag en nacht in. Alle kosten (dierenartsen, speciale opfokvoeding, vlees, granen, broden, maar ook de kooien en verblijven) heeft zij altijd uit eigen zak betaald. Meerdere malen heeft mevrouw bij Omroep Gelderland en voor schoolklassen spreekbeurten gehouden over de verzorging van vogels en het belang om aandacht te hebben voor dieren in nood.

Haar verdiensten hebben een lokale en regionale uitstraling. De Dieren Ambulance Diensten van Doetinchem, Zutphen en Deventer maken regelmatig gebruik van haar diensten. Aangezien de meeste vogelasiels in de regio inmiddels zijn gestopt, krijgt zij steeds meer aanbod.

De activiteiten van mevrouw Ellens voor het vogelasiel in Borculo komen ten goede aan de samenleving. Hierdoor kan mevrouw Ellens worden gekwalificeerd als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen". Mede gelet op de aard, duur, betekenis en uitstraling van haar activiteiten voor de samenleving ontvangt mevrouw Ellens de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer A.J. ter Haar ontvangt deze onderscheiding voor de volgende verdiensten:

De heer A.J. ter Haar is gedurende 26 jaren actief lid geweest als hoofdbrandwacht van de vrijwillige brandweer in Eibergen en sinds de gemeentelijke herindeling in 2005 bij de gemeentelijke brandweer Berkelland. Gedurende deze periode was hij bereid dag en nacht klaar te staan voor de openbare veiligheid van de inwoners van Eibergen en later Berkelland.

De langdurige bijdrage van de heer A.J. ter Haar aan de openbare veiligheid in zijn woongemeente zorgen er voor dat hij gekwalificeerd kan worden als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen". Mede gelet op de aard, uitstraling en betekenis van zijn activiteiten voor de samenleving ontvangt de heer A.J. ter Haar de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer W.J. ter Haar ontvangt deze onderscheiding voor de volgende verdiensten:

De heer W.J. ter Haar is in 1988 begonnen als vrijwilliger bij Speeltuinvereniging De Berg in Neede. In de loop van de jaren kwamen er steeds meer activiteiten bij. Hij was de stuwende kracht achter de verbouwing van de speeltuin in 1997/1998. Iedere avond en het weekend was hij present. Enkele jaren later werd onder zijn leiding de speelvijver aangepast. Ook was hij de stuwende kracht achter de nieuwbouw van het clubgebouw van 2004 tot 2006. De heer Ter Haar heeft mensen weten te enthousiasmeren om geld of goederen te geven voor de speeltuin. In dit nieuwe clubgebouw werd de Sociale Belangenvereniging "Het Trefpunt" gehuisvest. Sinds maart 2008 zijn beide verenigingen gefuseerd tot Trefpunt/De Berg. Een heel bijzondere fusie. Een club van 60-plussers en een vereniging van kinderen in de basisschoolleeftijd. Zijn aanwezigheid is niet alleen het openen en sluiten van het gebouw en terrein, maar veel meer nog toezicht, doen van reparaties, nadenken over vernieuwingen, hulp aan zowel bestuursleden als leden.

De belangrijke bijdragen van de heer W.J. ter Haar voor de Speeltuinvereniging Trefpunt/De Berg,

zorgen er voor dat hij gekwalificeerd kan worden als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen". Mede gelet op de aard, duur, betekenis en uitstraling van zijn activiteiten voor de samenleving ontvangt de heer Ter Haar de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Ten Hoopen ontvangt deze onderscheiding voor de volgende verdiensten:

De heer Ten Hoopen is gedurende ruim 27 jaren actief lid geweest als brandmeester van de vrijwillige brandweer in Neede en sinds de gemeentelijke herindeling in 2005 bij de gemeentelijke brandweer Berkelland. Gedurende deze periode was hij bereid dag en nacht klaar te staan voor de openbare veiligheid van de inwoners van Neede en later Berkelland.

De langdurige bijdrage van de heer Ten Hoopen aan de openbare veiligheid in zijn woongemeente zorgen er voor dat hij gekwalificeerd kan worden als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen". Mede gelet op de aard, duur en uitstraling van zijn activiteiten voor de samenleving ontvangt de heer Ten Hoopen de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Klein Bluemink ontvangt deze onderscheiding voor de volgende verdiensten:

De heer Klein Bluemink is sinds 1966 op verschillende terreinen bestuurlijk actief. Zo was/is hij voorzitter van Jong Gelre, afdeling Ruurlo (1966-1980), bestuurslid (1969-1970), 2^e voorzitter (1970-1973) en voorzitter (1973-1981) van Gelderse Maatschappij van Landbouw, afdeling Ruurlo, bestuurslid Voorbereidingscommissie (1977-1980) en voorzitter (1980-1995) van de Begeleidingscommissie Ruilverkaveling Ruurlo-Barchem, plaatsvervangend algemeen bestuurslid (1986-1988) en algemeen bestuurslid van Waterschap IJsselland Baakse Beek (1988-1996), algemeen bestuurslid afdeling Midden van Waterschap Rijn en IJssel (1997-heden), voorzitter van de Landelijke Rijvereniging Ruurlo (1990-2007), bestuurslid Stichting Windmolenveld (2002-2007) en voorzitter van de Rotary Club Barchem (2006-2007).

De totale maatschappelijke verdiensten van de heer Klein Bluemink vanaf 1966 tot op heden, zorgen er voor dat hij gekwalificeerd kan worden als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen" en als "iemand die werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben". Hiervoor ontvangt de heer Klein Bluemink de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw Onstenk-Klomp ontvangt deze onderscheiding voor de volgende verdiensten:

Mevrouw Onstenk is sinds 1972 actief voor de samenleving. Zo was zij van 1972 tot 1984 bestuurslid van de Stichting Zwem- en Recreatiebad Borculo. Vanaf 1979 is mevrouw Onstenk bestuurlijk actief voor de Vereniging Volksheil in Borculo. De eerste drie jaren als bestuurslid en sinds 1983 als secretaris. De Vereniging Volksheil beheert het geld dat is vrijgekomen door de verkoop in 1979 van de kleuterschool aan de voormalige gemeente Borculo. Daarnaast is mevrouw sinds 1992 als penningmeester en goederenbeheerder actief voor de Stichting Pax Kinderhulp Polen-Borculo. Deze stichting heeft als doel elk jaar 40 kansarme Poolse suikerpatiëntjes voor drie weken vakantie naar Borculo te laten komen. Naast haar bestuurlijke activiteiten is mevrouw Onstenk sinds 1995 kok van het Eetcafé Ouderen Koken voor Ouderen van de Stichting Betula.

De (bestuurlijke) activiteiten van mevrouw Onstenk op het gebied van zwemsport, ontwikkelings-samenwerking, ouderwelzijn en ten behoeve van de Vereniging Volksheil komen ten goede aan de samenleving en zorgen er voor dat zij gekwalificeerd kan worden als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen". Mede gelet op de aard, duur, betekenis en uitstraling van haar activiteiten ontvangt mevrouw Onstenk de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Roos ontvangt deze onderscheiding voor de volgende verdiensten:

De heer Roos is sinds 1970 op verschillende terreinen bijzonder bestuurlijk actief. Zo was/is hij voorzitter van de VVD, afdeling Oldenzaal (1970-1994), gemeenteraadslid in Oldenzaal (1975-1977), bestuurslid (1994-2001) en voorzitter (2001-heden) van De Heemkundige Kring Tegelen, medeoprichter en voorzitter van de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) afdeling Venlo e.o. (2002-2007), medeoprichter ANBO afdeling Roermond (2006), medeoprichter ANBO afdeling Maasgouw in Maastricht (2008), bestuurslid (2003-2005) en voorzitter (2005-heden) ANBO gewest Limburg, lid Verenigingsraad, hoogste orgaan van de ANBO naast het Landelijk Bestuur en het Verenigingsbureau in Utrecht, lid doelgroeppanel van de Centrale Indicatie Zorg (2003-heden), lid van de Cliëntenraad A1 Topzorg in Echt (2003-heden) en lid van het Atelier Kerkstraat Tegelen (2003-heden) een klankbordgroep die de gemeente Venlo mede adviseert op het terrein van de Centrumplanontwikkeling in Tegelen. Daarnaast is hij periodiek kerkwacht, bestuurslid van een school, bestuurslid van een sociale werkplaats, lid Seniorenraad Venlo en voorzitter Senioren Platform Tegelen.

De heer Roos heeft sinds 1970 diverse activiteiten ontplooit en doet dit nog steeds op het terrein van onder meer cultuur en (ouderen)welzijn. Hij heeft zich daarbij initiërend en bestuurlijk ingezet, in het bijzonder voor de Heemkundige Kring Tegelen en de afdeling Venlo e.o. en het gewest Limburg van de ANBO. Hierdoor kan de heer Roos worden gekwalificeerd als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd". Gelet op de duur, aard en uitstraling van zijn totale maatschappelijke verdiensten ontvangt de heer Roos de Koninklijke Onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw Vellekoop-Jongste ontvangt deze onderscheiding voor de volgende verdiensten:

Mevrouw Vellekoop is sinds 1969 actief als vrijwilligster. Sinds dat jaar is zij vrijwilligster bij het Nederlandse Rode Kruis, afdeling Ruurlo. Ze brengt bezoekjes aan zieke mensen en besteedt veel tijd aan Welfarewerk. Voor de Protestantse Gemeente Ruurlo/Barchem is zij vanaf 1983 actief. Ze helpt bij het verzendklaar maken van het kerkblad, actie Kerkbalans en het bezoeken van leden bij ziekte, geboorte, bijzondere verjaardagen etc. Van het Hervormd Kerkkoor Ruurlo was zij van 2001 tot 2007 voorzitter.

De (bestuurlijke) activiteiten van mevrouw Vellekoop op het gebied van zorg, kerkelijk leven en koorzang komen ten goede aan de samenleving en zorgen er voor dat zij gekwalificeerd kan worden als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen". Mede gelet op de aard, duur, betekenis en uitstraling van haar activiteiten voor de samenleving, met als zwaartepunt zorg ontvangt mevrouw Vellekoop de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Vellekoop ontvangt deze onderscheiding voor de volgende verdiensten:

De heer Vellekoop is sinds 1966 op verschillende terreinen bestuurlijk actief. Zo was/is hij voorzitter van de Koninklijke Muziekvereniging Sophia's Lust Ruurlo (1966-1978), secretaris en penningmeester van de 4/5 mei Commissie Ruurlo (1975-heden), redacteur van het Kerkblad van de Protestantse Gemeente Ruurlo/Barchem, voorzitter van de Buurtvereniging Pasmanshaard (1987-2006), coördinator Nederlandse Hartstichting, afdeling Ruurlo (1994-2004) en collectant voor KWF Kankerbestrijding. In de buurt waar hij woonachtig is fungeert de heer Vellekoop als contactpunt voor de andere oudere mensen als er problemen zijn met vervoer en personenalarmering.

De gedurende een lange aaneengesloten periode van (bestuurlijke) activiteiten van de heer Vellekoop op het gebied van muziek, cultuur, kerkelijk leven, buurtwelzijn en zorg komen ten goede aan de samenleving en zorgen er voor dat hij gekwalificeerd kan worden als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen". Mede gelet op de aard, duur, betekenis en uitstraling van zijn activiteiten voor de samenleving ontvangt de heer Vellekoop de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Viscaal ontvangt deze onderscheiding voor de volgende verdiensten:

De heer Viscaal is als vrijwilliger bijzonder actief voor met name de Succulentavereniging. Sinds 1980 is hij voorzitter van de Succulenta afdeling De Achterhoek. Ook is hij voor deze afdeling sinds 1988 redacteur van het maandblad "Adrem". Succulenta afdeling De Achterhoek is een onderdeel van Succulenta, de Nederlands/Belgische vereniging van liefhebbers van cactussen en vetplanten. Dit orgaan geeft zes keer per jaar het tijdschrift "Succulenta" uit. De heer Viscaal was van 1998 tot 2001 redacteur van dit blad en is sindsdien hoofdredacteur. Verder is hij sinds 2006 voorzitter van de Fotoclub Cresshot. Ook helpt hij leerlingen van de Scholengemeenschap "Het Marianum" in Groenlo met het vak Fotografie in het laatste jaar.

De (bestuurlijke) activiteiten van de heer Viscaal voor de Succulentavereniging en de Fotoclub Cresshot komen ten goede aan de samenleving en zorgen er voor dat hij gekwalificeerd kan worden als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen". Mede gelet op de aard, duur, betekenis en uitstraling van zijn totale bijzondere verdiensten voor de samenleving ontvangt de heer Viscaal de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw Weustenenk-Kranenbarg ontvangt deze onderscheiding voor de volgende verdiensten:

Mevrouw Weustenenk is sinds 1968 actief als vrijwilliger voor de samenleving. Ze is toen begonnen bij KWF Kankerbestrijding. Eerst als collectant, later van 1978 tot 1998 als mede-coördinator en sinds 1998 als coördinator. Voor Simavi is zij sinds 1978 collectant. Daarnaast is mevrouw Weustenenk sinds 1981 vrijwilligster bij de Openbare Bibliotheek in Ruurlo. Ook de bewoners van Verzorgingshuis De Bundeling in Ruurlo kunnen al ruim 10 jaar op haar rekenen. Ze fietst en wandelt met hen en helpt bij de dagverzorging.

De (bestuurlijke) activiteiten van mevrouw Weustenenk op het gebied van welzijn, ontwikkelings-samenwerking en cultuur komen ten goede aan de samenleving en zorgen er voor dat zij gekwalificeerd kan worden als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen". Mede gelet op de aard, duur, betekenis en uitstraling van haar totale bijzondere verdiensten voor de samenleving, met als actueel zwaartepunt haar activiteiten op het gebied van welzijn ontvangt mevrouw Weustenenk de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mutatiedatum 29/04/2009