Gemeente Leeuwarden

29 april 2009

Elf Leeuwarders krijgen lintje

Burgemeester Ferd Crone heeft op woensdag 29 april 2009 elf Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt tijdens de jaarlijkse Lintjesregen. De gedecoreerde inwoners ontvingen hun onderscheiding in de Oranjezaal van het Stadhuis.

Hieronder een korte beschrijving van de gedecoreerden.


1.
De heer Jan Hendrik Kappen
Geboren op 1 februari 1957 te Alblasserdam Wonende te Leeuwarden
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Kappen is al jaren bevelvoerder van de vrijwillige brandweer. Sinds 1995 besteedt hij wekelijks minimaal 8 uren aan training en is hij één week in de maand stand-by. Ook zorgt hij al jaren voor de veiligheid van de 50.000 bezoekers van de jaarlijkse Pinksterconferentie van stichting Opwekking op het evenemententerrein van Walibi World in Biddinghuizen. Daarnaast is de heer Kappen van 1994 tot 2006 bestuurslid geweest van het Protestants Christelijk Basisonderwijs. Hij heeft een grote rol gespeeld tijdens de fusie tot één PCBO in Leeuwarden. Hij is ook vier jaar jeugdouderling geweest van de Christelijke Gereformeerde Kerk in Leeuwarden. Door al deze vrijwillige werkzaamheden is Jan Hendrik Kappen erg belangrijk voor de Leeuwarder samenleving.

>>>

2.
De heer Mohamed Niezhar Karamat (Robby)
Geboren op 4 september 1955 te Suriname
Wonende te Leeuwarden
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Karamat is al ruim 33 jaar actief voor verschillende organisaties in Leeuwarden, die zich inzetten voor de multiculturele samenleving.

Hij was één van de oprichters van voetbalclub SC Flamingo en heeft zich in diverse functies jarenlang enorm ingezet voor de club en zijn leden.

Als voorzitter van Stichting Paloeloe en van Stichting Eekta Dal behartigde hij de belangen van de Hindoestaanse gemeenschap in Leeuwarden.

Bij de Stichting Kleurrijk Beraad bracht hij de samenwerking op gang tussen de negen deelnemende allochtone organisaties. De organisaties hebben hun krachten gebundeld op het gebied van belangenbehartiging en het opzetten van gemeenschappelijke projecten.

Mohamed Karamat is een man van de dialoog. Hij stimuleert en ondersteunt allochtone organisaties om onderling en met andere inwoners van Leeuwarden in gesprek te gaan. Zijn inzet voor de dialoog maakt hem tot een zeer gewaardeerde persoon binnen én buiten de allochtone gemeenschap in Leeuwarden.

>>>

3.
De heer Klaas de Vries
Geboren op 14 januari 1938 te Sneek
Wonende te Leeuwarden
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer De Vries heeft zich ruim veertig jaar zeer ingezet voor de Friese Aero Club, onder meer als instructeur zweefvliegen en als bestuurslid. Als voorzitter van de vlootvervangingscommissie heeft decorandus een zware stempel gedrukt op het vlootvervangingsbeleid van de Friese Aero Club. Mede door zijn visie en inzet beschikt de zweefvliegvereniging over zweefvliegtuigen, transportmaterieel en een lier om de vliegtuigen in de lucht te krijgen.

>>>

4.
De heer Joop Barlage
Geboren op 30 juli 1932 te Leeuwarderadeel Wonende te Leeuwarden
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Barlage zet zich al ruim 32 jaar in als vrijwilliger bij de telefonische hulpdienst Sensoor Fryslân. Al sinds 1976 staat hij tijdens de bereikbaarheidsdiensten dag en nacht klaar voor zijn medemens. Hij voerde in die tijd zeker 11.000 telefoongesprekken.

Daarnaast zet hij zich al ruim 10 jaar in voor GGZ Friesland. In het begin als lid van de resonantiegroep voor medewerkers van de GGZ en later bij het Inloophuis GGZ. Hier kreeg hij al snel de bijnaam Joop Banaan omdat hij naast een luisterend oor ook altijd fruit voor de bezoekers meebrengt.

In zijn toewijding en trouw is de heer Barlage een voorbeeld voor anderen.

>>>

5 en 6.
De heer Sijbe de Haan
Geboren op 5 januari 1947 te Leeuwarden
Wonende te Leeuwarden
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Jantsje de Haan - Meijer
Geboren op 30 maart 1944 te Onstwedde
Wonende te Leeuwarden
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Het echtpaar De Haan heeft zich in de afgelopen dertig jaar bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de vereniging 'Leeuwarder Vogelvrienden' en voor de protestantse wijkgemeente 'Rondom de Grote Kerk'.

Onder voorzitterschap van de heer De Haan is de volièrevereniging de afgelopen dertig jaar gegroeid van dertig naar honderd leden. Op zijn initiatief haalt de vereniging al meer dan twintig jaar in de wijk Nylân maandelijks het oud papier op. Ook organiseert de vereniging al meer dan 30 jaar een grote Kerstvogelshow, waar tientallen vogelkwekers uit het hele Noorden ruim 800 vogels laten keuren op kwaliteit, zang en houding. De Kerstvogelshow is een jaarlijks terugkerend hoogtepunt onder vogelliefhebbers.

Meneer De Haan is ook actief lid van de protestantse wijkgemeente 'Rondom de Grote Kerk'. Hij was jarenlang ouderling en ouderling-kerkvoogd en vervult nog steeds verschillende functies.

Mevrouw De Haan zet zich ook al meer dan dertig jaar in voor de volièrevereniging: van het organiseren van de vogeltentoonstellingen en het ophalen van oud papier tot en met het persoonlijk contact met de leden. Daarnaast is mevrouw De Haan ook zeer actief binnen de wijkgemeente Rondom de Grote Kerk. Zij heeft bijgedragen aan de bijzondere liturgievorm die de Grote Kerk tegenwoordig gebruikt en aan de organisatie van de kinderoppas en is zeer pastoraal ingesteld.

Meneer en mevrouw De Haan hebben het talent om bijzondere vogels te kweken, én het talent om andere mensen te inspireren en te bemoedigen.

>>>
7.
De heer Titus Klaas Hoogslag
Geboren op 10 juni 1954 te Itens
Wonende te Leeuwarden
Benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Hoogslag heeft zich bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de Leeuwarder en Friese samenleving. Hij heeft zijn juridische kennis en bindend vermogen belangeloos ingezet voor tal van stichtingen en verenigingen in de breedte van kerk, staat en samenleving.

Zo heeft hij een grote rol gespeeld bij de goede afloop van de verzelfstandiging van de Openbare Bibliotheek Leeuwarden (1985-1994) Hij heeft zich jarenlang ingezet voor de Herman Koert Mulder Stichting, waardoor mensen die dat nodig hadden financiële ondersteuning kregen voor de aanschaf van medische hulpmiddelen (1995-2007. In zijn functie als lid van het bestuur van Omrop Fryslân (1999-heden) heeft hij bijgedragen aan de groei en stabiliteit van de Omrop. Als bestuurslid van de Vereniging 'De Friesche Elf Steden' (1984-1999) heeft hij een belangrijke rol gehad in de organisatie van de laatste drie tochten. Ook heeft hij zorg gedragen voor een nieuw ledenbeleid en een meer open karakter van de vereniging.

Mede door zijn inzet in de jaren 1995-2004 zijn de verschillende parochies in Leeuwarden met behoud van eigen identiteit naar elkaar toegegroeid in de Titus Brandsma Parochie.

>>>
8.
Mevrouw Henny Adema - Hoyer,
Geboren op 24 maart 1944 te Emmen
Wonende te Leeuwarden
Benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Adema heeft zich bijna 35 jaar met grote en niet aflatende toewijding op bijzondere wijze, belangeloos, ingezet voor de samenleving. Zij had onder meer grote bestuurlijke inbreng binnen het fusieproces van 'de Hofwijck' in Leeuwarden, waarbij haar persoonlijke en creatieve betrokkenheid bij de bewoners, medewerkers en directie worden geroemd. Over een lange reeks van jaren vervulde zij op voortreffelijke wijze bestuursfuncties bij een veelheid aan stichtingen en organisaties als het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Boersma-Adema stichting, de Monumentenwacht Fryslân en de Vereniging Arbeid Adelt. Mevrouw Adema is over een lange reeks van jaren ook op kerkelijk gebied zeer betrokken geweest. Zij zet zich in voor het behoud van de âlde Fryske tsjerken in de provincie. Zij schuwde fysieke inspanning niet en liep gedurende meer dan 20 jaar de nodige deurcollectes voor diverse goede doelen. Mevrouw Adema stond in het jaar 2005 op nummer 17 van de 25 'Wichtige Wieven' in Fryslân. In 2002 bereikte zij de 220e plaats op de lijst van de 400 machtigste vrouwen in het Nederlandse bedrijfsleven. Terwijl zij als een van de weinigen niet beroepsmatig werkzaam was. Voor haar bijzondere en onbaatzuchtige inzet voor de samenleving in Leeuwarden, Fryslân en Nederland wordt mevrouw Adema op een speciale wijze beloond. Zij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

>>>
9.
Mevrouw Francis Narain-Jialal
Geboren op 23 maart 1950 te Paramaribo, Suriname Wonende te Leeuwarden
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Narain zet zich sinds jaar en dag in voor allochtone en autochtone vrouwen in Leeuwarden, van jong tot oud. Zo is mevrouw Narain sinds de jaren '90 actief als vrijwilliger bij Partoer, Centrum voor Maatschappelijke Opvang in Fryslân. Sinds 2005 is zij betrokken bij de werkgroep 'Participatie van Vrouwen uit de Etnische Minderheidsgroepen'. Zij draagt actief bij aan de organisatie van diverse activiteiten voor vrouwen die zelf de weg niet makkelijk kunnen vinden in onze samenleving.

Narain is medeoprichter van de Klaproos, een vrouwencentrum dat wordt beheerd door de stichting Hulp en Welzijn Leeuwarden. Voor de stichting Kleurrijk beraad in Leeuwarden is zij bestuurslid en secretaris. In samenwerking met dit bestuur richtte mevrouw Narain de werkgroep Kleurrijk Vrouwen op.

Sinds 1999 is Narain ook bestuurslid van de stichting Hindi Sanskriet Paadsala uit Leeuwarden. Deze organisatie zet zich met name in voor de organisatie van religieuze en culturele activiteiten voor Hindoestaanse jongeren. Hiernaast is mevrouw Narain bestuurslid van de Surinaamse Ouderen Organisatie in Leeuwarden.

Al jarenlang speelt mevrouw Narain een rol bij Tûmba. Zij leverde een bijdrage aan tal van multifunctionele activiteiten. Daarnaast was Narain altijd bereid om in radioprogramma's haar visie te geven, waarbij ze de harten stal van luisteraars en begrip kweekte voor andere culturen. Tenslotte heeft mevrouw Narain mantelzorg verleend aan haar hulpbehoevende moeder, zodat zij tot haar overlijden zelfstandig kon blijven wonen.

>>>
10.
De heer Engel (Henk) Moorlag
Geboren op 14 september 1942 te Groningen Wonende te Leeuwarden
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Moorlag is sinds 1985 betrokken bij de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers (BNMO). Eerst als secretaris en vanaf 2001 als voorzitter. In 2008 is de heer Moorlag voorzitter van de landelijke BNMO geworden. Vanaf 2003 is de heer Moorlag secretaris van de Vereniging Oud- Militairen Indië- en Nieuw Guineagangers (VOMI).

Daarnaast is de heer Moorlag van 1985 tot 1990 voorzitter van het afdelingsbestuur van het CDA in de gemeente Dantumadeel geweest, was hij van 1993 tot 1990 voorzitter van Korfbalverenging Veenwouden en bekleedt de heer Moorlag vanaf 1969 verschillende kerkelijke functies.

>>>
11
De heer David Westerhuis
Geboren op 7 mei 1936 te Tytsjerksteradiel Wonende te Leeuwarden
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Westerhuis heeft zich ingezet op maatschappelijk-, kerkelijk en politiek terrein.

Van 1961 tot 1995 was hij vrijwilliger bij verkiezingscampagnes en ledenwerfacties van het CDA. Van 1976 tot 1987 was hij bestuurslid van het CDA, afdeling Oost, waarvan twee perioden als voorzitter.

De heer Westerhuis maakte zich van 1965 tot 2000 verdienstelijk als diaken in de Gereformeerde Kerk van Leeuwarden-Oost. Van 1972 tot 1992 was hij ouderling. Hij collecteerde in de kerk en was actief in vergaderingen met diakenen en ouderlingen. De heer Westerhuis was zeer meelevend met mensen die hij bezocht en begeleidde. Hij was betrokken bij activiteiten van het Werelddiaconaat. Van 1976 tot 1980 was hij lid Evangelisatiecommissie van de Gereformeerde Kerk Leeuwarden (Oost).

De heer Westerhuis was voorzitter van de commissie woonomgeving Dennenstraat/Schieringerweg en bestuurslid van het PCBO (Protestants Christelijk Basis Onderwijs Leeuwarden).

Van 1997 tot 1981 was hij leider van de pupillen van voetbalclub BlauwWit 34. Van 2001 tot 2007 was de heer Westerhuis voorzitter van de Protestants Christelijke Ouderen Bond Leeuwarden-Centrum. Het is mede aan de heer Westerhuis te danken dat het vijfentwintigjarig jubileum van de PCOB Leeuwarden-Centrum een groot succes is geworden. Van 2001 tot 2007 was hij bestuurslid van de PCOB, gewest Friesland. Als bestuurslid van de Samenwerkende Leeuwarder Ouderenbonden S.L.O onderhield hij contacten met de Stichting Welzijn Ouderen Leeuwarden en met de gemeente in verband met wonen, welzijn en mobiliteit en WMO.

Van 2007 tot heden is de heer Westerhuis voorzitter van de Bond van Gepensioneerden KPN in Friesland.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden, 058 233 40 02.


-----------------------


---- --