Gemeente Breda

Activiteitenplan Aanpak Laaggeletterdheid vastgesteld

De gemeente Breda heeft in juni 2008 bij de vaststelling van de Kadernota 2009 besloten om
300.000,-- beschikbaar te stellen voor de Aanpak van Laaggeletterdheid.

Het college heeft het activiteitenplan vastgesteld voor 2009 en 2010. Het plan gaat `in de aanval' om laaggeletterdheid en analfabetisme te bestrijden. Onderzoek heeft aangetoond dat in de gemeente Breda meer dan 15.000 laaggeletterde volwassenen zijn.

Ruim 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met lezen en schrijven of kunnen dat helemaal niet. Activiteiten zoals het helpen van (klein)kinderen bij hun huiswerk, het lezen van een bijsluiter van medicijnen of het invullen van een formulier zoals een werkbriefje zijn dan problematisch.

Het activiteitenplan bevat een groot aantal activiteiten die in 2009 en 2010 uitgevoerd worden. Het betreffen zowel preventieve als curatieve activiteiten, respectievelijk voorkomen en genezen. Deze zijn onderverdeeld in zes ambities:


1. Laaggeletterdheid bespreekbaar maken


2. Toegankelijkheid van informatie vergroten


3. Leesbevordering


4. Aanpak van taalachterstand bij kinderen, jongeren en hun ouders


5. Aanpak laaggeletterden zonder werk


6. Aanpak werkende laaggeletterden

Preventieve maatregelen

Op kosten van de gemeente Breda kan een taalcursus gevolgd worden bij het Kellebeek College.

Daarnaast is een aantal activiteiten gericht op mensen die in contact staan met laaggeletterden, zoals maatschappelijk werkers, buurtwerkers of ouderenadviseurs. Ook de bekendheid van het probleem bij de naasten van de laaggeletterde, helpt in de aanpak; zij kunnen hem/haar bijvoorbeeld overtuigen om een taalcursus te volgen.

Curatieve maatregelen

Voorbeelden van curatieve activiteiten zijn de `VoorleesExpress' en het `Makkelijk Lezen Plein'.

Het project de VoorleesExpress wordt gecoördineerd door Surplus Welzijn en houdt in dat vrijwilligers eenmaal per week bij (allochtone) gezinnen thuis voorlezen aan jongere kinderen.

Het `Makkelijk Lezen Plein' wordt ingericht bij een aantal bibliotheken in Breda. Het is een speciale voorziening voor kinderen die moeite hebben met lezen en spellen of wanneer gewone boeken te dik of te moeilijk zijn.

In het activiteitenplan heeft de gemeente een bijzondere verantwoordelijkheid. De gemeente is werkgever van laaggeletterden, verstrekt uitkeringen aan laaggeletterden en is producent van informatie en teksten. Ook op deze drie gebieden worden acties uitgezet.

Breda, 28 april 2009

Te downloaden:

* Activiteitenplan aanpak laaggeletterdheid.doc