Productschap Diervoeder

29/04/2009

Publicatie rapport Levensfase Bewust Personeelsbeleid in de Diervoedersector

Om de sector te ondersteunen heeft de afdeling Arbeid van het Productschap Diervoeder, in samenwerking met sociale partners en met ondersteuning van het Ministerie van SZW, in 2007 het initiatief genomen voor een concreet project Levensfase Bewust Personeelsbeleid (LPB) in de diervoedersector. Zij wil de bewustwording over het onderwerp vergroten. Dit doet zij door het uitwisselen van ervaringen, kennis en informatie. Het beleid kan binnen een onderneming belangrijke bijdragen leveren.

Het project is inmiddels afgerond en gepresenteerd in een bijeenkomst met personeelsfunctionarissen vanuit de diervoedersector.

Zoals genoemd stond het ontwikkelen van de bewustwording van het belang en de mogelijkheden van LPB bij de bedrijven in de sector centraal. De bedrijven in de sector signaleren wel vergrijzing en wervingsproblemen maar het ontbreekt hen nog aan ervaringen met het werken aan oplossingen. Het project is deels uitgevoerd door IVA (een extern beleidsonderzoek- en adviesbureau) en deels door het Productschap Diervoeder, FNV Bondgenoten, CNV BedrijvenBond en Nevedi. Het betreft een aanpak waarin oplossingen worden gezocht voor kritische punten / knelpunten in de bedrijven. Het is een op de werkvloer gerichte aanpak waarbij direct belanghebbenden, werknemers en werkgevers, van vier bedrijven zijn betrokken. Die bedrijven hebben een advies op maat ontvangen. Vanuit die ervaringen en vanuit ervaringen en onderzoeken buiten de sector is een advies voor de gehele diervoedersector opgesteld.

Het advies omvat de volgende 3 speerpunten:

* Voor medewerkers van alle leeftijden zijn de mogelijkheden om op flexibele wijze te kunnen (blijven) werken belangrijk. Salaris, deeltijd of prepensioen en flexibele werktijden waarbij medewerkers invloed hebben op hun eigen werktijden, zijn hierbij de belangrijkste onderwerpen. Die maken het werken in de sector aantrekkelijker voor instromers en oudere medewerkers.
* De cultuur binnen de bedrijven kan verder verbeterd worden door aandacht te besteden aan de kwaliteit van leidinggeven, werkoverleg, teamvorming en coaching van medewerkers onderling. Dit draagt bij aan het verminderen van ervaren werkdruk en het vinden van operationele oplossingen.

* Het loopbaanperspectief van de medewerkers kan binnen de bedrijven maar ook in netwerken tussen de bedrijven uitgewerkt worden. Dit is voor alle leeftijdsgroepen relevant, vooral voor commercieel technische medewerkers en operators. Daarbij kan worden gedacht aan taak- en functieroulatie en het (verder) ontwikkelen van EVC en opleidingen. Dit ondersteunt tevens de verdere ontwikkelingen in de sector.

De huidige projectgroep implementeert nu deze conclusies en aanbevelingen uit het onderzoek binnen de gehele sector.

Het rapport is hier te downloaden.
Zie het origineel