Leefbaar Rotterdam


woensdag, april 29, 2009

Poolse informatiemarkt

Aan: Het college van Burgemeester en Wethouders Stadhuis Rotterdam
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam

Rotterdam, 28 april 2009

Betreft: schriftelijke vragen ter schriftelijke beantwoording Onderwerp: Poolse Informatiemarkt

Geacht College,

Afgelopen zondag organiseerde de gemeente Rotterdam samen met de FNV een informatiemarkt voor Polen. Er zijn zon duizend Polen op af gekomen. De bezoekers konden van alles te weten komen over hun rechten en plichten in Nederland.

Wethouder Karakus vertelde op deze bijeenkomst dat Polen van harte welkom zijn in Rotterdam. Hij liet weten dat Rotterdam nog steeds werk heeft, zo lezen wij op de website van de FNV. Eerder zei de wethouder nog dat Polen zonder werk moeten overwegen terug te keren naar Polen.

Leefbaar Rotterdam maakt zich al geruime tijd zorgen over de instroom van Polen (en andere Oost-Europeanen) naar Rotterdam. En in deze tijd van economische crisis, is de kans groot dat veel Polen die hier heen zijn gekomen, hun werk in Rotterdam verliezen.

Het is voorspelbaar dat Polen die hun werk verliezen, zullen proberen in Rotterdam te blijven en aanspraak zullen willen maken op onze voorzieningen. Zeker in economisch moeilijke tijden kiest men voor het land met de beste verzorgingsstaat. Wat Leefbaar Rotterdam betreft moeten deze mensen zo spoedig mogelijk terugkeren naar Polen. Het recht op voorzieningen als bijstand moet voor deze groep mensen zoveel mogelijk ingeperkt worden. Het moet niet zo zijn dat eerst de Polen en het bedrijfsleven het voordeel van hun komst genieten, maar dat de samenleving er uiteindelijk de rekening voor betaalt.

In de berichtgeving over de informatiemarkt lees ik over Polen die als zelfstandigen aan het werk zijn. Leefbaar Rotterdam waarschuwt hier al langer voor. Als zelfstandige kan men onder het minimumloon werken, waardoor een Poolse zelfstandige een zeer aantrekkelijke werknemer wordt voor een bedrijf. Veel aantrekkelijker dan een Nederlander.

Op de informatiemarkt werd Polen uitgelegd waar ze recht op hebben in Nederland. Zelfs het recht op geestelijke bijstand kwam aan bod. Volgens mij werkt dit een spoedige terugkeer niet bepaald in de hand. Ik vraag me af of we onze voorzieningen nadrukkelijk aan moeten prijzen bij deze groep.

Ik heb hierover de volgende vragen aan het College:


1. Waarom vindt het College dat Polen verteld moet worden dat zij welkom zijn en dat er nog werk voor ze is in Rotterdam?
2. Vindt het College dit een handige uitspraak in deze economisch moeilijke tijden? Kan het College er niet beter voor zorgen dat zoveel mogelijk Nederlanders een baan krijgen of houden?

In de Metro staat een voorbeeld van twee Polen die 6 euro per uur verdienden. Hen werd aangeraden om er met hun werkgever over te gaan praten.


3. Hoe is op de informatiemarkt omgegaan met Poolse werknemers van wie bleek dat ze onder het minimumloon werken? Is de Arbeidsinspectie ingeschakeld? Waarom niet?

4. Wat wilt u doen aan Poolse zelfstandigen die voor een onnederlands laag bedrag willen blijven werken en zo de inheemse werkloosheid vergroten? Wat is uw boodschap aan deze Poolse zelfstandigen?
5. Waarom worden onze voorzieningen nadrukkelijk onder de aandacht gebracht bij deze groep mensen, terwijl dat niet de bedoeling van het Europese arbeidsmarktbeleid is? Welk voordeel hebben Rotterdam en de Rotterdammers hierbij?

6. Hoe zijn de bezoekers van de informatiemarkt gestimuleerd om terug te keren naar Polen?

7. Waarom heeft u uw boodschap afgezwakt?

8. Hoe zal worden omgegaan met Polen die eerst hun baan en vervolgens hun woning verliezen, maar niet ingeschreven zijn bij de gemeente?
9. Wat is de gedachte achter het Europese arbeidsmarktbeleid dat in tijden als deze zorgt dat werklozen blijven hangen waar de verzorgingsstaat het het beste toeven is?

10. Waarom heeft ons land zich in deze positie laten manoeuvreren?
11. Welke maatregelen overweegt u om hier vanuit Rotterdam zo weinig mogelijk hinder of last van te ondervinden?

Met vriendelijke groet,

Marco Pastors