Gemeente Leidschendam-Voorburg


Lintjesregen in Leidschendam-Voorburg

29 april 2009 - Elf inwoners van de gemeente Leidschendam-Voorburg hebben op 29 april een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Burgemeester Hans van der Sluijs heeft de onderscheiding aan negen inwoners uitgereikt:

* de heer J.F.M. Backer

* mevrouw J. Kooij-Bassa

* de heer. E.J.Th. van den Bosch

* mevrouw M.L. van Eldik

* mevrouw M.J. van Gemert

* mevrouw E.A. Peetoom-Fischer

* mevrouw M. Frankhuizen-van der Toorn

* mevrouw W.M. van der Lee

* de heer J.C.M. van der Meer.

Twee onderscheidingen zijn uitgereikt door minister van Van Middelkoop op het ministerie van Defensie. Deze gedecoreerden zijn:
* de heer F.J. Idenburg

* de heer H.P.P. van Rede


---

Achtergrondinformatie over de gedecoreerden

De heer J.F.M Backer uit Voorburg heeft zich sinds de jaren 60 ingezet voor de emancipatie van doven in Nederland, en later zelfs in Rusland. Van 1976 tot 1998 was hij voorzitter van de Stichting Sociale, Culturele en Recreatieve Centrum voor Doven. In 1994 bezocht hij en acht doven voor het eerst Rusland in het kader van een culturele reis naar St. Petersburg. In 1996 is hij het project gestart: "gebruik van computers voor communicatie en informatie voor doven in St. Petersburg". Met de financiële steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken konden in 1997 de eerste computers in gebruik worden genomen.

Van 2000 tot en met 2003 was hij projectleider van Deaf Pro Active (DPA). Het doel van het DPA project is om dovenorganisaties in St. Petersburg en in Moskou met behulp van informatie- en communicatietechnologie in staat te stellen om deel te nemen aan de maatschappij.

Van 2003 tot heden is hij projectleider voor de volgende fase, namelijk Deaf Self Supportive. Dit project richt zich op de grote groep doven buiten de grote steden in Rusland, die nog maatschappelijk geïsoleerd staan in de Russische samenleving. In 2005 was hij medeoprichter en secretaris van de stichting DovenShoah. Het doel is het vastleggen en bekendmaken van de geschiedenis van Joodse doven tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De heer J.F.M. Backer is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
omhoog

Mevrouw J. Kooij - Bassa uit Voorburg is vanaf 1989 vrijwilligster bij het Nederlandse Rode Kruis, afdeling Voorburg. Zij is verantwoordelijk voor de sociale activiteiten, de Welfare. Dit is een zinvolle dagbesteding voor ouderen bestaande uit diverse vormen van handwerken. Zij regelt de inkoop van alle benodigde materialen die nodig zijn voor de diverse handwerkgroepen. Deze handwerkjes worden verkocht en de opbrengst komt weer ten goede aan het Rode Kruis.

Sinds 1989 is zij ook wekelijks actief als begeleidster van een handwerkgroep van circa 20 personen in wooncentrum Het Anker te Voorburg en vervangt regelmatig andere begeleidsters in de verzorgingscentra De Mantel en de Sonneruyter.
Ruim 20 jaar is zij tevens vrijwilliger in de verzorgingscentra Het Anker en de Sonneruyter en actief in het persoonlijk huisbezoek. Mevrouw J. Kooij-Bassa is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
omhoog

De heer E.J.Th. van den Bosch uit Voorburg was van 1981 tot en met 2008 ouderling van de Opstandingskerk te Voorburg. Zijn inzet bij kerkelijke vergaderingen en het bezoeken van gemeenteleden thuis vragen een inzet van ruim 10 uur per week. Het bezoeken van gemeenteleden van de Opstandingskerk is het deel van het werk dat extern het meeste waardering verdient. Bij zijn afscheid in 2008 viel het op hoeveel mensen in een 'eindeloze' stoet hem kwamen bedanken voor zijn inzet.
De heer E.J.Th. van den Bosch is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
omhoog

Mevrouw M.L. van Eldik uit Voorburg is vanaf 1971 zeer betrokken als leerkracht, organisator en stimulator van het Liberaal Joods Onderwijs (LJO) te Rotterdam. Vanaf 1973 is zij officieel leerkracht en later hoofd onderwijs. Naast het lesgeven doet zij de voorbereidingen voor de leerkrachten, begeleidt ze en springt in waar nodig is. Zij onderhoudt ook de contacten met het bestuur van de Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam. Al het lesmateriaal wordt door haar zelf ontwikkeld of op een of andere manier bruikbaar gemaakt voor het joods onderwijs. Zij maakt de lesroosters, verzorgt correspondentie met de ouders en helpt mee met de organisatie van het landelijke onderwijsweekend.

Sinds 1982 vertaalt zij Engelse lesboeken voor het Joods Onderwijs, verzorgt illustraties en is zij bestuurslid van de Stichting Sjaar.

Van 1993 tot 2003 was zij leerkracht bij het LJO in Utrecht, sinds 1994 tevens leerkracht bij het LJO in Den Haag, en vanaf 2003 ook in Amsterdam. Vanaf 1999 is zij de organisator en uitvoerder van peuterlesgroepen voor de LJG in Rotterdam en Den Haag. Zij coördineert dit buitenschools joodse onderwijs, begeleidt de leerkrachten en voorziet deze van lesmateriaal en leermiddelen en helpt de leerlingen met hun bar of bat mitswa opleiding. Veel van het lesmateriaal wordt door haar gedigitaliseerd en op de website geplaatst zodat iedereen er kennis van kan nemen en gebruik van kan maken.

Naast haar onderwijsactiviteiten geeft zij sinds 1978 zowel voor de LJG Den Haag als voor LJG Rotterdam regelmatig rondleidingen in en rond de synagoge met uitgebreide uitleg.
Mevrouw M.L. van Eldik is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
omhoog

Mevrouw M.J. van Gemert uit Voorburg is vanaf 1950 als vrijwilliger betrokken bij de werkende vakbondsleden uit het onderwijs. Eerst in Venray en na haar verhuizing in 1963 in het Rayon Haaglanden als kaderlid CNV-Onderwijs. Gedurende 50 jaar heeft zij als kaderlid de vakorganisatie met hart en ziel gesteund en zich strijdbaar ingezet voor haar collegas, voor het werk van de bond en voor de kwaliteit van het onderwijs.

Na haar pensionering in 2000 bleef zij de vakbond trouw en werd voorzitter en penningmeester van het Rayon Haaglanden Postactieven in het Afdelingsbestuur van de CNV Onderwijs. Voor ruim 50 personen in het rayon Voorburg is zij het aanspreekpunt. Vanaf 1985 tot heden is zij tevens bestuurslid van de Herstellingsoord Vereniging Dennenheuvel te Hilversum. Vele jaren was zij penningmeester van deze vereniging

Vanaf het begin van de jaren 90 is zij als vrijwilligster betrokken bij het werk van de Stichting Grote Kerk te Den Haag, met als doelstelling de Grote Kerk te Den Haag (een Rijksmonument) te onderhouden en het een zinvolle nieuwe bestemming te geven. Als vrijwilliger heeft zij vele evenementen die in de Grote Kerk plaatsvonden in praktische zin ondersteund en dankzij haar inzet kon de stichting grootschalige tentoonstellingen realiseren. Mevrouw M.J. van Gemert is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
omhoog

Mevrouw W.M. van der Lee uit Voorburg is sinds 1978 mede-initiator en vrijwilliger bij de stichting Ontmoeting Buitenlandse Vrouwen. Zij werkt voornamelijk aan huis bij analfabete moslimvrouwen uit Marokko. Ruim 3 tot 4 dagen in de week geeft zij Nederlandse taalles, voorlichting over Nederlandse gewoonten, normen en waarden, medisch-verpleegkundige begeleiding en beantwoordt vragen van sociale, medische en financiële aard(zij is verpleegkundige). Zij begeleidt 20 Marokkaanse gezinnen in Voorburg en Leidschendam bij het oplossen van hun specifieke problemen. Sinds 2003 geeft zin de taallessen in nauwe samenwerking met de taalopleiding Fox AOB.

In samenwerking met FOX/AOB heeft zij ervoor gezorgd dat er laagdrempelige taallessen - met kinderopvang - gegeven konden worden. Aansluitend aan de taallessen houdt zij voor de moslim vrouwen een medisch- / gezondheidsspreekuur. In 1988 werd zij door de Gereformeerde en Hervormde kerken in Nederland, na een uitgebreide opleiding, aangesteld als Islamvoorlichtster. In de werkgroep Kerk in Kleurrijk Den Haag doet zij regelmatig verslag van haar ervaringen in het werken met moslimvrouwen en geeft informatie over de tweede en derde generatie kinderen die tussen wal en schip dreigen te raken.

Twee maal een volle week per jaar is zij betrokken bij de vakantieweken voor ouderen van het Roosevelt Huis te Doorn. Als verpleegkundige neemt zij de zorg op zich voor de zwaarst gehandicapten en stuurt de andere vrijwilligers aan die geen medische achtergrond hebben.
Mevrouw W.M. van der Lee is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
omhoog

De heer J.C.M. van der Meer uit Leidschendam is sinds 1977 bestuurslid van de vakbond FNV-bouw afdeling Leidschendam en tot zijn afscheid in 2008 heeft hij diverse bestuursfuncties bekleed. Met name in de jaren 80 waren er veel problemen op het gebied van salarissen, conflicten met werkgevers en ontslagprocedures. Hij was tevens assistent Plaatselijk Vertegenwoordiger met als taak om drie maal per jaar de vakantiebonnen te verzilveren de vorstverlet en WW briefjes in te leveren bij het Sociaal Fonds Bouwnijverheid in Amsterdam. Van 1994 tot 1997 was hij zowel secretaris als penningmeester en Plaatselijk Vertegenwoordiger van de Bouw- en Houtbond FNV afdeling Leidschendam.

In de jaren 90 besloot de FNV-bouw een groot aantal afdelingen op te heffen en samen te voegen tot grotere afdelingen. Het is mede te danken aan zijn inzet dat de afdelingen Rijswijk, Voorburg en Leidschendam niet werden toegevoegd aan Den Haag. Samen vormden zij de drie Vlietgemeenten. Van 1997 tot 2008 was hij voorzitter van de FNV Bouw de 3 Vlietgemeenten.

De heer Van der Meer is tevens een vervent jeu de bouler en betrokken bij de jeu de boule bond. Vanaf de oprichting in 1982 is hij lid van de Jeu de Boulevereniging Grand Cru 82. en verzorgde jarenlang de training voor nieuwkomers, leden en jeugdteams. Sinds 2006 is hij secretaris van het bestuur. Van 1985 tot 2007 was hij betrokken bij vele activiteiten van de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB) en zeer actief als jeugdtrainer. Jarenlang trainde u iedere zaterdag van 10.00 16.00 uur de jeugd. Hij is ruim 20 jaar actief geweest als scheidsrechter van de bond en heeft vele nationale en internationale toernooien geleid, waaronder het internationale toernooi International North Sea Petanque Tournement .
Van 1999 tot 2003 was hij trainer van de Nationale jeugdselectie van de NJBB.
De heer J.C.M. van der Meer is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
omhoog

Mevrouw E.A. Peetoom Fischer uit Voorburg is geboren in het voormalig Nederlands Indië en heeft samen met haar moeder in een Jappenkamp gezeten. Vanuit dat perspectief valt ook te verklaren waarom zij zich vanaf 1991 als vrijwilliger intensief heeft ingezet voor de Stichting Herdenking 15 augustus 1945. Deze landelijk opererende Stichting zet zich ervoor in de herinnering aan de Japanse bezetting levend te houden en organiseert jaarlijks op 15 augustus, de dag van de capitulatie van de Japanners, de Nationale Indiëherdenking bij het Indië-monument in Den Haag. Deze herdenking trekt jaarlijks enkele duizenden bezoekers. Voorafgaand aan de herdenking vindt een bijeenkomst plaats in het World Forum Convention Center Eens in de vijf jaar vereert H.M. de Koningin de herdenking met haar aanwezigheid. De minister-president is gebruikelijk ieder jaar aanwezig, evenals vele andere autoriteiten.

Als Chef de Bureau van deze Stichting is zij verantwoordelijk voor de gehele administratie en voor de verzending van de uitnodigingen, de toegangsbewijzen en de programma's. Op de dag van de herdenking is zij de centrale figuur en vraagbaak aan de ontvangstbalie in het World Forum Convention Center. Zonder haar inzet zou de administratieve organisatie van de Stichting in duigen vallen. Een prominente rol heeft zij gespeeld bij de verhuizing van de Stichting van het voormalig kantoor aan de Laan van Meerdervoort naar het gebouw van Pelita. Tevens regelt zij de vergaderingen van het bestuur en de bijeenkomsten van de projectmedewerkers en hun werkgroepen. Mevrouw E.A. Peetoom Fischer is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
omhoog

Mevrouw M. Frankhuizen van der Toorn uit Leidschendam trad in 1960 in dienst van de gemeentepolitie Den Haag en vijf jaar later in 1965 kreeg zij eervol ontslag omdat zij in het huwelijk trad. Bij de politie werd zij meteen een actief lid van de Residentie Politie Toneelvereniging "Dindua" en dat bleef zij ook na 1965. In 1977 werd zij secretaris van de verenigingen een jaar later redacteur van het nieuwsblad voor de vereniging. Als secretaris onderhoudt zij de kontakten met verzorgingstehuizen in de gehele regio waar enige keren per jaar een middagvoorstelling en twee maal per jaar een avondvoorstelling wordt gegeven. De toneelvereniging geeft ook voorstellingen voor voetbalverenigingen, volwassenen gehandicapten en Sinterklaas voorstellingen voor scholen in de regio Den Haag.

Sinds 1986 is zij regisseur van de toneelvereniging en heeft diverse regieprijzen gewonnen. In 1984 werd zij secretaris van de Combinatie Haags Amateur Toneel, een overkoepelend lichaam waar 80 toneelverenigingen uit de regio bij zijn aangesloten. Na haar pensioen in 1999 bij het Ministerie van O.C en W. werd zij de 2e secretaris van de Seniorenclub van het Ministerie. Voor de seniorenclub richtte zij meteen een Contactblad op en verzorgde geheel zelfstandig de kopij, en de verspreiding van het Contactblad. Tevens is zij de initiatiefneemster van de twee maandelijkse soosmiddagen. Mevrouw M. Frankhuizen van der Toorn is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
omhoog

De heer H.P.P. van Rede uit Leidschendam is in 1981 benoemd tot officier voor de zeedienst bij de Marine. Na zijn varende plaatsingen is hij tewerkgesteld bij de Marinestaf waar hij zich bezighield met het opstellen van operationele behoeftestellingen voor toekomstige grote investeringsprojecten.

In 1998 werd hij benoemd in de functie van Proces Coördinator en in 2001 werd hij benoemd in de functie Hoofd Stafbureau materieelprojecten. Het ging in deze periode om de coördinatie van financiële en economische aspecten van alle grote materieelprojecten zoals onder meer: de bouw van 4 Luchtverdedigings- en Commando Fregatten, project NATO Helikopter, aanpassing
mijnenbestrijdingsvaartuigen en het Programma Orion vliegtuigen. In 2006 is hij benoemd tot Plaatsvervangend Souschef Projecten. In deze functie gaf hij mede leiding aan een groot ressort van 150 medewerkers en is verantwoordelijk voor alle grote krijgsmachtbrede materieel investerings- en afstotingsprojecten.

Sinds 1990 is de heer Van Rede voorzitter van de jeugdafdeling van de voetbalvereniging RKAVV uit Leidschendam. Sinds 2003 voorzitter van RKAVV. In 1996 organiseerde hij een zeer geslaagd jubileum jeugdtoernooi waar ruim 140 elftallen aan meededen. Zijn aanpak met een normen en waarden-benadering kreeg een vervolg bij de KNVB. Mede hieruit bleek zijn betrokkenheid met de sociale functie van de sport en de verantwoordelijkheid die je als sportvereniging, voor in het bijzonder de jeugd, moet hebben. In zijn periode als voorzitter van de jeugdafdeling groeide de jeugdafdeling van 400 naar 500 jeugdleden. Tot juni 2008 was hij voorzitter. In deze periode groeide het ledental van 750 naar ruim 900.
De heer H.P.P. van Rede is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden.
omhoog

De heer F.J. Idenburg uit Leidschendam is arts en vervulde zijn dienstplicht bij de Koninklijke Marine. Sindsdien is hij reserve-officier arts. Sinds 1995 is hij als chirurg verbonden aan het MC Haaglanden locatie Westeinde. Als civiel chirurg en reserve-officier heeft hij een bijzondere positie in de krijgsmacht. Naast zijn dagelijkse werk als chirurg maakt hij als reservist deel uit van het Instituut samenwerking Defensie en Relatieziekenhuizen. Op grond van de samenwerkingsovereenkomst is hij circa 90 dagen per jaar oproepbaar in actieve dienst.

Hij is gedurende de afgelopen jaren vele malen (vaak langdurig) uitgezonden naar onder meer Kabul, Liberia, Bosnië-Herzegovina en een aantal malen naar Afghanistan (Uruzgan, Kandahar en Tarin Kowt). Hij is steeds bereid deel te nemen aan de zwaarste missies, zoals de multinationale operaties in Kandahar.

De grootste verdiensten van de heer Idenburg zijn gelegen in de wijze waarop hij met zijn ervaringen tijdens uitzendingen omgaat. Hij rapporteert altijd uit eigen initiatief. De elementen die hij aandraagt betreffen niet alleen het chirurgische werk maar bevatten ook aspecten van technische, organisatorische of opleidingstechnische aard. Deze feedback is in combinatie met de oplossingsgerichte voorstellen van hem van zeer grote waarde voor de organisatie. Hij wordt dan ook gezien als een medicus van grote statuur. De wijze waarop hij actief is voor de gezondheidszorg in de krijgsmacht gaat veel verder dan een karaktervolle en voorbeeldige plichtsvervulling met zich meebrengt.

De heer Idenburg is ook actief voor het Nederlandse Urban Search and Recue Team (USAR). In 2005 vond in Pakistan een grote aardbeving plaats. Pakistan heeft daarbij de Verenigde Naties om hulp gevraagd. De dag na de aardbeving is het USAR team naar het getroffen gebied vertrokken. Hij functioneert in het USAR niet alleen als arts ten behoeve van de teamleden maar is ook inzetbaar om slachtoffers van de ramp medische behandeling te geven. Zijn optreden voor USAR heeft ertoe geleid dat in 2008 een samenwerkingsovereenkomst tot stand is gekomen tussen USAR en het Medisch Centrum Haaglanden. Op basis daarvan kan USAR te allen tijde beschikken over een chirurg.

Vanaf 1979 tot heden is hij scheidsrechter in de hockeysport. Later werd hij bondsscheidsrechter en van 1991 tot 1998 was hij internationaal scheidsrechter. Tevens was hij een aantal jaren actief als begeleider en beoordelaar van scheidsrechter in het landelijk circuit. Hij floot vele internationale wedstrijden en was in 1996 scheidsrechter op de Olympische Spelen in Atlanta. Van 1989 tot 2006 is hij lid geweest van de medische commissie van de KNHB, de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond. Van 1997 tot en met 2002 was hij de teamarts van Jong Oranje Heren en begeleidde hij het team overal ter wereld. Van 1989 tot heden is hij secretaris van de MOTHC, de Marine Officieren Touring Hockey Club De Watergeuzen. De MOTHC is een hockeyclub met ruim 300 leden waarvan de leden marineofficier zijn of in het verleden zijn geweest.
De heer F.J. Idenburg is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
omhoog