PERSBERICHT
28 april 2009
NIEUWE ERFGOEDWANDELROUTE IN MENEN
In Menen werd zopas een nieuwe erfgoedwandelroute geopend. Het is ondertussen de 16de provinciale erfgoedwandelroute. Erfgoedwandelroutes zijn stadswandelroutes met cultuurhistorisch erfgoed als centraal thema. Ze hebben een gemiddelde lengte van 3 km en zijn de ideale manier om een stad beter te leren kennen. De route in Menen vertrekt aan de toeristische dienst 'Het Schippershof'.
De provinciale erfgoedwandelroute 'Menen, de vestingen voorbij', is 3,3 km lang en vertrekt aan de toeristische dienst in de Rijselstraat. De route verkent niet alleen het stadscentrum maar loopt ook even via de oevers van de Oude Leie en boven op de vroegere vestingsmuren. Met deze erfgoedwandelroute kan de toerist nu kennismaken met de bekende als de minder bekende gebouwen en monumenten van de stad.
Menen heeft door zijn ligging op de grens tussen Frankrijk en de Nederlanden eeuwenlang een strategische betekenis gehad. De stad werd herhaaldelijke keren versterkt, maar werd ook verschillende keren het slachtoffer van oorlogsgeweld. Deze gebeurtenissen hebben in het stadsbeeld duidelijk hun sporen nagelaten. Heel wat van die versterkingen zijn nu nog her en der in het stadbeeld terug te vinden en bevinden zich langs de route.
Stadhuis en Belfort
In de routebrochure zijn 3 thema's uitgewerkt die telkens meer achtergrondinformatie geven over een opmerkelijke bezienswaardigheid of geschiedkundig feit in de stad. Een eerste thema handelt over het stadhuis en het belfort. Het stadsbestuur vergadert al sinds de middeleeuwen op de Grote Markt. Het 16de eeuwse stadhuis brandde eind 17de af en werd daarna diverse keren heropgebouwd. Recent werd het gerenoveerd en vinden hedendaagse elementen een plaats in het geheel. In een tweede thema wordt dieper ingegaan op de vele versterkingen die in de stad, als verdediging, werden opgetrokken. Naast de verstingsmuren zijn ook nog de kazematten en een vroeger militair hospitaal getuigen van de vele belegeringen die de stad kende. Het derde thema stelt de Leie centraal. De rivier bracht de stad jaren lang welvaart en was een belangrijke verkeersader voor het vervoer van grondstoffen. De erfgoewandelroute passeert dan ook een oude Leiearm, die vandaag een groene long is geworden in de grensstad.
De route wijst de wandelaar eveneens ook op enkele bijzondere, maar vaak minder bekende, bouwwerken. Zoals bv. de voormalige 'Manufacture des tabacs', een tabaksfabriek midden in het centrum. Of ook nog het eclectische postgebouw met de vele hoektorentjes..
./.
16 erfgoedwandelroutes in West-Vlaanderen
De realisatie van de 16de erfgoedwandelroute in Menen is meteen ook de derde erfgoedroute in de Leiestreek, naast die van Kortrijk en Roeselare. Aan de kust zijn er in totaal tien erfgoedwandelroutes, één in elke badplaats. Verder zijn er nog routes in Damme, Veurne en Poperinge. Het aanbod aan erfgoedwandelroutes wordt nog verder uitgebreid. In het najaar opent de erfgoedwandelroute in Tielt en de komende jaren komen er nog 6 andere routes in de provincie bij.
Partners
De wandelroute is een initiatief van Westtoer apb en de dienst cultuur van de Provincie West-Vlaanderen. De realisatie ervan was mogelijk dankzij de steun van de stad Menen. De Provincie West-Vlaanderen en het autonoom provinciebedrijf voor toerisme en recreatie, Westtoer, stonden in voor de coördinatie van de hele erfgoedwandelroute.
Praktisch
Van de wandelroute wordt een routebeschrijving met kaart uitgegeven. Deze kost
¤ 2,00 en is onder andere beschikbaar op de volgende plaatsen:
* Westtoer, T 050 30 55 00,
* Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis, T 0800 20 021, provincie@west-vlaanderen.be
* Toerisme Menen, T 056 53 23 63,
* Alle info:
Attn. Redactie:
Meer info: Bart Rambour, Westtoer / productassistent routes en netwerken, T: 050/30 55 21 of 0499/93 69 54 ,
________________________
Nele Desloovere
Marketing Assistent - Pers & Media - Beurzen - Fotobank
Westtoer a.p.b.
Koning Albert I-laan 120
B-8200 Sint-Michiels (Brugge)
Tel. + 32 50 30 55 17
Gsm 0499 56 84 17