Nieuwsbericht
maandag 27 april 2009 KAdE
Kunsthal in Amersfoort
Smallepad 3
3811 MG Amersfoort
KAdE
Kunsthal in Amersfoort
Imagine Being There International van Martin Riebeek in Kunsthal KAdE
In New York, Shanghai, Cairo, Amersfoort, Nairobi en Rio de Janeiro heeft Martin Riebeek aan 1000 mensen naar hun persoonlijk paradijs gevraagd, 150 daarvan zijn te zien in de entreeruimte van Kunsthal KAdE. Een ontmoeting gaat u aan door voor een van de drie schermen te gaan staan.
Wie ben je, waar kom je vandaan en waar ben je nu? En dan ten slotte: wat is je ultieme paradijs? Deze vragen stelde beeldend kunstenaar Martin Riebeek aan willekeurige voorbijgangers in wereldsteden als New York, Shanghai, Cairo, Nairobi, Rio de Janeiro en Amersfoort. Het resultaat is te zien in de video installatie Imagine Being There International dat KAdE heeft aangekocht ter gelegenheid van de opening van de kunsthal.
In een minuut tijd achterhaalt de kunstenaar de innerlijke motivatie van wildvreemden om te leven, en in sommige gevallen; om te overleven. Stuk voor stuk worden de persoonlijke verlangens aan de kijker voorgeschoteld, die vorm krijgen in een combinatie van lot, bestemming en dagdroom.
Het project Imagine Being There International bestaat uit een selectie van150 portretten. Verdeeld over drie grote schermen worden de portretten - at random - vertoond in de entreehal van de Kunsthal. Zodra je binnen het bereik van de sensor verkeert komt de geportretteerde direct naar je toegelopen en vertelt over zijn/haar persoonlijke paradijs. De chemie en de dynamiek van de 'eerste ontmoeting' tussen twee mensen spelen een constante factor in het werk van Martin Riebeek. De kunstenaar ontwerpt dan ook regelmatig installaties en kunstwerken die ervoor zorgen dat willekeurige personen elkaar 'toevallig' treffen. 'Ik wilde een documentaire van iemands leven maken in die ene essentiele minuut voor de camera. Worden onderlinge ontmoetingen tussen mensen bepaald door toeval of door het lot? Kun je, net als bij een interactieve film, zelf de regisseur zijn van je eigen verhaal?'
Martin Riebeek, Imagine Being There International, Interactieve videoinstallatie, 2007-2009
Als de mensen hun verhaal doen, is wie ze zijn, waar ze vandaan komen en waar ze zich bevinden opeens de kadrering waarin ze de film van hun leven draaien. Dat het leven geen studio-opname is, maakt Martin Riebeek op zowel onverbiddelijke als meelevende wijze duidelijk. De persoonlijke getuigenissen van willekeurige mensen, refereren nauwelijks aan de traditionele wetten van de beeldende kunst en maken vooral gebruik van de iconologie van de documentaire film. Juist daardoor werken ze als visuele aanslagen op de ziel. Je verwacht er eigenlijk niets van en dan komt de persoonlijke waarheid opeens recht op je af. - Alex de Vries
Martin Riebeek (1957, geboren in Haarlem, woonachtig in Breda) studeerde van 1985 tot 1990 aan de kunstacademie St. Joost in Breda.
'Imagine Being There International' in Kunsthal KAdE is mede mogelijk gemaakt door Signatuur Makelaars Amersfoort
De eerste grote tentoonstelling in KAdE heet 'Wonderland. Through the Looking Glass' en toont meer dan 21 internationale kunstenaars die allen op eigen wijze inspelen op het associatieve voorstellingsvermogen van de kijker. Ze maken gebruik van het idioom van sprookjes, sagen en mythen. Hun werk is verhalend, fantasierijk en anekdotisch en soms wrang en grotesk. 'Wonderland': nieuwe droomwerelden voor Alice als ze weer door de spiegel stapt...
Wonderland 'Through the Looking Glass'
Curator Robbert Roos
2 mei t/m 30 augustus 2009
AGENDA
Dinsdag 28 april 20:30 uur
Locatie: Kunsthal KAdE
LEZING HENRY DARGER
Het American Folk Art Museum in New York City herbergt de grootste openbare collectie van het werk van de eigenzinnige autodidacte beeldend kunstenaar Henry Darger (Chicago, 1892-1973). Ter gelegenheid van de opening van de nieuwe kunsthal KAdE te Amersfoort en haar eerste tentoonstelling getiteld Wonderland, Through the Looking Glass, worden voor het eerst in Nederland twee grote werken van deze invloedrijke naieve kunstenaar getoond.