ABVAKABO FNV

Gedoe over koopkrachtafspraken in ons akkoord

Werkgevers houden ineens wel erg stevig de hand op de knip. Ook als het economisch goed gaat en er geen geld nodig is voor werkgaranties wordt ineens slechts 1% loonsverhoging geboden. Dit zou zo zijn afgesproken in het sociaal akkoord door Agnes Jongerius. Kom op zeg! Als we zo gaan beginnen, dan zullen we daar als ABVAKABO FNV dwars voor gaan liggen.

Terwijl bij de FNV de stemmen net bekend zijn gemaakt over het sociaal akoord is er al gedoe over de koopkrachtafspraken. Zo gaven de energiewerkgevers daar de afgelopen week, naar eigen zeggen op verzoek van de nationale werkgeversfederatie, een bijzonder zuinige uitleg aan. In het sociaal akkoord zou volgens de werkgeversvereniging WENb door de FNV een loonmatiging zijn overeengekomen ter hoogte van maximaal 1% loonsverhoging per jaar.

Er wordt daarbij gewezen op het Akkoord Stichting van de Arbeid van 25 maart 2009. Wat staat daar precies over koopkracht? Ik citeer: "De huidige situatie maakt het noodzakelijk om werk boven inkomen te stellen. (...) In sectoren en bedrijven zullen
werkgelegenheidsafspraken worden gemaakt op een breed terrein, waaronder scholing, en zal de uitkomst van de loononderhandeling rond inflatieniveau liggen, mits er geen lastenverzwarende maatregelen worden getroffen, ook op lokaal niveau, waardoor de koopkracht verslechtert. (...) Het is vanzelfsprekend uiteindelijk aan decentrale partijen om te bezien of er ruimte vertaald wordt in incidentele looncomponenten." Aldus de letterlijke tekst. Het is niet bijzonder duidelijk taalgebruik, maar ik kan er beslist niet uit afleiden dat 1% het matje is. Zo is mij dat ook niet in federatieraad door onze onderhandelaars van de FNV toegelicht.

Rondom inflatie wordt blijkbaar gezien: als het kan ook wel de helft minder. Bovendien - de energiewerkgevers hebben niks te klagen over hun recent gepubliceerde bedrijfsresultaten. Neem bijvoorbeeld de vier grote energiebedrijven. Over het boekjaar 2008 werd zonder uitzondering, zowel bij Essent, Nuon, Eneco alsook Delta, fors winst geboekt. Over de loonsverhogingen van de raden van bestuur zal ik hier maar niet eens schrijven. Hoe bestaat het dat deze werkgevers slechts
1% loonsverhoging en geen enkele incidentele loonsverhoging willen geven aan hun personeel? Kom op zeg!