Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Solidariteitsbeginsel zorgstelsel onder druk
Bijna 4 op de 10 Nederlanders willen premieverhoging ziektekostenverzekering bij ongezonde leefstijl

Amstelveen, 27 april 2009 - Wie niet bewust met zijn gezondheid omgaat, moet daarvoor een prijs betalen, is de mening van bijna 4 op de 10 Nederlanders. Zij vinden het redelijk dat de ziektekostenpremie omhooggaat voor mensen met een ongezonde leefstijl. Dat blijkt uit de HealthTracker© van Porter Novelli en De Vos & Jansen Healthcare onder ruim 600 Nederlanders. Voor verbetering van de gezondheid is de huisarts de ideale partner, vindt een grote meerderheid. De huisarts is ook degene die met 80% het meeste vertrouwen krijgt als verstrekker van gezondheidsinformatie. Zorgverzekeraars worden daarentegen door slechts 1 op de 10 Nederlanders vertrouwd.

Eigen belang voorop
Jongeren (tot en met 29 jaar) zijn minder overtuigd van een premieverhoging voor ongezond levenden dan ouderen. Ook staan vrouwen minder achter een premieverhoging dan mannen. Degenen die een hogere premie wel zien zitten, hebben veelal een verhoging van 6% tot 10% voor ogen. Vrouwen zijn hierbij gematigder dan mannen: voor hen is 1% tot 5% afdoende, terwijl mannen juist vaker aangeven dat de stijging 15% of meer mag zijn. Frank Peters, managing partner van Porter Novelli: "de uitkomsten wijzen in de richting van het aantasten van het solidariteitsbeginsel. Dat is opvallend, omdat dit toch sinds mensenheugenis een van de peilers is onder ons zorgstelsel. Mensen kiezen blijkbaar steeds bewuster voor zichzelf en het eigen belang".

Veel vertrouwen in huisarts, weinig in zorgverzekeraars Wie gezond wil leven, doet dat het liefst in samenwerking met zijn huisarts. Bijna twee derde is het eens met de stelling dat de huisarts de ideale partner is om de gezondheid te bevorderen of verbeteren. Dit geldt nog meer voor 30-plussers dan voor jongeren onder de 30. Nederlanders hebben ook het meeste vertrouwen in de huisarts als verstrekker van informatie over gezondheid en ziektepreventie (80%). Op de tweede plaats komt de specialist (56%), gevolgd door de apotheek (38%). Dit zijn dan ook graag geraadpleegde informatiebronnen. Erg laag scoren de zorgverzekeraars: slechts 12% vertrouwt hun informatie over gezondheid en ziektepreventie. Opvallend genoeg krijgen zij wel waardering als gewenste bron van informatie: bijna een derde ontvangt graag gezondheidsinformatie van zorgverzekeraars.

Rol farmaceutische industrie
Farmaceuten zijn belangrijk bij ziektebestrijding. Iets meer dan de helft van de ondervraagden is het eens met de stelling dat de farmaceutische industrie van grote betekenis is voor de behandeling en preventie van ziekten. Daarnaast vinden ruim 4 op de 10 Nederlanders dat de farmaceutische industrie een actievere rol zou mogen spelen in voorlichting en ziektepreventie. De 55-plussers zijn het hier het meest mee eens (ruim 5 op de 10).

Opkomst nieuwe informatiekanalen
Als plek waar informatie over gezondheid en ziektepreventie beschikbaar zou moeten zijn, wordt de wachtkamer van de huisarts het meest genoemd (57%), gevolgd door de apotheek (49%) en de wachtkamer in een ziekenhuis (41%). Opvallend is dat jongeren vaker dan 30-plussers de drogisterij, sportschool en werk aangeven als plek waar informatie beschikbaar moet zijn. Jongeren zijn ook degenen die het vaakst met vragen over hun gezondheid blijven rondlopen. Voor 55-plussers geldt het tegenovergestelde. Dit zou er op kunnen duiden dat ouderen wat bewuster met hun gezondheid omgaan dan jongeren.

Continue tracking
Public Relationsadviesbureau Porter Novelli en onderzoeksbureau De Vos & Jansen voeren samen continu onderzoek uit om ontwikkelingen in Nederland op het gebied van zorg en welzijn in kaart te brengen. Dat gebeurt via een online consumentenpanel dat representatief is voor de Nederlandse bevolking. Zij zullen regelmatig verslag doen van deze 'HealthTracker'.



Ingezonden persbericht