FNV Bouw

Met beurs toont Rotterdam zorg voor Polen

Zo'n twaalf- tot vijftienhonderd bezoekers kwam zondag 26 april af op de eerste beurs speciaal voor Polen in Ahoy in Rotterdam. De organisatie was in handen van gemeente en de FNV. Kolega, project van FNV Bouw voor Polen, schreef er zeven nieuwe leden in. Wethouder Hamit Karakus van Rotterdam gebruikte de gelegenheid om iets recht te zetten: Polen blijven welkom in de Maasstad.

Karakus, simultaan getolkt in het Pools, heeft enkele dagen geleden laten weten dat Polen zonder werk en huisvesting moeten overwegen om naar hun land terug te keren, eventueel tijdelijk, tot er weer werk is. "Ten onrechte is daardoor de indruk ontstaan dat Polen niet meer welkom zijn. Maar dat heb ik nooit gezegd. Wel heb ik aandacht gevraagd voor het probleem dat de huisvesting vaak in handen is van de werkgever. Wie zijn werk verliest, heeft dan ook geen dak meer boven het hoofd. In die situatie moeten mensen zich afvragen of terugkeer naar Polen niet beter is dan een bestaan als dakloze hier", aldus de wethouder. Maar hij legt er de nadruk op dat Rotterdam nog steeds werk heeft: "Dat hangt van de sector af en van de specialisatie die de werknemer meebrengt. Maar kansloos is geen enkele werkzoekende."

Belangrijk vindt wethouder Karakus dat iedereen zijn rechten kent: "Uit onderzoek blijkt dat 40% van de hier werkende Polen onder het minimumloon verdient. Ik vind dat schrikbarend. Daarom hebben we deze informatiemarkt opgezet, samen met allerlei instanties, om te zorgen dat u weet waar u recht op heeft. En omdat we weten dat niet iedereen verzekerd is tegen ziektekosten, is hier ook een stand van Zilveren Kruis Achmea. Zorg alstublieft dat u verzekerd bent."

De stand van FNV Bouw en FNV Bondgenoten staat tussen de Kamer van Koophandel en een detacheringsbureau. "Van tien tot vier uur hebben we constant aanloop gehad", aldus tolk en projectmedewerkster Lidia Reijns-Stachanczyk van Kolega. Samen met een tolk van FNV Bondgenoten wijst ze haar landgenoten de weg in de doolhof van het Nederlandse arbeidsrecht. Ook de folders van het Poolse belastingspreekuur vinden gretig aftrek. Omdat ze niet iedereen tegelijk te woord kan staan, deelt Lidia Reijns haar kaartje uit: "Met vijf zelfstandigen in de bouw heb ik de afspraak dat ze me over een week bellen. In die tussentijd probeer ik meer informatie voor ze te krijgen van FNV Zelfstandigen Bouw." Een zesde Poolse zelfstandige wil wel een informatiepakket in het Nederlands ontvangen: "Ik ben al drie maanden bezig om Nederlands te leren", zegt hij trots, "en mijn zus kan het al heel goed lezen." Drie Polen uit een metaalbedrijf gaan een bijeenkomst organiseren met collega's. Ze krijgen de verzekering dat daar een bestuurder van FNV Bondgenoten naartoe komt met een tolk: "Zij halen hun mensen bij elkaar en wij ondersteunen ze", aldus de bestuurder van Bondgenoten.

a.p.