Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Warmere Koninginnedag in Weermagazine
Uit de tijdschriften voor weer en klimaat dit voorjaar 27 april 2009 - Koninginnedag is sinds het aantreden van Beatrix warmer geworden. Dat schrijft weerman Jordi Bloem in Weermagazine op basis van een artikel uit NRC Handelsblad van vorig jaar april. Weermagazine april 2009 over warmere Koninginnedag

Uit de cijfers blijkt dat sinds het aantreden van koningin Beatrix in 1980 bijna vier graden warmer is geworden. Ook schijnt de zon tegenwoordig een uurtje langer en is het ook iets droger geworden.

Weermagazine biedt deze maand een terugblik op al het weer van Koninginnedag dat sinds 1949 eind april wordt gevierd. Sneeuw is er nooit gevallen op 30 april, hoewel dat theoretisch best kan, maar in 1971 begon de feestdag wel met 5 graden vorst. Slechts zes keer viel Koniginnedag volledig in het water, soms ook met fors onweer. De warmste oranjedag was 30 april 1993 met temperaturen tussen 26 en 28 graden.

Weer Koninginnedag op internet
Meer over het weer op Koninginnedag in onze rubriek Nader Verklaard. Verder vindt u op onze site een overzicht van het weer op alle Koninginnedagen met een top tien. Zie voor de actuele verwachting van dit jaar onder Verder lezen- weersverwachting.

Weer en klimaat
Verder deze maand in Weermagazine onder meer: zomers worden heter en droger, de banden van Australië op satellietfoto's en de recente Paasvuren in beeld, het weer op Antarctica en het Internationaal Pooljaar, een gesprek met een molenaar die leeft van de wind, tulpen en bollenvelden, de invloed van de zee op ons klimaat, het onderzoek naar de afname van het aantal dagen met mist in Europa en de mooiste weerfoto's van het jaar.

Superfledermaus
Het KMI in Ukkel, dat sindskort ook bijdragen levert aan Weermagazine schrijft over een onderzoek met de "Superfledermaus", een radar die spciaal is ontworpen voor detectie van vogels en het in kaart brengen van de vogeltrek.

Website Weermagazine onder Externe links.

Zenit over droogte en CO2
Het populair wetenschappelijke tijdschrift Zenit van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde besteedt in mei aandacht aan de extreme droogte in Argentinië. Landbouw en veeteelt kregen er rake klappen en vruchtbare grond werd weggeblazen richting zee, schrijft Kees Floor.

Rob van Dorland gaat nader in op kooldioxide. Zowel de metingen als de effecten van CO2 staan meer dan ooit in de belangstelling. De CO2-emisseis waren de laatste twee jaar hoger dan in het meest pessimistische scenario van het IPCC. Zie ook onder Nieuws- Staatssecretaris Huizinga ontvangt `De Staat van het Klimaat'

Website Zenit onder Externe links.

Meteorologica over infrageluidmetingen
Infrageluid is onhoorbaar geluid omdat het bestaat uit frequenties lager dan 20 hz. Dit type geluid is voor het eerst ontdekt na de uitbarsting van de Krakatau in Indonesië in 1883. Er bleken geluidgolven opgewekt die zeven keer rond de aarde gereisd hadden en hoogten bereikten van 100 kilometer. Infrageluid wordt gemeten met meetopstellingen en microbarometers. Seismoloog Läslo Evers van het KNMI, die recent promoveerde op dit onderwerp, verricht onderzoek naar infrageluid. Door het meten van onhoorbaar geluid zijn onder meer ongeoorloofde kernbomproeven te signaleren. In Meteorologica van maart gaat hij in op het hoe, wat en waarom van infrageluidmetingen.

Verder aandacht voor de najaarsstorm van oktober 1697, de ammoniakproblematiek in Nederland en de voordracht "hoogtij in de delta" van Pier Vellinga, hoogleraar Klimaatverandering, Water en Veiligheid aan Wageningen Universiteit.

Website Meteorologica onder Externe links.

Weerspiegel
Het maandblad van de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie (VWK) staat uitvoerig stil bij de afgelopen winter met volop sneeuw en schaatsijs. Daarnaast aandacht voor satellietmeteorologie, de hittegolf in Australië van begin dit jaar, een overzicht van de buitenlandse tijdschriften over weer en klimaat, het onderzoek naar de afname van mist in Europa, de gevolgen van CO2 en een uitvoerig klimatologisch overzicht over het jaar 2008.

Website VWK onder Externe links.

Eerste uitgave: 27-04-09