Bond tegen het Vloeken

24 04 09 - Gerechtshof: Jezus als aangelijnde hond niet vernederend Gerechtshof reageert op beklag Bond tegen het vloeken:

Jezus als aangelijnde hond niet vernederend

Het Gerechtshof te Amsterdam heeft een beklag van de Bond tegen het vloeken tegen een eerdere uitspraak van het OM afgewezen. De Bond stelde van mening te zijn dat het uitbeelden van Jezus als aangelijnde hond in het RVU-programma God bestaat niet (2005) een uiting is van smalende godslastering.

Presentator Rob Muntz sprak in de programmaserie over gelovigen die overal ter wereld in staat gesteld worden hun kinderen te vergiftigen met hun mentaliteit en overtuiging via de opvoeding en scholing. In een filmpje waren vervolgens twee mensen te zien, die beiden Jezus uitlaten alsof het een hond is.

Uitspraak
Het Gerechtshof geeft aan dat het als aangelijnde hond uitbeelden van Jezus Christus niet is aan te merken als het op een verachtelijke of vernederende wijze uitlaten over een God. De programmamakers hebben, gelet op de context van het televisieprogramma, een discussie willen initiëren over godsdienst in het algemeen en God in het bijzonder. Ook van discriminatie is volgens het hof geen sprake, omdat de beelden in hun maatschappelijke context gezien moeten worden. De algemene uitspraken gaan niet over één geloof, maar alle geloven, aldus het hof.

Reactie Bond
De uitspraak d.d. 23 april jl. stelt de Bond tegen het vloeken zeer teleur. Het toont opnieuw aan dat de feitelijke situatie nu zo is, dat indirecte belediging van gelovigen, niet meer kan rekenen op strafvervolging. Dus spot met God en godsdienst kan onder het mom van het initiëren van een discussie onbeperkt. Dit terwijl juist spot met God een gelovige raakt. Essentieel voor het geloof is dat niet de eigen eer, maar Gods eer centraal staat. Als iemand van wie je veel houdt grof wordt beledigd, dan raakt je dat. Zo raakt het vertonen van Jezus als aangelijnde hond gelovigen.

Handvat
In de wet is, zodra art. 147 over smalende godslastering daadwerkelijk geschrapt wordt, geen enkel handvat meer om godslastering aan de kaak te stellen. Terwijl juist dat gelovigen het diepst raakt in hun geloofsovertuiging. Bond tegen het vloeken: We willen niet zonodig een omroep bestraft krijgen, maar wij reageren omdat Jezus, Die ons lief is, door het slijk wordt gehaald.

Begrenzing
Onder het mom van het initiëren van een discussie en artistieke vrijheid moeten niet de meest smadende uitingen geaccepteerd worden. Met passie pleiten wij voor een grens van respect en fatsoen, ook in maatschappelijke discussies. Het zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn in een samenleving. Met extreme godslastering drijf je groepen uit elkaar in plaats van ze in dialoog met elkaar te brengen. Volkomen averechts dus en per definitie niet noodzakelijk.

De Bond tegen het vloeken ziet het wetsvoorstel van minister Hirsch Ballin met belangstelling tegemoet en hoopt dat de minister pleit voor een concrete begrenzing aan het onteren van God.


---

---

De aangifte, de reactie van het OM, het klaagschrift en de beschikking van het Gerechtshof kunt u vinden onder Downloads.

Graag geven wij u meer informatie. U kunt contact opnemen met de heer mr.drs. J.P. de Man, die het klaagschrift geschreven heeft. Hij is advocaat/procureur en bestuurslid van de Bond tegen het vloeken. Tel: 073-5213316 , e-mail: j.p.deman@planet.nl

Contact met kantoor Bond tegen het vloeken: Peter Smit (persvoorlichter) of Theo Bor (directeur), tel: 0318 512002, e-mail: info@bondtegenvloeken.nl.

Contactgegevens
Bond tegen het vloeken
Postbus 362
3900 AJ Veenendaal

Telefoon: 0318 - 512002
info@bondtegenvloeken.nl