Veilig Amsterdam


Stadsdeel Centrum: Besluit alcoholverboden in stadsdeel Centrum

alcoholverbod

Downloads

* Alcoholverbod kaart april 2009


* Alcoholmatiging

* Overlastgebieden

27 april 2009

Genieten van een glaasje rosé of een biertje op de stoep of in een parkje moet kunnen in de binnenstad van Amsterdam. Maar helaas kan dat niet overal zomaar. Op sommige plekken in het centrum is het vanwege ernstig alcoholmisbruik en overlast door alcoholisten niet toegestaan om in de openbare ruimte alcohol te drinken. Hier geldt een alcoholverbod.

Op de plaatsen waar een alcoholverbod van kracht is, is niet alleen het drinken van alcohol verboden, maar is ook het in bezit hebben van aangebroken alcoholhoudende drank strafbaar (op grond van artikel 2.17 van de Algemene Plaatselijke Verordening). De politie kan verbaliseren als dit verbod wordt overtreden. Hieronder vind u meer informatie over de plekken waar op straat geen alcohol mag worden gedronken en welke maatregelen worden genomen tegen overlast door drinkers op straat.

Waar gelden de alcoholverboden?
In de binnenstad geldt op de volgende plaatsen een alcoholverbod:
* De (omgeving van) de Wallen-Noord, Dam(rak), Food Plaza (achter de Dam), Nieuwmarkt, en het Stationsplein;

* het Leidseplein, Kleine Gartmanplantsoen en het Max Euweplein;Â
* de Jodenbreestraat, het Waterlooplein en in en rondom het stadhuis/Muziektheater, aan de Amstel, op de Zwanenburgwal;
* het Koningsplein;

* het Frederiksplein.Â

Wilt u weten waar de grenzen lopen van de alcoholverboden, bekijk dan het kaartje (download hier rechts) of lees het besluit. Deze alcoholverboden zijn geldig van 1 mei 2009 tot 1 mei 2010. Voor de periode na 1 mei 2010 wil stadsdeel Centrum opnieuw bekijken hoe de alcoholgerelateerde overlast er voor staat en of het alcoholverbod op deze plekken nog noodzakelijk is.

Stadsdeel Centrum over alcoholverboden
Het alcoholverbod wordt door stadsdeel Centrum ingezet als een tijdelijk en als uiterste middel tegen hardnekkige overlast door alcoholmisbruik. Wanneer de normale maatregelen ontoereikend zijn om de overlast op te lossen kan zo'n verbod op specifieke plekken worden ingesteld. Stadsdeel Centrum vindt het belangrijk dat hele woonbuurten zo veel mogelijk worden ontzien. Het moet wel gerechtvaardigd zijn dat ook bewoners of bezoekers op een stoepje of in een parkje geen alcoholisch drankje meer mogen drinken. Het dagelijks bestuur is voorstander van een integrale aanpak van de overlast door personen die alcohol drinken op straat. Stadsdeel Centrum trekt hierbij samen op met andere Amsterdamse stadsdelen. In 2009 gaat stadsdeel Centrum met een andere stadsdelen in gesprek om de problematiek zo effectief mogelijk aan te pakken.

Andere maatregelen tegen alcoholgerelateerde overlast Naast het alcoholverbod worden ook andere maatregelen getroffen tegen hinderlijk drankgebruik. Zo is is de politie in de gebieden waar geen alcoholverbod geldt, altijd bevoegd om op te treden als drankgebruik overlast veroorzaakt in de omgeving. Op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (artikel 2.17) is het verboden om aan de weg, op het openbaar water of in een publiek toegankelijk gebouw, alcoholhoudende drank te nuttigen als het alcoholgebruik overlast veroorzaakt. Ook kan de politie optreden tegen overlast in specifieke delen van het centrum die door de burgemeester zijn aangewezen als "overlastgebied". Als daar sprake is van hinderlijk drankgebruik kan de politie de overlastgever niet alleen verbaliseren, maar ook uit het gebied verwijderen.

Het overlastgebied omvat bijna het gehele 1012-postcode gebied, dus het gebied vanaf het Centraal Station, de Burgwallen (Oude en Nieuwe Zijde), de Nieuwmarkt, het Damrak en het Rokin, begrensd door de Singel. Naast het optreden van de politie worden er acties ondernomen door de zorg- en hulpverlening. Bij meldingen van overlast zoeken zorg- en hulpverleners van bijvoorbeeld Jellinek, GGD of jongerenwerkers de personen op die overlast veroorzaken. De hulpverleners bekijken dan of er zorg geboden kan worden aan de overlastveroorzaker, zoals een plek in een opvanginstelling of een zinvolle dagbesteding.

Maak melding van overlast
Ervaart u overlast op straat door drankgebruik? Meld het bij de politie en/of het Meldpunt Zorg en Overlast. Melden bij de politie heeft vooral zin op de momenten dat de overlast plaats vindt, zodat er direct actie ondernomen kan worden.

De politie is bereikbaar via het nummer 0900-8844 en bij spoed via het alarmnummer 112. Op de website van de politie kunt u bekijken wie in uw buurt de buurtregisseur is van de politie.

Overlast op straat kan gemeld worden bij het Meldpunt Zorg en Overlast. Het meldpunt heeft een coördinerende taak waneer meer dan één instantie nodig is om het gemelde probleem op te lossen. U kunt het meldpunt bereiken op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur via telefoonnummer (020) 552 4442. Bij afwezigheid kunt u de voicemail inspreken. U kunt het meldpunt ook een e-mail sturen op het adres: ZorgenOverlast@centrum.amsterdam.nl.