KNHS


Wie houdt Albert Zoer van de titel af?
27 april 2009
Zoer en Sam

MIERLO (KNHS) - Na zijn voortreffelijke derde plek in de wereldbekerfinale in Las Vegas met Okidoki won Albert Zoer (Echten) een week later met Sam de Grote Prijs van Antwerpen. Met dit paard, waarmee hij vorig jaar ook de Grote Prijs van Aken won, gaat de nuchtere Drent komend weekeinde van start in de Nederlandse kampioenschappen voor springruiters, die in Mierlo worden verreden. De grote vraag is: wie houdt Albert Zoer af van zijn eerste Nederlandse titel bij de senioren? Naast dit Nederlands kampioenschap worden ook de Nederlandse kampioenschappen voor Junioren en Young Riders in Mierlo verreden.

Er staan genoeg kandidaten te trappelen om de senioren titel over te nemen van de Groninger Jur Vrieling (Holwierde), die vorig jaar zeer verrassend met VDL Emmerton plaats mocht nemen op de hoogste trede van het ereschavot. Maar ook de gastheren van de ruiters, Eric en Maikel van der Vleuten, willen maar wat graag eens de titel in eigen huis houden. Jeroen Dubbeldam (Weerselo), individueel Olympisch kampioen van 2000, is zeker ook een geduchte kandidaat, want hij kan met zowel BMC Van Grunsven Simon als BMC Van Grunsven Whisper steeds beter overweg. Angelique Hoorn (Wanneperveen) heeft meerdere keren bewezen een amazone te zijn die op de Nederlandse kampioenschappen kan schitteren en zij zadelt haar steeds weer zeer gemotiveerde hengst Blauwendraad's O'Brien. Marc Houtzager (Wanneperveen) is mede dankzij zijn voortreffelijke prestaties in Hong Kong met Opium VS ook iemand die de Nederlandse titel zou kunnen veroveren.
Maar datzelfde kan gezegd worden van Gerco Schröder (Tubbergen), die met Eurocommerce Milano aan de start kwam op de Spelen en ook deze combinatie kon zich al eens laten huldigen als Nederlands Kampioen. Daarnaast behoren Harrie Smolders (Hooge Mierde), Leon Thijssen (Baarlo) en Vincent Voorn (Dinteloord) ook tot de medaille kandidaten.

Een gevaarlijke outsider zou de blonde Friezin Nathalie van der Mei (Makkinga) wel eens kunnen zijn, die in Heechhiem's Springtime en Heechhiem's Tersina twee paarden heeft die vrijwel geruisloos naar een heel hoog niveau zijn gelopen.
Het Nederlands Kampioenschap, dat over drie wedstrijden in vier dagen wordt verreden, heeft een overdaad aan kanshebbers, maar ze zullen allemaal in ieder geval eerst met Albert Zoer moeten afrekenen, want hij is de huizenhoge favoriet.

In de Nederlandse kampioenschappen Junioren en Young Riders zijn er wellicht minder huizenhoge favorieten, maar alles wat in Nederland denkt kans te maken op een plaats in een team voor het EK, dat dit jaar in Hoofddorp wordt verreden (vandaar dat de jeugd zijn NK in Mierlo heeft in plaats van het gebruikelijke Hoofddorp), komt op het fraaie wedstrijdterrein in Mierlo aan de start. De organisatie heeft er voor gekozen om de Junioren en de Young Riders een echt kampioenschap voor te zetten. Op Koninginnedag gaat om 09.00 uur de eerste wedstrijd van start die meetelt voor het NK Junioren, om 11.45 uur start het NK Young Riders en om 14.15 uur gaan 'de grote kanonnen' van start. Op vrijdag 1 mei staat voor alle categorieën de tweede wedstrijd op het programma, waarbij de eerste ruiter die meestrijdt om het senioren kampioenschap om 17.00 uur de ring binnenrijdt. Op zaterdag hebben de paarden van het senioren kampioenschap rust en zullen het de Junioren en Young Riders zijn die in en wedstrijd over twee manches hun kampioenschappen beslissen. Op zondag 3 mei begint om 13.00 uur het derde onderdeel van het Nederlands kampioenschap en start de tweede manche om 15.45 uur. Rond 17.00 uur zal bekend zijn wie zich daadwerkelijk Albert Zoer van het lijf heeft weten te houden, of wordt het toch Albert Zoer zelf?

Gezien de enorme belangstelling van de zijde van de ruiters voor dit fraaie vijfdaagse evenement met maar liefst 1900 starts, bewijzen de organisatoren van Mierlo op een goede wijze met de springsport bezig te zijn. Mede daardoor kunnen dit jaar voor het eerst in de geschiedenis van de KNHS alle Nederlandse kampioenschappen springen op één enkele locatie plaatsvinden.

Foto Albert Zoer met Sam door: www.melissen.net