Technische Universiteit Delft
Contaminanten in vis
door M&C
Studium Generale - Onze overheid stimuleert ons om twee keer per week
vis te eten en vertelt ons dat vis gezond is. Dat zal zeker ooit zo
geweest zijn, maar is dit nog steeds zo?
27 april 2009 | 20:15 uur
plaats: Faculteit TBM zaal A, Jaffalaan 5, Delft
door Ron Hoogenboom
Milieuvervuiling is van alle tijden. Maar sinds de mens grootschalig
heeft leren produceren is milieuvervuiling een ware planet killer
geworden. Dumpten we in het begin ons afval nog omdat we 'niet beter
wisten', tegenwoordig wordt er gedumpt omdat het goedkoper is of omdat
enkelen daar extreem veel geld mee kunnen verdienen.
We lozen ons afval al 100 jaar en inmiddels is een groot en giftig
deel in onze oceanen terecht gekomen. Uiteraard datgene wat we in zee
hebben gedumpt, maar ook wat we in rivieren stortten en op het land
begroeven, want dat gaat, zij het in een traag tempo, via
grondwaterstromen uiteindelijk ook naar onze zeeën toe. Verder kan
het niet.
Waar hebben we het over? Zeer slecht afbreekbare plastics, zware
metalen, extreme duurzame giffen zoals dioxines en pcb's en
brandvertragers. In totaal kent de wetenschap op dit moment rond de
63.000 giffen, die in meerdere of mindere mate slecht zijn voor de
mens, laat staan voor al het andere leven op land en in de zee. In die
zee leeft vis. Hoe ironisch dus dat, datgene waar we zo graag vanaf
wilden, nu via een omweg direct op ons bord is beland!
Ron Hoogenboom is themaleider contaminanten aan het RIKILT-Instituut
voor voedselveiligheid.
Voor meer informatie over de onderwerpen uit de serie "Wat is er mis
met vis" zie www.mare-nostrum.nl
Toegang gratis
Meer informatie? www.sg.tudelft.nl