NIMD ontvangt Ministers uit Zimbabwe op hun eerste reis naar Europa


DEN HAAG, 20090423 -- Ministers Welshman Ncube en Elton Mangoma werken aan de terugkeer van de democratie in Zimbabwe en de wederopbouw van hun land. Maar ze zitten opgescheept met president Robert Mugabe en krijgen daarom geen ontwikkelingshulp. Zijn er geen slimme manieren om hen toch te helpen? Op uitnodiging van het Nederlands Instituut voor Meerpartijendemocratie (NIMD - www.nimd.org) komen de Ministers vrijdag 24 april 2009 naar Nederland om hierover te spreken met politici en hulpverleners.

De heren Ncube (Minister van Industrie en Handel) en Mangoma (Minister van Economische Zaken en Investeringen) komen voor het eerst sinds hun benoeming naar Europa. De voormalige oppositiepartijen, waarvan de Ministers lid zijn, zien deze regering als een tussenoplossing totdat er nieuwe verkiezingen komen. Er is afgesproken dat die binnen twee jaar plaatsvinden, en dat er ondertussen werk gemaakt wordt van democratische hervormingen, waaronder een nieuwe grondwet. Het NIMD steunt dit werk.

Beide ministers hebben een cruciale rol gehad in de onderhandelingen die tot een akkoord leidden in September vorig jaar. De nieuwe eenheidsregering trad aan in februari van dit jaar. De Zimbabwaanse premier, Morgan Tsvangirai, heeft bij zijn aantreden de internationale gemeenschap gevraagd om te overwegen hoe ze deze regering kan steunen, zodat hervormingen doorgang kunnen vinden. Deze steun is nodig voor de wederopbouw van het land.

Op zaterdagochtend 25 april 2009 organiseert het NIMD een publieke discussie met de Zimbabwaanse Ministers en Nederlandse politici, waaronder Kamerlid en Voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken, Henk Jan Ormel (CDA), en PvdA Partijvoorzitter Lilliane Ploumen, ter gelegenheid van de Afrikadag.

Het NIMD is een organisatie van zeven politieke partijen in Nederland (CDA, PvdA, VVD, GroenLinks, ChristenUnie, D66 en SGP) voor politieke partijen in jonge democratieën. Het NIMD ondersteunt gezamenlijke initiatieven van partijen om het functioneren van de democratie in hun land te verbeteren. Het NIMD werkt momenteel samen met meer dan 150 politieke partijen uit 17 landen in Afrika, Latijns-Amerika, Azië en Oost-Europa.