Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Suriname bijeenkomst CDA een flop

Den Haag - De door CDA op donderdagavond 22 april gehouden bijeenkomst over de Toescheidingsovereenkomst (TO), heeft een heel andere wending gehad, dan wat Kathleen Ferrier kennelijk gehoopt had. Op de agenda was aangeven dat de avond onder leiding van de diplomaat Mr. John Leeflang zou staan. Maar halverwege de avond is het voorzitterschap zonder mededeling vooraf door Kathleen Ferrier overgenomen. In de TO zijn de latente rechten van de Surinaamse Nederlanders bij de onafhankelijkheid van Suriname gewaarborgd.

Allereerste kritiek kwam van de heer Subhas Ganpat, die de voorzitter, de heer Leeflang vroeg, waarom er voor gekozen is voor 2 inleiders die dezelfde visie moeten pleiten, n.l. delen van de TO prijs te geven. Ook zouden zij aan het politiek in Suriname gelieerd zijn. De aanwezigen hadden naast de heer Bissessur en Fernandez-Mendes ook bijvoorbeeld de gerechtsdeskundige Piet Haarmans als inleider gezien. Het was aan de reactie van de voorzitter, de heer Leeflang te zien dat ook hij daar niet zo gelukkig mee was. Hij bood de heer Mahin Jankie, de voorzitter van VSN (Vereniging Surinaamse Nederlanders) aan, om ook zitting in het panel te nemen, maar is door de organisator van de bijeenkomst, het CDA geen voorziening getroffen om de heer Jankie bij het panel te accommoderen.

Eén van de inleiders, De heer Bissessur heeft in het verleden samen met een aantal personen, voornamelijk gelieerd aan het Surinaamse politiek een model voor Duaal Burgerschap voor de Surinaamse Nederlanders ontworpen. Hiermee zouden de Surinaamse Nederlanders in Suriname, de economische rechten kunnen krijgen. Hierbij heeft men de Surinaamse Nederlanders, waarover het feitelijk ging, niet geraadpleegd en is het voorstel ook niet door de Surinaamse regering overgenomen. Nu was Bissessur op basis daarvan aan het uitleggen dat de TO niet bedoeld zou zijn geweest om ook politieke rechten in Suriname te krijgen. Het IMWO (Instituut voor Maatschappij Wetenschappelijk Onderzoek van de Universiteit van Suriname) is uit deze commissie gestapt, daar er te veel politiek mee bedreven werd. De heer Jerry Heirath haalde aan, dat in tegenstelling wat de heer Bissessur beweert, er in één van de dagbladen in Suriname een artikel verschenen is, waarin de heer Van der San aangaf, dat hij in het verleden ook de kiesrechten in Suriname heeft gekregen. Dit nadat prof. mr. dr. Coen Ooft, één van de architecten van de TO aangegeven had, dat er bij het ontwerp van de TO, nadrukkelijk de bedoeling is geweest, dat ook de kiesrechten aan de groep zouden toekomen.

Ram Rambaratsingh vice-voorzitter van Vereniging Van Reizigers (VVR) heeft de gevoelens van de samenleving vertolkt. Volgens VVR is de TO niet achterhaald zoals het CDA en de NPS het willen doen geloven. Wederom dreigen er beslissingen te worden genomen over de hoofden van rechthebbenden, zonder dat zij erin gekend worden. Er wordt voor hen beslist zonder hen bij de processen bij te betrekken, precies zoals tijdens de onafhankelijkheid in 1975. Lering trekken van de fouten uit het verleden, is vreemd voor deze z.g. leiders.

De voorzitter Mahin Jankie van de VSN (Vereniging Surinaamse Nederlanders) gaf mevrouw Kathleen Ferrier aan, dat zij nu toch echt niet meer kan volhouden dat de TO achterhaald en niet meer onder de rechthebbenden leeft. Ook heeft zij en met haar het CDA laatst een gezamenlijke motie van Harry van Bommel (SP) en Chantal Gill'ard (PvdA) om de visumplicht voor de Surinaamse Nederlanders af te laten schaffen, tegengestemd met als argument dat zij rekening mee dient te houden met het Shengen akkoord. "Hiermee heeft zij de Kamer verkeer geïnformeerd, daar het Shengen akkoord niets te doen heeft met het reizen van de EU burgers vanuit de Shengen landen naar Suriname. Indien u in januari 2009 die moties had ondersteund, dan waren wij nu veel verder," zei de heer Mahin Jankie.

Ir Dinesh Kisoen heeft het CDA vice-voorzitter verweten dat zij telkens aangeeft dat Surinamers een bijzondere band met Nederland hebben maar dat dit niet in beleid wordt vertaald. Zie bijvoorbeeld de toelating en verblijf van Surinamers in Nederland.

De heer Chan Mohan, voorzitter van Stg. TBTS, vroeg aan de heer Bissessur of het Duaal Burgerschap in een nationale wet van Suriname geregeld zou worden en zo ja of het verdrag, de TO beëindigd zou worden? De heer Bissessur antwoordde dat het inderdaad een Surinaamse nationale wetgeving zou worden en dat de TO niet beëindigd zou worden. Dit in tegenstelling van wat er in de bijlage 1 - concept regeling Duaal Burgerschap op pagina 101, laatste alinea is aangegeven.

Verder heeft niemand uit het publiek aangegeven dat hij/zij enige recht uit de TO wil prijsgeven. Men had juist heel veel kritiek dat de inleiders daarmee aankwamen en niet eens hebben kunnen verdedigen waarom dit zou moeten. Het was overduidelijk dat Kathleen Ferrier niet de belangen van de Surinaamse Nederlanders diende, maar de belangen van de Surinaamse politici en met name de NPS. Het kwalijke van dit alles is, dat zij niet alleen zelf valse argumenten (zoals in de Kamer het Shengen akkoord) gebruikt, maar ook mensen om zich heen verzamelt die niet schuwen om te liegen en te bedriegen.


---

voor info : Stg. TBTS

Chan Mohan, voorzitter

tel: 070-346.45.46

info@Suriplein.com