Ingezonden persbericht
Persbericht
Friese Milieu Federatie en Waddenvereniging tekenen beroep aan bij Raad van State
Onvoldoende rekening gehouden met natuur
bij glastuinbouwgebied Sexbierum
De Friese Milieu Federatie en de Waddenvereniging tekenen bij de Raad van State beroep aan tegen het definitieve bestemmingsplan glastuinbouwgebied Sexbierum (Waddenglas). Bovendien vragen de natuurorganisaties de Raad van State om nu geen werkzaamheden m.b.t. het inrichten van het gebied te verrichten vanwege het feit dat de daar levende vogels momenteel broeden. Verwacht wordt dat de natuur te veel last zal hebben van uitstralend licht, terwijl het maar de vraag is of er zoveel behoefte is aan kassen.
Beide organisaties zien de gang naar de Raad van State als de enige mogelijkheid die hen nog rest om de natuur te beschermen. Al vanaf het prille begin van de planvorming van het glastuinbouwgebied hebben de Friese Milieu Federatie en de Waddenvereniging alle mogelijkheden intensief benut om het belang van de natuur onder de aandacht te brengen. De argumenten van de natuurorganisaties vonden helaas geen gehoor.
Met betrekking tot het definitieve bestemmingsplan glastuinbouwgebied Sexbierum hebben de Friese Milieu Federatie en de Waddenvereniging de volgende juridische bezwaren:
(1) Ruimtelijke onderbouwing is onvoldoende
Er is nauwelijks concrete behoefte aan de grote hoeveelheid geplande kasruimte (206 hectare). Het marktonderzoek naar de kasruimte is gedateerd en er hebben zich na het onderzoek grote wijzigingen voorgedaan. Zo is de indertijd verwachte forse leegloop van tuinders uit Zuid-Holland uitgebleven. In de rest van het land is bovendien inmiddels genoeg ruimte beschikbaar voor vertrekkende tuinders.
(2) Verwachte lichtuitstoot hindert trekvogels Waddenzee
De Waddenzee is een belangrijk en strikt beschermd natuurgebied voor ondermeer een aantal trekvogels. Grote lichtbronnen kunnen de vogeltrek aanzienlijk verstoren. De natuurorganisaties vrezen dat de verwachte lichtuitstoot van de geplande kassen te groot wordt. De uitgevoerde onderzoeken zijn naar de mening van de natuurorganisaties niet volledig. Er is bijvoorbeeld geen onderzoek gedaan of de kassen in combinatie met andere lichtbronnen significante gevolgen kunnen hebben op trekvogels. Dat had op basis van de Natuurbeschermingswet 1998 en de Habitatrichtlijn wel gemoeten. Ook bevat het bestemmingsplan allerlei mogelijkheden om de kassen veel minder af te dekken, waardoor het licht ongehinderd uitstraalt en overlast veroorzaakt.
(3) Verwachte lichtuitstoot bedreigt vleermuizen
De vaarten in en direct grenzend aan het plangebied zijn essentiële routes voor de strikt beschermde en lichtgevoelige meervleermuis. Om die reden moeten deze vaarten volledig in het donker blijven liggen. Als het plan wordt uitgevoerd blijven de vaarten niet volledig lichtvrij. Alleen voor de kassen aan de randen geldt immers een zijafscherming van 100%; voor de andere kassen geldt een zijafscherming van 95% en aan de andere lichtbronnen (lantaarnpalen, kantoorverlichting, normale werkverlichting) zijn geen beperkingen gesteld.
Naast de bezwaren van juridische aard vinden de Friese Milieu Federatie en de Waddenvereniging dat de toegestane kashoogte van 11 meter vanuit het perspectief van ruimtelijke kwaliteit te hoog is en betreuren de organisaties dat er geen concrete maatregelen zijn genomen om de kassen te voorzien van duurzame energie.
Nader informatie wordt graag verstrekt door directeur Bert van der Moolen van de Friese Milieu Federatie (tel. 06-51360161)/beleidsmedewerker Arnoud de Vries (tel. 06-16499662) of Ester Kuppen van de Waddenvereniging ((06-10883266).
--------------------------
Gerrit Geerds
Friese Milieu Federatie
Communicatieadviseur
Postbus 713
8901 BM Leeuwarden
t. 058-2890303
f. 058-2880425
e. g.geerds@friesemilieufederatie.nl
--------------------------
Bezoek ook onze website: www.friesemilieufederatie.nl