Gemeente Harenkarspel


Tegemoetkoming leerlingenvervoer schooljaar 2009-2010
---

U kunt als ouder of verzorger van een leerling bij de gemeente een verzoek doen voor een vergoeding van de noodzakelijke vervoerskosten en/of de verzorging van het vervoer ten behoeve van het schoolbezoek. Met het oog op de vrijheid van onderwijs en bezoeken van de meest passende school voor iedere leerling uit de gemeente, draagt de gemeente namelijk zorg voor het vervoer van leerlingen naar onderwijsinstellingen. Dit vindt plaats op basis van de gemeentelijke verordening leerlingenvervoer die binnen de kaders van de landelijke wetgeving is opgesteld.

Wie heeft recht op een tegemoetkoming?
Het recht op een tegemoetkoming toetsen we aan de hand van een aantal criteria. Hier beperken wij ons tot vermelding van de belangrijkste regels.

Wet op het Primair Onderwijs

Onder de Wet op het Primair Onderwijs vallen de basisscholen en de bijzondere basisscholen, zoals een rooms-katholieke, protestants-christelijke, algemeen- bijzondere; reformatorische en vrijgemaakt gereformeerde school, maar ook een Vrije school. Voor deze scholen is de afstand woning-school vastgesteld op 6 kilometer.

Ook de basisscholen voor speciaal onderwijs vallen onder dezelfde wet, de afstand woning-school is vastgesteld op 4 kilometer. We verlenen alleen een tegemoetkoming naar de dichtstbijzijnde school.

De Wet op het Voortgezet Onderwijs

Met de categorie "voortgezet onderwijs" bedoelen we alle vormen van regulier voortgezet onderwijs, zoals vmbo (waaronder het praktijkonderwijs en het leerwegondersteunend onderwijs vallen), mavo, havo en vwo. Leerlingen van het voortgezet onderwijs komen slechts in aanmerking voor leerlingenvervoer indien zij een verstandelijke, lichamelijke en/of zintuiglijke handicap hebben en als gevolg daarvan niet of niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen.

De Wet op de expertisecentra (WEC) omvat al het overig speciaal en voortgezet speciaal onderwijs, de zogeheten 2/3 scholen

Speciaal onderwijs (ZMLK, ZMOK, speciale scholen voor kinderen met een handicap, slechthorende of slechtziende kinderen). Voor deze scholen is de afstand woning-school vastgesteld op 6 kilometer. We geven een tegemoetkoming naar de dichtstbijzijnde school.

Welke scholen niet?

Scholen met een specifieke onderwijsmethode vallen niet onder het leerlingenvervoer. Dit zijn scholen die les geven volgens het o.a. Montessori-onderwijs en het Jenaplan.

Vergoeding van leerlingenvervoer

Er zijn globaal drie vormen van tegemoetkoming mogelijk:


1. de kosten van openbaar vervoer;


2. kosten van eigen vervoer (auto, fiets, bromfiets);


3. of het zogenaamde aangepast vervoer, dat wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeente. Daarnaast moet worden vastgesteld of de leerling zelfstandig kan reizen of niet. Als de leerling jonger dan 9 jaar is, gaan we er vanuit dat deze niet zelfstandig kan reizen. In andere gevallen is een verklaring van de ouders en van de Commissie voor de begeleiding nodig (de school verstrekt informatie).

Openbaar vervoer

De tegemoetkoming in de kosten van openbaar vervoer is op basis van een maandabonnement. Als begeleiding noodzakelijk is, vergoeden we de kosten ook.

Eigen vervoer

Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk een tegemoetkoming te krijgen in de kosten van eigen vervoer zoals auto-, fiets- of bromfiets. U kunt dit aangegeven op het aanvraagformulier. Als tegemoetkoming ontvangt u echter maximaal de kosten van het goedkoopste vervoer.

Aangepast vervoer

Het zogenaamde aangepast vervoer wordt in opdracht van de gemeente uitgevoerd. De leerling wordt dan per taxibusje of, in sommige gevallen, per taxi vervoerd. Het aangepast vervoer kennen we toe als geen andere mogelijkheden van vervoer bestaat. Daarvoor kunnen verschillende redenen zijn bijvoorbeeld: door een handicap kan de leerling niet reizen met openbaar vervoer, begeleiding is noodzakelijk maar niet mogelijk, het openbaar vervoer is niet voorhanden, de reistijden (1,5 uur) met openbaar vervoer zijn te lang. Ook kan de gemeente (aangepast) vervoer toekennen als dit de goedkoopste wijze van vervoer is.

Eigen bijdrage

De eigen bijdrage kent twee vormen:

Het drempelbedrag en de inkomensafhankelijke bijdrage.

Drempelbedrag

Voor tegemoetkoming in vervoer naar openbare of bijzondere basisscholen en voor voorheen VSO-LOM/MLK bestaat een zogenaamd drempelbedrag. De hoogte van dit drempelbedrag is vastgesteld op de vervoerskosten over 6 kilometer op basis van openbaar vervoer. Dit staat meestal gelijk aan de kosten van een 2-sterren jeugdjaarkaart te weten: 433,50.

Als het belastbaar gezinsinkomen 22.500,-- of minder bedraagt, stellen wij u vrij van betaling van het drempelbedrag (peiljaar 2007).

Voor basisscholen voor speciaal onderwijs is een drempelbedag vastgesteld op de vervoerskosten over 4 kilometer op basis van openbaar vervoer. Dit staat meestal gelijk aan de kosten van een
1-sterren jeugdjaarkaart te weten: 264,-.

Voor tegemoetkoming in vervoer naar alle andere scholen geldt geen drempelbedrag.

Inkomensafhankelijke bijdrage

Als de school voor basisonderwijs in kwestie meer dan 20 kilometer van de woning ligt, vragen we een inkomensafhankelijke bijdrage.

Aanvraagformulier

Als u al een tegemoetkoming in de kosten voor leerlingenvervoer ontvangt, dan sturen wij u automatisch een aanvraagformulier.


1^e Aanvraag

Als u voor de eerste keer gebruik wilt maken van het leerlingenvervoer, dan moet u zelf actie ondernemen. Dat kan op 3 manieren:

a) u vraagt schriftelijk een aanvraagformulier aan, waarbij u vermeldt om welke school het gaat.

b) u vraagt telefonisch een aanvraagformulier aan, waarbij u vermeldt om welke school het gaat.

c) u kunt het aanvraagformulier via internet downloaden (www.harenkarspel.nl).

Voor a en b en voor vragen over het bovenstaande kunt u terecht bij de gemeente Harenkarspel, WMO koppunt loket, mw. A.D. Wegter of mw. C. Borgelt, Postbus 10, 1749 ZG Warmenhuizen, telefoon (0226) 396600.

Het wapen van de gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600