Gemeente Helmond


Hoe staat Helmond er anno 2009 voor?

De rapportage "Hoe staat Helmond er anno 2009 voor?" is uitgekomen. Daarin wordt met een aantal indicatoren gevolgd hoe Helmond er voor staat.

In 2008 is Helmond er opnieuw in geslaagd meer mensen aan de stad te binden; er vestigden zich meer mensen dan er vertrokken. De inwoners van Helmond voelen zich steeds veiliger. De effecten van de economische recessie waren in 2008 nog niet zichtbaar in Helmond. Sterker nog, de economische ontwikkelingen waren positief. Dat zijn de belangrijkste bevindingen uit de rapportage Hoe staat Helmond er anno 2009 voor?, dat dit jaar voor de derde keer verschijnt.

Mensen en woningen

Evenals in 2007 kende Helmond in 2008 een positief migratiesaldo. Dit in tegenstelling tot 2005 en 2006. Het positieve geboortesaldo is al sinds 2003 de belangrijkste groeifactor in Helmond. Er worden door de relatief jonge bevolking meer kinderen geboren dan dat er inwoners sterven. Hoewel er vorig jaar relatief minder koopwoningen werden gerealiseerd, is het aantal nieuwbouwwoningen een verklarende factor voor het positieve migratiesaldo. Wel neemt de langdurige leegstand iets toe; tekenen van een enigszins ontspannen woningmarkt.

Veiligheid en leefbaarheid

Helmonders voelen zich steeds vaker veilig. Desondanks heeft de terugloop in het aantal aangiften of zelfgerapporteerd slachtofferschap zich niet verder doorzet in 2008. De verkeersveiligheid laat ook een positieve ontwikkeling zien. Wel blijft de parkeeroverlast een aandachtspunt, mede door het toenemende aantal autos in de stad. In algemene zin scoort de leefbaarheid in Helmond positief. De aandachtswijken Binnenstad en Helmond-West blijven, ook volgens de scores van VROM, om de meeste aandacht vragen.

Zorg en participatie

Slechts een beperkte groep inwoners ziet Helmond niet als zorgzame, sociale en/of actieve stad. Het aantal vrijwilligers en mantelzorgers, een belangrijke pijler in het Wmo-beleid, neemt, dankzij een groeiende bevolkingsomvang, toe.

De inwoners van de twee steden in Zuidoost-Brabant (Helmond en Eindhoven) zijn negatiever over hun gezondheid dan gemiddeld in de regio. In 2007 heeft 5% van de Helmonders een indicatie voor één of meerdere Wmo-voorzieningen gekregen. In de wijken met meer ouderen ligt dit percentage iets hoger.

Economie, werk, inkomen en scholing

In grote lijnen laat Helmond in 2008, evenals in 2007, voor wat betreft de economische ontwikkelingen, een positieve ontwikkeling zien. Wel nam in januari 2009 het aantal werklozen toe. Eén van de tekenen dat de economische recessie niet aan Helmond voorbij gaat. Het aandeel jongeren met een startkwalificatie is opnieuw gestegen. Het gemiddelde inkomen blijft nog steeds wat achter, een ontwikkeling die samenhangt met het feit dat er in Helmond relatief weinig huishoudens met een hoog inkomen wonen. Wel neemt het aandeel huishoudens met een middeninkomen toe.

Aantrekkelijkheid van de stad

Helmonders zijn steeds positiever over de aantrekkelijkheid van hun stad. De mening over de uitgaansgelegenheden en mogelijk daarmee samenhangend de aantrekkelijkheid van de stad voor jongeren van 18 tot 24 jaar laat deze positieve ontwikkeling niet zien. Over culturele voorzieningen en evenementen is een ruime meerderheid (zeer) tevreden. De inwoners zien Helmond niet als een groene stad, maar ervaren wel de nabijheid van groen.

Bestuur en organisatie

De Helmonders zijn relatief positief over de mate waarin zij zich vertegenwoordigd voelen door de politiek, de wijze waarop regels gesteld en gehandhaafd worden en de informatievoorziening. De dienstverlening wordt ruim voldoende beoordeeld. Bij het oordeel over het College en de gemeenteraad wordt net voldoende gescoord. Over de relatie tussen de burgers en het gemeentebestuur zijn de inwoners niet zo tevreden. Daarbij kan gedacht worden aan de mate waarin het bestuur inwoners betrekt bij ontwikkelingen en de inspraak van burgers bij belangrijke plannen. Overigens moet gemeld worden dat ook bij landelijke beoordelingen Helmond een prijs (Gemeente geeft antwoord) en twee nominaties (Jong2Gether en het Burgerjaarverslag) heeft behaald.

Rapportage

De rapportage Hoe staat Helmond er anno 2009 voor? wordt met een aantal indicatoren gevolgd hoe de ontwikkelingen in Helmond er voor staan. Door het volgen van de trends kan aangegeven worden waar het goed en waar minder goed gaat.

* Rapportage: "Hoe staat Helmond er anno 2009 voor?"