PvdA Europees parlement


Aanpak belastingparadijzen en bankgeheim

24 april 2009

Het Europees Parlement heeft vandaag zijn steun uitgesproken voor de aanpak van belastingontduiking, via zogenaamde belastingparadijzen, zoals Liechtenstein en Hong Kong. "Het onderbrengen van spaargeld in stichtingen of andere juridische constructies om zo in eigen land geen inkomstenbelasting te betalen is een schande, juist in deze tijd waar werkloosheid en inkomensverschillen groeien", aldus PvdA-europarlementarier Ieke van den Burg.

De PvdA is gelukkig dat een aantal mazen in de Europese richtlijn over spaarbelasting van 2003 nu wordt gedicht, maar was graag nog verder gegaan. Van den Burg: "Christen-democraten en liberalen wilden niet instemmen met een waterdichte aanpak, waarbij nog veel meer financiële producten onder de regels van de Europese richtlijn zouden komen. Via bijzondere beleggingsproducten of het onderbrengen van geld via stichtingen of postbusfirma´s in belastingparadijzen buiten de EU blijven er nog steeds mogelijkheden bestaan om de belasting te ontduiken".

De totale fiscale fraude in de EU voor alle belastingvormen is 200 miljard euro, 2% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Het Europees economisch herstelplan betrof een investeringsvoorstel van 1% van het BBP. "Lidstaten lopen door belastingfraude dus echt gigantische inkomsten mis die ze juist nu goed zouden kunnen gebruiken voor investeringen in werkgelegenheid, gezondheidszorg en onderwijs".

Een lastige kwestie in het Europees Parlement is nog steeds het bankgeheim. Naast Zwitserland kennen ook Luxemburg, Oostenrijk en België nog een bankgeheim. Van den Burg: "Afrikaanse legerleiders en andere schurken kunnen nog steeds zonder dat iemand het weet hun spaargeld kwijt in sommige landen om zo op een later moment wapens te kopen. Ook de G20 heeft daar kritiek op geuit.

In een resolutie van het Europees Parlement wordt de G20 nu opgeroepen die woorden in concrete daden om te zetten en de belastingparadijzen direct te sluiten.

In navolging van het Europees Parlement zullen ook de Europese ministers van financiën een besluit moeten nemen over de wijziging van de richtlijn over de spaarbelasting en dus over de aanpak van de belastingparadijzen.