Rode Kruis Belgie


Wereldmalariadag : Rode Kruis-Vlaanderen gaat van deur tot deur in Burundi

âHang up â keep upâ principe voor efficiënte bescherming

De wereldwijde strijd tegen malaria blijft een enorme uitdaging. De ziekte maakt jaarlijks nog 1 miljoen doden. Vooral kinderen jongeren dan 5 jaar zijn het slachtoffer : elke 30 seconden sterft een kind door malaria. Rode Kruis-Vlaanderen werkt structureel samen met het Burundese Rode Kruis en gaat samen met de plaatselijke vrijwilligers van deur tot deur om iedereen tot in de verste uithoeken van het land persoonlijk te kunnen bereiken.

Bijzonder belangrijk in de strijd tegen malaria is een efficiënte preventie. Het Rode Kruis volgt daarvoor het âHang up â Keep upâ principe. âHang upâ slaat op de distributie van muggennetten en het ophangen ervan: via de Rode Kruisvrijwilligers worden per gezin tot 3 netten uitgedeeld. In de âKeep upâ campagne sensibiliseren deze vrijwilligers de bevolking de muggennetten iedere nacht - en op een correcte manier - te gebruiken. Behalve het uitdelen van de muggennetten, is sensibilisering dus een belangrijk deel van de strijd tegen malaria.

Rode Kruis-Vlaanderen werkt sinds anderhalf jaar structureel samen met het Burundese Rode Kruis. In Burundi is bijna de helft van de bevolking besmet met malaria. Het Burundese Rode Kruis streeft, in samenwerking met Rode Kruis-Vlaanderen, naar een bescherming van 60% van de bevolking van de provincie Bujumbura Rural tegen malaria over een periode van 3 jaar.

Mathieu Destrooper, werkzaam voor Rode Kruis-Vlaanderen in Burundi : âSamen met de vrijwilligers van het Burundese Rode Kruis gaan we tot in de kleinste en meest afgelegen dorpen om muggennetten te verdelen. We geven daarbij ook een praktische uitleg van hoe de netten te gebruiken. Vlak voor de start van het regenseizoen gaan we opnieuw van deur tot deur om er zeker van te zijn dat netten op goede manier worden gebruikt. De Rode Kruisvrijwilligers besteden daarbij extra aandacht aan zwangere vrouwen en jonge kinderen en volgen dat in hun eigen gemeenschap erg nauwgezet op.â

Met klinkend resultaat : elke keer een Rode Kruisvrijwilliger een familie bezoekt, stijgt het gebruik van muggennetten met 23%. De Rode Kruisvrijwilligers zijn leden van de plaatselijke gemeenschap. Ze spreken de taal en kennen de sociale en culturele barrières t.o.v. het gebruik van muggennetten. Bovendien kunnen Rode Kruisvrijwilligers ook de meest kwetsbaren van de gemeenschap bereiken. Dit is cruciaal omdat deze mensen vaak over het hoofd worden gezien bij grootschalige sensibiliseringscampagnes.

Veelzeggende cijfers

Jaarlijks overlijden één miljoen mensen aan malaria. Alhoewel malaria een globaal probleem is, situeren zich meer dan 80% van de malariagevallen in sub-Sahara Afrika. Malaria is ook de voornaamste doodsoorzaak bij kinderen jonger dan 5 jaar in Sub-Sahara Afrika. Wereldwijd sterven meer dan 3.000 kinderen per dag aan de gevolgen van malaria, dat is 1 kind elke 30 seconden.

Het feit dat de meeste slachtoffers in Afrika vallen, is niet alleen een gevolg van het klimaat. Armoede zorgt ervoor dat er onvoldoende middelen zijn voor de bestrijding van de mug die de malariaparasiet overdraagt. Malaria is te voorkomen en te behandelen, maar door een gebrek aan toegang tot medicijnen en muggennetten maakt de ziekte veel dodelijke slachtoffers.

Het Rode Kruis heeft sinds 2002, in samenwerking met andere partners, al meer dan 12 miljoen muggennetten verdeeld met specifieke aandacht voor kinderen jonger dan 5. Hierdoor werden sinds 2002 al 17,5 miljoen mensen beschermd en konden meer dan 280.000 mensen gered worden van malariadood.

Mechelen, 24 april 2009