Gemeente Helmond


Helmondse economie in kaart

De Economische Thermometer geeft op zo veel mogelijk fronten een overzicht van de stand van de Helmondse economie en de ontwikkelingen hierin.

De Economische Thermometer is in 2009 voor het eerst verschenen. In deze rapportage wordt met zogenaamde thermometerstanden aangegeven hoe het er met de Helmondse economie voorstaat.

Onder invloed van de wereldwijde economische crisis is ook de Nederlandse economie in zwaar weer terecht gekomen en kan er gesproken worden van een recessie. In de jaarcijfers van 2008 worden de effecten van de crisis voor Helmond nog niet zichtbaar. Samengevat zijn de economische ontwikkeling in 2008 positief, maar blijft de stad in economisch opzicht nog achter bij andere steden.

Positieve ontwikkeling tot en met 2008

Tot en met 2008 zien we dat de Helmondse economie zich in positieve richting ontwikkelt. Zo merken we op dat het aantal werkzame personen al geruime tijd groeit. Deze stijgende ontwikkeling is vooral terug te vinden in de sectoren Gezondheid- en welzijnszorg, Onderwijs en Detailhandel. Vorig jaar kwam het aantal werkzame personen (>= 12 uur p.w.) uit op circa 34.200. Ook de beroepsbevolking zelf, dus het aantal personen dat deel uitmaakt van de arbeidsmarkt, neemt toe. Dit ligt voornamelijk aan de groei van de bevolking in de werkbare leeftijd. De werkloosheid is al sinds 2005 dalende. Ook in de eerste 9 maanden van 2008 neemt het aantal werkzoekenden nog af. Echter, in oktober zien we dat onder de invloed van de crisis het aantal werkzoekenden weer langzaam stijgt. Daarnaast hebben we geconstateerd dat de uitkeringsdichtheid lager is geworden; dit betekent dat het aandeel van de bevolking met een uitkering voor bijstand, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid kleiner geworden is.

Wat betreft scholing van jongeren zien we dat in 2008 70% van de 23-jarigen in het bezit is van een startkwalificatie en/of nog op school zit. Het jaar daarvoor was dit aandeel lager.

Automotive en food

Extra aandacht is er voor de speerpuntsectoren van de gemeente. In 2008 werken er bijna 1.600 mensen (>= 12 uur p.w. werkzaam) in de automotive-industrie. Een aantal ontwikkelingen laten zien dat de sector groeiende is. Zo zijn er een aantal belangrijke spelers op de markt binnen gehaald en is de Hight Tech Automotive Campus ontwikkeld. De food-sector volgt in Helmond al een lange historie. Maar ook in deze sector wil Helmond naam (blijven) maken als het gaat om innovatie. In 2008 omvat deze sector circa 1.100 bezette arbeidsplaatsen.

Helmond blijft achter bij andere steden

Hoewel Helmond de afgelopen jaren een positieve ontwikkeling heeft doorgemaakt, blijft de Helmondse economie op veel gebieden achter bij andere steden. Zo is het aantal werklozen de laatste jaren gedaald, maar blijft het werkloosheidspercentage boven het gemiddelde van andere steden steken. Ditzelfde beeld zien we voor de uitkeringsdichtheid en de werkgelegenheidsfunctie (het aantal werkzame personen van de beroepsbevolking). Helmond scoort goed als het gaat om het ondernemingsklimaat. Helmond heeft namelijk het beste ondernemersklimaat van Nederland.

* Bekijk hier de Economische Thermometer 2009