Gemeente Heerenveen


---


---

Crisis biedt mogelijkheid tot beslissende wending

Burgemeester en wethouders van Heerenveen hebben de Verantwoordings- en Perspectiefnota 2009 aangeboden aan de gemeenteraad. Het is voor het eerst dat het college op deze wijze het verleden (verantwoording 2008), het heden (stand van zaken 1e kwartaal 2009) en de toekomst (verwachtingen voor 2010 en volgende jaren) met elkaar verbindt en in één document vastlegt. De gemeenteraad, die de nota op 28 mei zal behandelen, krijgt daarmee een meer samenhangend overzicht van de zaken die in de gemeente aan de orde zijn of komen.

Verantwoording 2008
Financieel heeft Heerenveen een goed jaar achter de rug. Op een totale begroting van rond de ⬠120 miljoen hield Heerenveen eind 2008 een bedrag van ⬠4,4 miljoen over. Dat is een afwijking van een kleine 4%. Verreweg het grootste deel daarvan (⬠1,8 miljoen) had betrekking op werkzaamheden die op 31 december nog gaande waren en waarvan de feitelijke uitgaven in 2009 zullen plaatsvinden. Daarnaast hoefde minder geld te worden betaald voor uitkeringen (⬠0,5 miljoen) en vielen de opbrengsten bouwleges (⬠0,4 miljoen) als gevolg van enkele grote projecten mee. Ook ontving de gemeente ⬠0,5 miljoen meer van het rijk dan eerder was geraamd. Het college stelt de raad voor om het grootste deel van het overschot toe te voegen aan de reserves.

Perspectieven 2010 - 2013
Het college is niet optimistisch over de financiële perspectieven van de gemeenten in Nederland. De economische recessie gaat ook Heerenveen niet voorbij en zonder maatregelen komt de gemeente uiteindelijk in zwaar weer terecht. De eigen inkomsten lopen terug en de risico's als gevolg van achterblijvende woningbouw en lagere rijksbijdragen nemen fors toe. Volgens het college moet daarom tijdig het roer om. "We zullen als bestuur onze verantwoordelijkheid moeten nemen, een (nieuwe) koers uitzetten en vervolgens handelen. Daarvoor is het nodig heldere en afgewogen keuzes te maken omdat we niet alleen te maken krijgen met minder inkomsten, maar ook aanzienlijke financiële tegenvallers moeten opvangen" zo schrijft het college aan de raad. Omdat er op dit moment nog veel onduidelijk is over de financiële effecten van de crisis kan het college nog geen afgewogen keuzes aan de raad voorleggen. Dat zal dit najaar bij de behandeling van de begroting 2010 gaan gebeuren.

Daarbij geven burgemeester en wethouders bij voorbaat aan dat dit geen gemakkelijk zaak zal worden. "We zullen keuzes moeten maken en dat betekent dat we regelmatig belangen tégen elkaar moeten afwegen. Daarbij is zorgvuldigheid en transparantie van zowel bestuur als ambtelijke organisatie geboden. Ook al kunnen we het waarom van bepaalde keuzes helder uitleggen, zonder weerstand zal een verandering van koers niet zijn. Het is daarbij overigens in onze ogen wel van belang om meer en duidelijker vóóraf kaders en grenzen te stellen teneinde achteraf onnodige teleurstellingen te voorkomen." Daarbij geeft het college wel aan dat zij er op voorhand voor pleit om niet alleen naar het hier en nu, maar ook naar de toekomst te blijven kijken. "We kunnen ons wel een adempauze, maar geen stilstand permitteren," merkt het dagelijks bestuur van Heerenveen op.

Ook over de gemeentelijke herindelingen in Friesland maken burgemeester en wethouders zich zorgen. Zij wijzen er op dat de nu al bestaande onevenwichtigheid tussen de relatief kleine schaal van Heerenveen en de grote verantwoordelijkheid voor veel regionale voorzieningen nog verder uit balans dreigt te raken als alle gemeenten hun eigen gang gaan. Regionale voorzieningen als voortgezet onderwijs, cultuur, sport, gezondheidszorg en werkgelegenheid zijn uitermate belangrijk voor welzijn en welvaart in de regio. "Als onverhoopt een aanzienlijk deel van de regionale voorzieningen in gemeenten van een beperkte omvang geconcentreerd zijn, zal het op peil houden daarvan moeilijk of zelfs onmogelijk worden," zo stelt het college.


---