Gemeente Harderwijk

scheiden

Harderwijk gaat gemeentebreed plastic uit het afval scheiden

In Harderwijk en Nunspeet verdwijnen de aparte afvalcontainers voor plastic afval. Daarmee eindigt het scheiden van plastic uit het huisvuil echter niet. Integendeel: de vijf Noord-Veluwe gemeenten laten voortaan uit al het huisvuil van alle wijken het plastic scheiden. Dat gaat dankzij een nieuw ontwikkelde scheidingstechniek nu achteraf gebeuren.

Voordelen: de burger hoeft plastic flacons e.d. niet meer apart te bewaren, er staan minder ontsierende afvalcontainers in de stad en er kan flink worden bespaard op de kosten van het legen. Onze regio kiest dus voor een oplossing die anders is dan de huidige landelijke âPlastic Heroesâ-campagne (met het oranje poppetje) waarin iedereen opgeroepen worden plastic apart in te leveren (bronscheiding).

Geen plastic Hero
In Harderwijk stond de experimentele Plastic Hero met veel succes in Drielanden. Onder het motto: âplastic apart inzamelen niet nodig, dat doen wij voor u!â gaat de verandering binnenkort in. De nascheidingsinstallatie van Omrin, de verwerker van het huishoudelijk restafval uit de gemeenten Harderwijk, Elburg, Ermelo, Nunspeet en Oldebroek, kan namelijk alle plastics uit het afval halen. Dat betekent dat de plastics die huishoudens in de grijze afvalcontainer doen, uit het afval gesorteerd worden en worden gerecycled tot grondstof voor bijvoorbeeld dashboards, fleecetruien, autobumpers, mobieltjes, of golfballetjes. Zo krijgen afgedankte kunststoffen een duurzame bestemming.

Wat moet wel gescheiden worden?
Uiteraard blijft het wel belangrijk om de andere afvalstromen, zoals glas, papier/karton, gft-afval, kca, grof huisvuil en elektr(on)ische apparatuur apart in te leveren. Deze worden niet nagescheiden.

Gemeenten worden per 1 januari 2010 verplicht om kunststof verpakkingen van huishoudens gescheiden in te zamelen. Gemeenten kunnen kiezen voor een haal- of brengsysteem (bronscheiding) of voor nascheiding (kunststoffen na de inzameling uit het huishoudelijk restafval halen). De nascheidingsinstallatie moet uiterlijk 1 mei 2009 operationeel zijn.

Nascheidingstechnieken
Al langer splitst de scheidingsinstallatie van de verwerker uw restafval mechanisch, dat wil zeggen er komen geen mensenhanden aan te pas. Zo halen magneten de metalen eruit en wordt met lucht een mengsel van papier en plastic uit het restafval gehaald. Daarnaast wordt het organische deel van het restafval door vergisting omgezet in biogas. De scheidingsinstallatie is nu uitgebreid met geavanceerde technieken die de kunststoffen in het restafval kunnen herkennen en scheiden.

Er zijn verschillende soorten kunststof. De mix van plastic verpakkingen wordt net zo lang opnieuw door de machine gehaald totdat de kunststoffen per soort zijn gescheiden. De verschillende soorten worden meestal gewassen, waarna er granulaat (= grondstof) voor nieuwe producten van wordt gemaakt.


____________________