Waternet koestert haar wilde ideeën

23/04/2009 08:11

Waternet

Waternet koestert haar wilde ideeën

Drie jaar na oprichting komt Waternet met het boekje Waternet Onderzoek.

Door onderzoek en kennisdeling hoopt het hoofdstedelijke watercyclusbedrijf betere oplossingen te vinden voor waterbeheer in de natuur, veilig en goed drinkwater en optimaal gebruik van watersystemen. Liefst vijftig onderzoeken in boekvorm illustreren dit streven.

Twee opvallende onderzoeken in het boekje zijn het duurzaamheidsonderzoek biogas en het project papierverwijdering met fijnzeven. Deze onderzoeken tonen aan dat Waternet investeert in duurzame oplossingen.

Pulp

Waternet experimenteert met het zeven van papierpulp uit rioolwater. Uit het pulp kan brandstof worden gewonnen of zelfs weer papier worden gemaakt. De twee miljard rollen papier die wij in Nederland per jaar door het toilet spoelen, worden zo op een verantwoorde manier hergebruikt. Verantwoord is ook dat een deel van het Waternet-wagenpark op groen gas gaan rijden. Dit gas wordt gewonnen door het slib te vergisten dat vrijkomt bij het zuiveren van water. Groen gas is veel goedkoper dan diesel en benzine en bovendien veel beter voor het milieu.

Het boekje biedt naast onderzoek verrassende interviews over het belang van innovatief onderzoek in de watercyclus. Volgens burgemeester Job Cohen moeten we nu eens ophouden met het drinken van flessenwater. 'Amsterdams leidingwater is net zo goed'. Als voorzitter van Bouwend Nederland pleit Elco Brinkman ervoor 'watermensen' vanaf het allereerste begin te betrekken bij het inrichten van gebieden.

Een klap

Gedeputeerde Joop Binnekamp van de Provincie Utrecht benadrukt het belang van klimaatbestendig bouwen en slimmer omgaan met water in woonwijken. Wim van Vierssen, directeur van KWR, (voorheen Kiwa Water Research), ziet veel mogelijkheden op het gebied van water en energie: "Als het lukt om warmte uit afvalwater terug te winnen, slaan we twee vliegen in éen klap, namelijk een lagere energierekening en minder zuiveringskosten.'

Waternet houdt zich als eerste organisatie in Nederland bezig met de hele cyclus van water: het schoonmaken en aanvoeren van drinkwater, afvoeren van afvalwater en het onderhouden van dijken en waterkeringen. Waternet zorgt voor veilig drinkwater en droge voeten in de wijde regio rond Amsterdam. Het watercyclusbedrijf werkt veel samen met kennisinstituten in de waterwereld, universiteiten en bedrijven.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (