Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Coffeeshops en Klussen in de kas

23 april 2009
Omwonenden willen geen coffeeshop in de Bonairestraat, en jongeren die deze zomer een extra zakcentje willen verdienen kunnen aan de slag in de glastuinbouw in Aalsmeer.

Handtekeningenactie tegen coffeeshop

De voorgenomen opening van een coffeeshop in de Bonairestraat heeft omwonenden in actie gebracht. Bewoners van de Postjesbuurt hebben, op het nieuws dat de nabijgelegen coffeeshop Boerenjongens om de hoek een tweede vestiging wil openen, een handtekeningenactie op touw gezet. Coffeeshop Boerenjongens geeft volgens de bewoners al veel overlast. De komst van een tweede vestiging zien zij absoluut niet zitten. En zeker niet vlak bij het kinderdagverblijf Baboffel, waarnaast bovendien al het overlastgevende jongerencentrum `Highschool' is gevestigd.

Doestelling stadsdeel

Op de raadsvergadering van afgelopen dinsdag werd de petitie aangeboden aan portefeuillehouder Godfried Lambriex. De initiatiefnemers wezen hem op de doelstelling van het stadsdeel om het aantal coffeeshops in De Baarsjes te verminderen. Portefeuillehouder Lambriex kan echter weinig doen voor de bewoners. Als de coffeeshop zich houdt aan de regels voor een vergunning, mag het stadsdeel deze niet sluiten. De enige manier waarop de omwonenden de coffeeshop kunnen kwijtraken, is door bij overlast te klagen bij de politie.

Blowverbod blowverbod.jpg (3 Kb)

De politieke partijen reageerden ook. Ze willen de zaak nog voor de zomer met Lambriex diepgaand bespreken. De VVD wil, net als rond het Mercatorplein, een blowverbod instellen. De PvdA riep Lambriex op om in gesprek te gaan met Boerenjongens. Lambriex zal in de commissievergadering van juni nader ingaan op de zaak.

Klussen in de kas

Bollen pellen

`Dan ga je toch bollen pellen?' Een gevleugelde uitspraak als je vroe foto van kas ger om extra zakgeld vroeg. De PvdA wil dat De Baarsjes, samen met Bos en Lommer, dit gebruik nieuw leven inblaast. Jongeren die deze zomer een extra zakcentje willen verdienen, kunnen aan de slag in de glastuinbouw in Aalsmeer. Bollen worden er niet gepeld, maar in de tuinbouw zijn deze zomer allerhande klussen te doen.

Leuke activiteiten

Na werktijd kunen de jongerenvakantie vieren met leuke activiteiten. De PvdA denkt aan zeilen, beachvoetbal of paardrijden op het strand. The Mall en stichting Connect moeten voor uitvoering gaan zorgen. Werkgevers in Aalsmeer hebben al aangegeven dat er plaatsen zijn. Het zou mooi zijn als de jongeren hierdoor op termijn naar een vastere bijbaan of ander werk worden begeleid, aldus de PvdA.

Sympathiek plan

In de raadsvergadering gaven GroenLinks en de VVD dinsdag te kennen het een sympathiek plan te vinden. De VVD hamert op meetbare doelstellingen en een evaluatie achteraf. D66 vind dat het geld, EUR 35.000,-, beter besteed kan worden. De sociaal-liberalen vinden dat er al genoeg andere gereedschappen zijn om jongeren naar werk of stage te geleiden.